Byron Castillo je sporni igrač prema tvrdnjama Čileanaca

 FRANKLIN JACOME Afp
NA POMOLU VELIKI SKANDAL

Jedna zemlja na SP u Kataru otišla nepravedno? U FIFA-u stigao zahtjev za istragu: ‘Radi se o krivotvorini‘

Čile se požalio FIFA-i da je Ekvador koristio igrača iz Kolumbije kako bi se kvalificirao na Mundijal
Piše: HinaObjavljeno: 05. svibanj 2022. 19:35

Čelnici Čileanskog nogometnog saveza uputili su zahtjev Međunarodnom nogometnom savezu (FIFA) za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo kojem je domaćin Katar, zbog igrača koji je predstavljao ovu južnoameričku državu, a Čileanci tvrde da na to nije imao pravo.

Radi se o braniču Byronu Castillu koji je sakupio osam nastupa tijekom južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima je Ekvador osvajanjem četvrtog mjesta izborio izravan plasman na završni turnir, na kojem bi trebao igrati u skupini A s Katrom, Senegalom i Nizozemskom.

Čileanci u svom zahtjevu navode da Castillo nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako se to navodi u njegovim službenim podacima, već da se radi o igraču rođenom 1995. u Kolumbiji.

Čile je kvalifikacije završio na sedmom mjestu sa 19 bodova, a u dva dvoboja s Ekvadorom osvojio je samo bod. Castillo je nastupio u obje utakmice.

"Prema dostupnim informacijima i dokumenatima, držimo da su iznesene činjenice vrlo ozbiljne te da ih FIFA mora pomno istražiti. Istraga provedena u Ekvadoru utvrdila je da postoje nepravilnosti u rodnom listu koji je igrač priložio, a Nacionalna direkcija građanskog registra je objavila da taj dokument ne postoji u njihovoj arhivi te ukazala i na druge slabosti u dokumentu, što upućuje na to da se radi o krivotvorini", stoji u prioćenju Čileanskog nogometnog saveza.

Linker
22. rujan 2022 05:15