Sudac Alain Sars

 JOE KLAMAR Afp
OGROMNA POGREŠKA

Ispričao se sudac koji je Barçu pogurao do kontroverze pobjede u Ligi prvaka: ‘Noćna mora, čisti pakao‘

Alain Sars dijelio je pravdu na utakmici Barcelone i AIK-a 1999., u kojoj su gosti teško oštećeni
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. listopad 2023. 22:46

Švedski klub AIK Stockholm nastupio je 1999. godine u Ligi prvaka. Dobili su Šveđani tešku skupinu, s velikanima Barcelonom, Arsenalom i Fiorentinom, ali su hrabro krenuli u taj izazov.

Na premijeri je u švedsku prijestolnicu stigla Barcelona predvođena Figom, Rivaldom, Xavijem i Kluivertom. Domaćin je poveo u 71. minuti sjajnim pogotkom Nebojše Novakovića.

U završnici susreta gosti su imali udarac iz kuta, a trener AIK-a pripremio je dvostruku zamjenu kako bi pokušao sačuvati veliki bod kojeg je tada još imao u džepu.

image

Duel Novakovića i Litmanena na utakmici AIK-a i Barcelone 1999.

Lennart Mnsson/zuma Press/profimedia

Međutim, usred te zamjene Barcelona je izvela korner i stigla do izjednačenja, strijelac je bio Abelardo u 86. minuti.

Glavni sudac utakmice, Francuz Alain Sars, priznao je taj pogodak iako je pomoćni sudac pokraj terena stajao s pričuvnim igračem domaće momčadi, dok je istodobno drugi igrač AIK-a napuštao teren. Sars je potom razgovarao sa svojim pomoćnikom, no svejedno nije poništio pogodak.

image
Samira Bouhin/afp/profimedia

Gotovo četvrt stoljeća kasnije Sars se oglasio i za švedski DN progovorio o ogromnoj pogrešci kojom je oštetio AIK.

- Odmah sam osjetio da nešto nije u redu. Moj pomoćnik mi je rekao o drugoj zamjeni, a ja sam ga pitao je li ona formalno započela. To nije bio slučaj, stoga nisam imao izbora nego priznati gol - izjavio je bivši francuski arbitar, danas nadzornik suđenja na UEFA-inim utakmicama.

U 3. minuti sudačke nadoknade pobjednički pogodak za Barcelonu postigao je Dani Garcia, susret je završen rezultatom 1:2.

- Pokušao sam nastaviti utakmicu, ali je tada Barcelona zabila svoj drugi gol. U tom trenutku to je postala noćna mora. Čisti pakao. Da je susret završen remijem, bio bih kritiziran, ali ovako... Nakon svega, to je bila katastrofa - rekao je 62-godišnji Sars, koji se švedskom klubu ispričao za svoju pogrešku...

Linker
28. travanj 2024 17:09