Ali Daei

 PORNCHAI KITTIWONGSAKUL Afp
VLASTI NEMAJU MILOSTI

Iranci oduzeli putovnicu nogometnoj legendi i miljeniku nacije! Brat: ‘To što mu rade je za žaljenje‘

Slična situacija mogla bi se dogoditi još jednoj zvijezdi, bivšem veznjaku Bayerna.
Piše: HINAObjavljeno: 10. listopad 2022. 16:48

Iranske vlasti oduzele su putovnicu nogometnoj legendi Aliju Daeiju (53) nakon što ih je optužio za "policijsko nasilje" i "represiju nad demonstrantima" prilikom prosvjeda zbog smrti Mahse Amini.

Iran je zahvaćen prosvjedima diljem zemlje otkako je 16. rujna objavljena smrt 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini, tri dana nakon što je uhićena u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila odijevanja u zemlji.

Bivši kapetan i najbolji strijelac u povijesti iranske nogometne reprezentacije je koncem rujna pozvao iransku vladu da “riješi probleme iranskog naroda umjesto da koristi represiju, nasilje i uhićenja”.

"Oduzimanje Ali Daeijeve putovnice je zbog onoga što je napisao na Instagramu," izvijestio je reformistički list Hammihan.

"Ono što se dogodilo Aliju je za žaljenje. Ali je cijeli svoj život dao kako bi podigao iransku zastavu, on voli svoju zemlju i njene ljude i uvijek govori istinu," istaknuo je njegov brat Mohammad.

Daei je bio jedan prvih iranskih igrača koji se natjecao u europskim ligama, igrajući za njemačke klubove Arminiju, Bayern Munchen i Herthu Berlin.

U reprezentaciji je odigrao 149 susreta, dva manje od rekordera Javada Nekounama, te postigao rekordnih 109 golova.

U četvrtak su lokalni mediji izvijestili da se bivši veznjak Bayern Münchena Ali Karimi suočava s kaznenim progonom zbog podrške prosvjedima. Vlasti su također zaplijenile putovnice i pjevača Homayouna Shajariana i njegove supruge, glumice Sahar Dolatshahi, kao i filmaša Mehrana Modirija, izvijestila je u nedjelju novinska agencija ILNA.

Linker
25. travanj 2024 18:39