Japan se kvalificirao na Mundijal, a sa sobom je povukao i Saudijsku Arabiju

 SAEED KHAN Afp
POBIJEDILI AUSTRALIJU

Japan i Saudijska Arabija putuju u Katar, poznato je već 17 zemalja sudionica Svjetskog prvenstva

Uoči susreta 9. kola skupine B u Sydneyu Japan je imao tri boda više od Australije
Piše: HinaObjavljeno: 24. ožujak 2022. 12:39

Nogometaši Japana 2:0 (0:0) pobjedom na gostovanju kod Australije u Sydneyu osigurali su izravni plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se krajem godine održati u Kataru kolo prije kraja Azijske zone kvalifikacija, a ovim rezultatom i Saudijska Arabija je postala izravni sudionik svjetske smotre.

Uoči susreta 9. kola skupine B u Sydneyu Japan je imao tri boda više od Australije te i s bodom praktički osigurao jedno od prva dva mjesta koja izravno vode na SP, no Japanci nisu igrali na bod već su bili mnogo aktivniji i bolji suparnik od svojih domaćina.

Ipak, zbog brojnih promašaja velikih prilika Japanaca koji su u prvom poluvremenu dva puta tresli i okvir gola, do 89. minute rezultat je bio 0:0. Tada je igrač s klupe Mitoma napokon okrunio bolju igru Japana i pogotkom zaključio odličnu akciju svoje momčadi, da bi u četvrtoj minuti sudačke nadoknade isti igrač postavio konačni rezultat nakon velike pogreške australskog vratara Ryana.

Japan je ovom pobjedom stigao na vrh skupine sa 21 bodom, dva više od druge Saudijske Arabije, koja od 16 sati gostuje u Kini, dok trećoj Australiji bježi nedostižnih šest bodova.

Japan i Saudijska Arabija tako su osigurali prva dva mjeta u skupini koja izravno vode u katar, dok će Australija kao trećeplasirana iz skupine u dodatne kvalifikacije, prvo protiv trećeplasirane reprezentacije iz skupine A, a u slučaju pobjede i protiv petoplasirane reprezentacije iz Južne Amerike.

Još ranije su iz skupine A izravni plasman osigurali Iran i Južna Koreja pa je sada poznato svih pet azijskih predstavnika na ovogodišnjem SP.

Sada je poznato 17 reprezentacija koje će zaigrati u Kataru od 21. studenoga do 18. prosinca, još ranije su se uz domaćina Katar kvalificirali Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska i Argentina.

U skupini B Južna Koreja pobijedila Iran

Nogometaši Južne Koreje preuzeli su prvo mjesto u skupini A posljednjeg kruga Azijske zone kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2:0 (1:0) domaćom pobjedom protiv Irana u Seulu u susretu pretposljednjeg, 9. kola.

Susret u Seulu prvenstveno se igrao za prestiž jer su i Korejci i Iranci, koje vodi hrvatski stručnjak Dragan Skočić, još ranije osigurali plasman na SP, a Korejci su do pobjede stigli golovima Son Heung-Mina u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena i Kim Young-Gwona u 63. minuti.

Izravni krivac za prvi pogodak je iranski vratar Abezadeh koji je praktički sam rukama gurnuo loptu u mrežu nakon ne odveć jakog udarca Sona s više od 20 metara, dok je drugi pogodak plod lijepe kombinacije domaćih igrača.

Ovom pobjedom Južna Koreja je preskočila Iran, sada je vodeća u skupini sa 23 boda, jednim više od Irana, a do kraja kvalifikacija Korejci će još u utorak gostovati kod Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok će Iran ugostiti Libanon.

Poznati polufinalisti u Oceaniji

Poznate su sve četiri reprezentacije koje su izborile plasman u polufinale oceanijske zone kvalifikacija za plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine, a to su Novi Zeland, Papu Nova Gvineja, Tahiti i Solomonski Otoci.

Novi Zeland je u posljednjem kolu B skupine deklasirao Novu Kaledoniju sa 7-1 osvojivši prvo mjesto u skupini, dok je u izravnom sudaru za drugo mjesto Papu Nova Gvineja porazila Fidži sa 2-1.

Novi Zeland nije imao problema protiv Nove Kaledonije u susretu igranom u Dohi. Alex Greive (8, 45) i Chris Wood (83, 89) zabili su po dva gola, dok su strijelci za pobjednički sastav bili i Logan Rogerson (36), Andre de Jong (75) i Bill Tuilloma (81). Za suparnički sastav pogodak je zabio Jean-Philippe Saiko (12).

U drugom susretu Papu Nova Gvineja i Fidži su u direktnom sudaru, također u Dohi, odličivali o drugom mjestu u skupini. Fidži je poveo u 12. minuti golom Tevita Waranaivalua, no isti je igrač u 42. minuti zaradio crveni karton. Papu Nova Gvineja je s igračem više okrenula rezultat postigavši dva gola. Ati Kepo je izjednačio u 45. minuti, a gol za pobjedu zabio je Tommy Semmy u 63. minuti.

Novi Zeland je osvojio prvo mjesto u skupini s tri pobjede, Papu Nova Gvineja je druga sa šest bodova, Fidži ima tri, a Nova Kaledonija je na začelju bez bodova.

U drugoj skupini u kojoj je odigrana samo jedna utakmica, Solomonski Otoci su pobijedili Tahiti sa 3-1, dok su Vanuatu i Cookovo Otočje odustali od nastupa zbog epidejije koronavirusa u njihovim redovima.

U polufinalnim susretima koju su na rasporedu 27. ožujka u Dohi igrat će Novi Zeland i Tahiti, te Solomonski Otoci i Papu Nova Gvineja.

Finale je na rasporedu 30. ožujka, a pobjednik iz zone Oceanija igrat će protiv četvrtoplasirane ekipe iz CONCACAF-a za mjesto na World Cupu.

Linker
26. travanj 2024 09:32