JUAN MABROMATA Afp
KONTROVERZNI POTEZ

Je li Messi sklopio ugovor s vragom? Jedan od najboljih svih vremena u sukobu interesa...

Messi je lani zaradio više od 115 milijuna eura, ali ovo je njegov najkontroverzniji posao
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. studeni 2022. 10:44

Međutim, domaćinstvo svjetske smotre za osam godina želi i naftom bogata Saudijska Arabija. S obzirom na to da se FIFA-in predsjednik Gianni Infantino osjeća vrlo ugodno u tom dijelu svijeta, i tu kandidaturu valja shvatiti vrlo ozbiljno.

A ponajbolji svjetski nogometaš mogao bi se naći u zanimljivom sukobu interesa. Naime, Messi je nedavno potpisao sponzorski ugovor s Ministarstvom turizma Saudijske Arabije te se obvezao na promociju te države.

Naravno da detalji samog ugovora nisu dostupni, ali spekulira se da bi on mogao biti vrijedan oko 30 milijuna eura. Zbog klauzula o povjerljivosti, nije poznata duljina trajanja ugovora, ni koliko će puta Messi posjetiti Arabiju.

Prema podacima Forbesa, Messi je u prošloj godini zaradio više od 115 milijuna eura kroz prihode od nogometa i sponzorstava, a posao sa Saudijcima definitivno je najkontroverzniji od svih njegovih poslovnih aranžmana.

Njegovi predstavnici nisu željeli komentirati mogući sukob interesa zbog činjenice da će kao ‘ambasador dobre volje‘ UNICEF-a promovirati državu uključeni u rat u Jemenu u kojem je život izgubilo 10.000 djece. Na novinarske upite nije odgovorio ni UNICEF.

Osim toga, u Saudijskoj Arabiji stvari ne stoje baš najbolje po pitanju ljudskih prava i sloboda. Štoviše, stanje je dosta lošije nego u ovih dana toliko prozivanom Kataru...

Drugi je problem vezan uz domaćinstvo Mundijala za osam godina. Teško je, naime, očekivati da Messijev ugovor sa Saudijcima neće imati veze s njihovom kandidaturom za domaćina SP-a.

S druge strane, Argentinci se ne uzbuđuju previše. Dok se dio europskih novinara pita ‘‘je li Messi sklopio ugovor s vragom‘‘, kako primjerice piše The Athletic, u svojoj domovini napadač PSG-a i dalje ima status božanstva kojeg se vrlo, vrlo rijetko kritizira, a njegovi se poslovni potezi u pravilu ne propitkuju...

Svjetsko prvenstvo 2026. godine igrat će se u SAD-u, Kanadi i Meksiku, dok će domaćin Mundijala 2030. godine biti izabran na 74. kongresu FIFA-e koji će se održati 2024. godine.

Linker
04. svibanj 2024 05:39