SUN FANYUE Xinhua Via Afp
INTERVJU ZA SN

Ivanković otkrio jedan veliki problem: ‘To ih je unazadilo. Iz euforije su se vratili u realnost‘

‘Moj CV jamčio je da se njihovi ciljevi i ambicije mogu realizirati‘, kaže o suradnji s Kinezima
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. travanj 2024. 16:40

Nakon četiri godine provedene na klupi reprezentacije Omana, bivši trener zagrebačkog Dinama Branko Ivanković preuzeo je izabranu vrstu Kine u veljači ove godine. U prvom razgovoru za hrvatske medije nakon preuzimanja nove pozicije prokomentirao je aktualnosti sa svog novog posla.

S obzirom na to da je ranije bio i izbornik Irana, da je u Kini vodio Shandong Luneng, te da je radio u još nekoliko azijskih klubova, zapravo je bio idealan kandidat za izborničku poziciju.

CV među najboljima

- Naravno da je bilo puno kandidata za izbornika Kine. Moj CV jamčio je da se njihovi ciljevi i ambicije mogu realizirati, a uz to sam već radio u Kini prije 13 godina. Treća stvar koja je vrlo bitna, na ovom prostoru sam s kratkim prekidima već dvadesetak godina, te mi azijski nogomet i azijske reprezentacije nisu nepoznati. Moj CV je u tom smislu među najboljima u svijetu, s obzirom na to da sam u tri zemlje bio prvak, da sam bio u tri reprezentacije, da sam dva puta bio na Svjetskom prvenstvu, potom na Prvenstvu Azije, tako da su to sve elementi koji idu meni u prilog - kazao je Ivanković, koji je bio pomoćnik legendarnog Ćire Blaževića u vrijeme prvih velikih uspjeha hrvatske reprezentacije.

Većinu godine provest će u Kini.

- Tu je sad krenula liga, tek su dva kola odigrana. Mi moramo biti stacionirani u Pekingu, odavde ćemo uglavnom gledati utakmice. Velike su udaljenosti, dugačka su putovanja, a putuje se brzim vlakom ili zrakoplovom. Ugovor imamo na tri godine, jasno da je to samo teoretski, jer sve ovisi o rezultatima. Prvo su na redu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a plasman u njihovu završnu fazu bio bi jako dobar rezultat. Činjenica je da je kineski nogomet imao velikih problema za vrijeme Covida, jer su na snazi bile najrestriktivnije mjere. Nije bilo redovnog klupskog natjecanja, a njihovi klubovi su slali juniorske, mlade ekipe u Ligu prvaka i to se osjetilo na igračima. Od nas se očekuje da se Kina vrati na standarde kakvi su bili prije Covida. Protiv Singapura je bilo 50.000 ljudi, krcat stadion, fantastična, pozitivna i poticajna atmosfera. Ljudi se vraćaju, i sigurno da će se kineski nogomet opet vratiti tamo gdje u azijskim okvirima zaslužuje biti - uvjeren je 70-godišnji hrvatski stručnjak.

Pandemija najveći problem

Zašto kineski reprezentativni nogomet nikako ne može napraviti iskorak? Je li riječ o kvaliteti igrača, trenerima, mentalitetu...?

- Svega tu ima, teško je prstom pokazati ‘to i to je krivo’. Najveći problem je bila ta pandemija koja je unazadila nogomet. Puno stranaca je otišlo, promijenilo se dosta toga, iz euforije su se vratili u realnost, a klubovi se pokušavaju vratiti na prijašnje razine. Reprezentacija je bila povezana s takvim stanjem, puno mladih igrača nije imalo mogućnost igrati. Kina u ovom trenutku ima relativno staru momčad koju treba osvježiti, a to naravno ne ide preko noći, već je to proces. Nadam se da ćemo pronaći dva-tri-četiri nova igrača s modernim karakteristikama koji mogu dati dodatnu kvalitetu reprezentaciji.

Navodno imate ugovor koji Kineskom savezu omogućava da ga vas otpusti ako se ne plasirate u sljedeću fazu kvalifikacija?

- Sve su mogućnosti uvijek prisutne, postoji odredba o tome ako se ne pobijedi određen broj utakmica i slično. Ja sam pristao na to zato što sam bio spreman da svi mi zajedno uđemo u jedan rizik, a bez rizika nije moguće ostvariti rezultat. Smatram da kineska reprezentacija ima potencijala i mogućnosti da prođe ovu vrlo neugodnu situaciju u kvalifikacijskoj skupini i da onda pokušamo kroz završne kvalifikacije dosegnuti san i plasirati se na Svjetsko prvenstvo. Ugovori su takvi kakvi jesu, kao trenera ili izbornika ne štiti te ugovor, nego rezultat i dobar rad. Odlučujuća je procjena kvalitete rada, je li reprezentacija napredovala i koliko su realne mogućnosti da se nešto više napravi.

Tri Hrvata i Iranac u stručnom stožeru

I u Kini Ivanković ima suradnike iz Hrvatske, kao što je bio slučaj u ranijim inozemnim angažmanima.

- Imam tri kineska trenera koji su mi asistenti, to su igrači koji su obilježili kineski nogomet; Shao Jiayi, Chen Tao i Zheng Zhi. Mario Tokić mi je pomoćnik, Igor Panadić je trener vratara, Marko Stilinović je kondicijski trener, a analitičar je iz Irana, Farzad Habibollahi. (gčm)

U debiju ste remizirali protiv Singapura (2:2), jeste li se već na početku mandata suočili s pritiskom?

- Bio je velik broj naših navijača, jasno da smo očekivali bolji rezultat. Situacija na terenu je i govorila da je realno da pobijedimo, jer smo vodili 2:0, imali i kazneni udarac, ali je domaćin zabio prvi gol i na valu euforije stigao i do drugog. Nije bilo pritisaka, dapače, već je bila velika podrška Saveza i predsjednika Songa, i svi su vjerovali u nas, u momčad. Oni su djelovali vrlo afirmativno i pozitivno na sve nas, sa željom da u drugoj utakmici pobijedimo, što smo i ostvarili.

Razgovor s kapetanom

Kapetan reprezentacije Zhang Linpeng najavio je oproštaj nakon remija sa Singapurom, pa se predomislio?

- On je bio razočaran rezultatom. To je jedan izuzetan karakter i pozitivan primjer, kapetan koji je odigrao preko 100 utakmica i htio je preuzeti odgovornost za rezultat u Singapuru na sebe, a to naravno ne može biti, jer momčad je ta koja pobjeđuje ili gubi. Podrazumijeva se da sam razgovarao s njim, zamolio sam ga da bude uz nas još ovu utakmicu, i da sa svojim znanjem i autoritetom bude od pomoći momčadi. On nije imao ništa protiv, ostao je na klupi i bio velika podrška suigračima i stožeru.

88.

mjesto trenutačno drži reprezentacija Kine na FIFA ljestvici

4

godine je Branko Ivanković vodio reprezentaciju Omana

2010.

godine osvojio je

kinesku ligu sa

Shandong Lunengom

Linker
23. travanj 2024 22:19