CHARLY TRIBALLEAU Afp
BIVŠI TRENER DINAMA OTVORENO

‘Imao sam plan kako iznenaditi Hrvatsku! A ne bih dobio otkaz da sam prihvatio ultimatum...‘

Vahid Halilhodžić se odmara nakon smjene koja mu je teško pala, a ponuda mu ne manjka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. rujan 2022. 14:09

- Trenutačno se odmaram, a ponuda imam toliko da ih nikad nisam imao više. Neke sam već odbio, eto jučer mi je stigla nova, zove me jedan veliki europski klub. Zasad ipak neću ulaziti u novi posao, a što ću dalje raditi nisam još odlučio - rekao je za SN Vaha koji je nedavno kazao da je imao poziv i iz reprezentacije koja je plasirala na SP u Katar, ali nije to htio prihvatiti.

Otkaz je dobio i Dragan Skočić u Iranu, što se događa, kakvo to ludilo vlada?

- Neću sigurno ni s kime u Katar jer priča o Svjetskom prvenstvu za mene je završena. To je odgovor o ponudama drugih reprezentacija. U pojedinim državama i federacijama, neki predsjednici izgube svaki kompas. To su u najmanju ruku začuđujuće odluke. Meni se dogodilo treći put da su me smijenili uoči svjetskog prvenstva, možda sam ja krivac tome. Niti kao igrač nisam imao sreće na Mundijalu, a kao trener četiri sam reprezentacije plasirao u završnicu da bi se odjednom u tri države sve promijenilo. Malo zbog privatnih interesa, malo zbog politike, kako gdje. Ja moram imati neke principe, kad ti netko želi nametnuti tko će ići na Svjetsko prvenstvo i tko će igrati, to ne može proći. Pa ipak to izbornik određuje. Da sam prihvatio ultimatum i da sam pozvao neke igrače u reprezentaciju, ne bih dobio otkaz. No, na ultimatume takve vrste ne pristajem. Mogao sam drugačije postupiti, ali nisam htio niti ja kao trener, ali niti zato što to ne bi bilo dobro za grupu igrača koje sam vodio. Iza mene su bile tri-četiri godine rada, stvaranja, odricanje i kad trebaš pokupiti plodove onemoguće te. Nije lako to podnijeti.

Na SP-u je vodio Alžir, a prije Maroka smijenili su ga Obala Bjelokosti i Japan. Zna se da nije zvao u nacionalnu vrstu Hakima Ziyecha iz Chelseaja, Noussaira Mazraouija iz Bayerna i još neće igrače, ultimatum je bio da ih vrati.

- Uvijek sam bio takav trener i izbornik da u svemu treba postojati mjera. Sportsku odluku donosi trener, tako sam čitavog trenerskog vijeka radio. Zbog toga sam imao puno uspjeha. Dovesti četiri reprezentacije na Svjetsko prvenstvo nije lako, nije to mali uspjeh. Marokanski rezultati su najbolji u povijesti reprezentacije... Mnogi komentiraju što se zbilo, igrači me zovu i pitaju “treneru, što se dogodilo, mi želimo da nas vodite i dalje”. To su stvari koje ostave jako puno traga i gorčine u čovjeku koji je mnogo dao.

Kako je uopće došlo do problema sa spomenutim igračima?

- Svaki trener ima svoja pravila. Da bi bio dio nacionalne ekipe moraš to opravdavati igrama, dakle formom i prezentacijama, ali i ponašanjem, treba staviti u drugi plan sve osobne interes. Svi treneri imaju problema, pa i Zlatko Dalić je potjerao neke igrače, to je normalno. Ne možemo udovoljiti svakome. To nisam dopustio.

Jeste li imali osobni sukob da Ziyechom?

- O tome ne želim govoriti. Vodio sam skupinu igrača koji su radili izvanredne rezultate, o njima treba pričati, oni su važniji... Meni je začuđujuće i neobjašnjivo da su igrači koji ne igraju važniji od onih koji igraju. Vidjet ćemo na Svjetskom prvenstvu tko je bio u pravu. Ako nemaš dobru atmosferu, to stvara puno problema.

Pisalo se da ste na kraju ipak bili voljni pozvati ga, ali da je on odbio raditi s vama...

- O tome ne volim ni razmišljati. To je za mene završena stvar. Ta priča za mene više ne postoji.

Hrvatska je u toj skupini u Kataru s Belgijom, Marokom i Kanadom.

- Hrvatska je favorit, naravno, s Belgijom. Hrvatska, Hrvatska, već sam bio pripremio strategiju, imao sam ideje i plan da iznenadim Hrvatsku. Kao što je Dinamo svladao prvaka Europe tako sam smatrao da je moguće da Maroko na Mundijalu dobije Hrvatsku. U Brazilu mi je 2014. malo nedostajalo da eliminiram s Alžirom budućeg prvaka Njemačku. Odluka se dogodila u produžetku, a moji su triput sami došli pred gol, ali bojali su se zabiti. Sve je moguće, imao sam strategiju koja bi možda upalila jer dobro znam hrvatske igrače. Međutim, sad je sve to propalo... - ne krije koliko mu je krivo što se neće okušati s našima.

Sa Zlatkom Dalićem ima dobre odnose, rekao je da mu ipak neće otkriti ništa o Maroku jer takve stvari on ne radi, a vjerujemo da neće mi Marokancima pomoći s koncepcijom kako je nakanio šokirati Vatrene.

- Ne, te igre ja ne igram...

Mnogi u Hrvatskoj smatrali su da nam je najveća opasnost Vahid Halilhodžić, veća nego Hakim Ziyech.

- Što reći, radi sam na toj utakmici, gledao taktičke stvari, pratim Hrvatsku godinama, strategija je bila spremna.

Linker
26. travanj 2024 21:54