David Beckham

 Mike Ehrmann/getty Images/profimedia
POVIJESNO ULAGANJE

Jedna od najvećih zarada u povijesti sporta: Uložio je siću i stvorio financijsko ‘čudovište‘ koje i dalje raste

Prema izvještajima Sportica, čak četiri kluba američke lige vrijede preko miljardu dolara
Piše: SNObjavljeno: 21. ožujak 2024. 11:33

Proslavljeni engleski nogometaš, David Beckham i njegov klub Inter Miami, za koji trenutno nastupaju legende europskog nogometa poput Lionela Messija i Luisa Suareza, probio je granicu vrijednosti od jedne milijarde dolara.

Kada je 2007. godine donio odluku o potpisivanju ugovora s LA Galaxyjem, nogometna javnost nije vjerovala da može ostvariti korist, no kasnije se ispostavilo da je to bila možda i najbolja odluka u njegovoj karijeri. Naime, kada je potpisao ugovor s momčadi iz Los Angelesa, dobio je garanciju da će po završetku igračke karijere, imati mogućnost postati vlasnik kluba bilo koje franšize u MLS ligi, osim New Yorka. Osim toga, dogovorena je i fiksna cijena od 25 milijuna dolara koja je tada zvučala kao veliki iznos, no potencijal koji je skrivalo američko tržište bio je puno veći.

Prema izvještajima Sportica, trenutno čak četiri kluba u tamošnjem najjačem rangu natjecanja vrijede preko milijardu dolara (LA Galaxy, Inter Miami, Atlanta United i LA Fc). Zbog toga brojni stručnjaci ističu da je popularni Becks s Interom napravio najveći sportski biznis u povijesti.

image

Momčad Inter Miamija

Chris Arjoon/afp/profimedia

Treba istaknuti kako je još prošle godine klub vrijedio gotovo upola manje (583 milijuna dolara), ali val uspjeha na terenu i izvan njega pokrenuo je transfer jednog od najboljih igrača u povijesti, Lea Messija. Argentinac je za sobom povukao još nekoliko vrhunskih europskih igrača kao što su Blaise Matuidi, Gonzalo Higuaín, Sergio Busquets i Jordi Alba.

Pretpostavlja se da vrijednost kluba i popularnost same lige može jedino rasti, a pitanje može li američki nogometni svijet postati još popularniji i privući još više vrhunskih igrača ostaje otvoreno.

Linker
21. ožujak 2024 11:33