Krunoslav Jurčić

 GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA
FANTASTIČNI REZULTATI

Jurčić korak do povijesnog ostvarenja: Bivši trener Dinama u tišini napravio senzacionalnu seriju

Jedini klub koji ga može preteći je El Ahly, daleko najtrofejniji, najbogatiji i najmoćniji klub
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. lipanj 2024. 13:44

Daleko od europske pozornice jedan hrvatski trener korak je do toga da ispiše povijest kluba kojeg vodi. Kruno Jurčić, naime, s Pyramidsom uvjerljivo drži prvo mjesto u prvenstvu Egipta, s čak 17 bodova prednosti ispred drugoplasiranog El Masryja, koji ima i utakmicu više.

Međutim, Jurčić se ne boji El Masryja, koji će prvenstvo vjerojatno završiti s najmanje 20 manje od Pyramidsa. Jedini klub koji ga može preteći je El Ahly, daleko najtrofejniji, najbogatiji i najmoćniji klub u Egiptu. El Ahly ima naizgled prevelikih 20 bodova zaostatka za Pyramidsom, ali ima i sedam utakmica manje. El Ahly je ovog proljeća osvojio afričku Ligu prvaka, zbog čega je odgodio pregršt utakmica, koje će sljedećih tjedana morati igrati u dosta ubrzanom ritmu. Dobije li El Ahly sve te zaostale utakmice, bit će bod ispred Jurčićeve momčadi.

El Ahly ima momčad koja na Transfermarktu vrijedi oko 33 milijuna eura, dok Jurčićeva momčad vrijedi okruglih 19. U Egiptu postoji još jedna snažna momčad, koja je odavno ispala iz borbe za titulu, a to je Zamalek, koji na TM-u vrijedi 17 milijuna eura. Inače, Zamalek je aktualni osvajač afričkog Kupa kupova, što jasno ukazuje na to koja je liga ipak najbolja u Africi.

Pyramids - dakle - nikad nije bio prvak Egipta. Riječ je o klubu koji je osnovan tek 2008. pod imenom Al Assiouty. Sljedećih 10 godina klub nije bio bitan u egipatskim okvirima, a onda ga je u ljeto 2018. kupio je milijarder Turki al-Sheikh. Odmah mu je promijenio ime u Pyramids, preselio ga u Kairo, te mu osigurao stadion kapaciteta 30.000 sjedećih mjesta.

image

Krunoslav Jurčić i menadžer Danko Đikić koji ga je doveo u Pyramids

PRIVATNA ZBIRKA

Turki al-Sheikh imao je ideju odmah pokoriti egipatski nogomet, pa je u prvoj godini u pojačanja ulupao točno 52 milijuna eura. Na njegovu žalost, taj novac nije bio dovoljan za osvajanje naslova, pa je brzo prodao klub milijarderu iz Emirata Salemu Al-Shamsiju. On je pak odlučio klub nastaviti voditi na "umjeren" način, bez rasipanja novca.

O Pyramidsu smo najviše naučili koncem 2019. kad ga je preuzeo Ante Čačić. Bivši hrvatski izbornik ostao je na klupi gotovo godinu dana, vodio je 33 utakmica, u kojima je imao 21 pobjedu, ali i devet poraza.

Kruno Jurčić pak ima fantastičan učinak na klupi. Vodio je momčad u ukupno 18 utakmica, a ima 13 pobjeda i samo jedan poraz (u afričkoj Ligi prvaka). U prvenstvu je Jurčić nanizao senzacionalnih 11 pobjeda, što ga je dovelo u priliku da Pyramidsu podari ono što neki prije njega nisu uspjeli ni s pojačanjima od 52 milijuna eura.

Do kraja sezone Jurčićeva momčad mora odigrati još 10 kola, dok Al Ahly čeka 17 utakmica. Inače, 12. srpnja Al Ahly je domaćin Pyramidsu, vidjet ćemo koliko će taj derbi uopće biti važan za prvenstveni rasplet...

Linker
07. rujan 2024 15:50