ADRIAN DENNIS Afp
DOSTA JE BILO

Jedna stvar je postala neodrživa, FIFA krši sve zakone, neke Lige petice već su podnijele tužbu

FIFPRO i Udruženje europskih nogometnih liga podnose Europskoj komisiji zajedničku žalbu usmjerenu protiv FIFA-e
Piše: SNObjavljeno: 23. srpanj 2024. 13:47

Nakon odluka njihovih izvršnih tijela, Udruženje europskih nogometnih liga i FIFPRO Europe zajedno će podnijeti formalnu žalbu Europskoj komisiji na temelju zakona o tržišnom natjecanju protiv FIFA-e, a u vezi s međunarodnim kalendarom utakmica.

Već nekoliko godina lige i sindikati igrača opetovano su tražili od FIFA-e da razvije jasan, transparentan i fer proces u vezi s međunarodnim kalendarom utakmica. Posljednji službeni zahtjev poslan je prije Kongresa i Vijeće FIFA-e u svibnju 2024. Nažalost, FIFA je dosljedno odbijala uključiti nacionalne lige i sindikate igrača u procesu donošenja odluka. Međunarodni kalendar utakmica postao je sada već neodrživ za nacionalne lige i rizičan je za zdravlje igrača. Odluke FIFA-e tijekom posljednjih godina uvijek su bile u korist njezinih natjecanja i komercijalnih interesa, zanemarujući svoju odgovornosti kao upravno tijelo i na štetu ekonomskih interesa nacionalnih liga i dobrobiti igrača.

Nacionalne lige i sindikati igrača, koji zastupaju interese svih klubova i svih igrača na nacionalnoj razini, te reguliraju radne odnose kroz kolektivno ugovorena rješenja, ne mogu prihvatiti te globalne regulative koje se donose jednostrano. Pravni postupak sada je jedini odgovoran korak za europske lige i sindikate igrača da zaštite nogometni ekosustav i njegove radne snage od FIFA-inih jednostranih odluka.

Žalba će objasniti da FIFA-ino ponašanje krši zakon o tržišnom natjecanju EU-a i posebno predstavlja zlouporabu dominacije - FIFA ima dvostruku ulogu i kao globalni regulator nogometa i kao organizator natjecanja. To stvara sukob interesa koji, u skladu s nedavnom sudskom praksom sudova EU-a, zahtijeva da FIFA izvrši svoje regulatorne funkcije na način koji je transparentan, objektivan, ne diskriminirajući i razmjeran. FIFA-no ponašanje u odnosu na međunarodni kalendar utakmica nije u skladu s ovim zahtjevima.

Ova žalba, koju će službeno podnijeti Udruženje europskih liga, LaLiga i FIFPRO Europe, odvijat će se paralelno i razdvojit će radnje koje pokreću pojedinačne lige i sindikati igrača na nacionalnoj razini. Engleski, francuski i talijanski sindikati igrača podnijeli su tužbu trgovačkom sudu u Bruxellesu u lipnju ove godine.

Udruženje europskih liga i FIFPRO Europe već su obavijestili Europsku komisiju o svojoj odluci i raduju se bliskoj suradnji s Komisijom, relevantnim javnim institucijama i nogometnim dionicima tijekom cijelog istražnog procesa.

Linker
03. rujan 2024 11:30