FOOTBALL ASSOCIATION OF WALES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
POKRENULA SE PRIČA

Jedna od najstarijih reprezentacija na svijetu želi promijeniti ime nakon Svjetskog prvenstva u Katru

‘Ako pogledate našu web stranicu, otkrit ćete da cijelo vrijeme koristimo taj naziv‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 01. studeni 2022. 14:46

Reprezentacija Walesa bi nakon Svjetskog prvenstva u Kataru mogla promjeniti svoje ime, navodi Guardian. Cymru je vlastito ime Velšana, koje interno koristi i Nogometni savez Walesa i na svojim društvenim mrežama kada se govori o njihovoj nacionalnoj nogometnoj reprezentaciji stoga je međunarodna promjena imena u Cymru, prema Noelu Mooneyu, direktoru Nogometnog saveza Walesa, idući korak:

- Naša bi se reprezentacija uvijek trebala zvati Cymru, jer tako mi Velšani zovemo naše razne reprezentacije. Ako pogledate našu web stranicu, otkrit ćete da cijelo vrijeme pišemo Cymru.

Nogometnu stranicu možete vidjeti OVDJE.

Mooney je za Guardian nastavio u istom duhu i rekao da je nogometni savez već održao neformalne sastanke s UEFA-om o potencijalnoj promjeni imena, tako da se treća najstarija reprezentacija na svijetu od sada na međunarodnim turnirima zove Cymru. Ipak, ističe da je do toga još dug put.

- Mi smo vrlo otvorena i demokratska organizacija, tako da to nije odluka koju možemo donositi iz dana u dan. Rekao bih da radimo na promjeni, ali nije čvrsto odlučeno - zaključio je.

Direktor velške reprezentacije odlučio je nastaviti s tom idejom tijekom ždrijeba za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024., u kojem je Wales izvučen u skupinu D zajedno s Hrvatskom, ali i s Turskom, koja je napravila sličnu promjenu imena ranije ove godine. Sada se međunarodno nazivaju Türkiye umjesto Turska.

Wales se plasirao na Svjetsko prvenstvo prvi put nakon 58 godina te je izvučenu skupini B zajedno s Engleskom, SAD-om i Iranom.

Linker
24. travanj 2024 09:23