Mancini ne bi odveo Italiju na SP ni da na njemu igra 48 momčadi

 ALBERTO PIZZOLI Afp
OVO NAS ČEKA ZA 4 GODINE

Kako bi izgledalo SP u Kataru sa 48 reprezentacija? Talijanima ne bi pomoglo ni proširenje, puno autsajdera

Za četiri godine čeka nas proširenje formata Svjetskog prvenstva u nogometu, evo kako bi to sve sada izgledalo.
Piše: S.N.Objavljeno: 30. ožujak 2022. 15:32

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru bit će posljednje na kojem će sudjelovati 32 momčadi. Već za 4 godine na Mundialu u SAD-u, Kanadi i Meksiku će nastupiti čak 48 reprezentacija.

S obzirom na činjenicu da su kvalifikacije za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo pri samom završetku pa trenutno znamo 27 momčadi koje će sigurno igrati na Kataru, zanimljivo je vidjeti tko bi nastupio u Kataru da i na ovom Mundialu nastupa 48 reprezentacija.

Zanimljivo je kako ni u ovim kalkulacijama Italija ne bi izborila Svjetsko prvenstvo. Naime, UEFA će u ovom proširenju dobiti 3 dodatna mjesta što bi značilo da bi u Katar išli i finalisti playoffa europskih kvalifikacija. Uz 12 momčadi koje su ionako izborile SP, u Katar bi išle i Sjeverna Makedonija, Švedska te pobjednik odgođene utakmice između Škotske i Ukrajine. Wales još uvijek nije izborio Katar, ali u ovoj opciji bi igrao na Svjetskom prvenstvu kao finalist playoffa.

Afrika će proširenjem formata SP-a dobiti četiri nova mjesta što znači da bi, po aktualnom formatu, otpao jedan od finalista playoffa kvalifikacija, a to su bili Egipat, Alžir, Nigerija, DR Kongo i Mali.

Katar, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija predstavljat će Aziju ove godine, a proširenjem bi AFC konfederacija dobila još tri momčadi. To bi bile trećeplasirane momčadi iz dviju skupina treće runde kvalifikacija - Ujedinjeni Arapski Emirati i Australija, koja je ove kvalifikacije igrala u azijskoj federaciji. Za posljednje mjesto borile bi se četvrtoplasirane momčadi, Irak i Oman.

Iz Južne Amerike bi proširenjem profitirali Peru i Kolumbija, a iz Sjeverne i Središnje Amerike Kostarika i Panama, a za posljednje mjesto bi se kolo prije kraja kvalifikacija borili Salvador i Jamajka. Oceanska federacija bi po prvi put imala direktnog protivnika, a s obzirom na to da je Australija igrala azijske kvalifikacije, za to mjesto bi se borili Novi Zeland i Solomonski Otoci koji igraju tamošnje finale kvalifikacija.

Još dva mjesta bi se popunila u međukontinentalnim kvalifikacijama u kojima igra po jedan predstavnik svih konfederacija osim UEFA-e te dodatni predstavnik konfedereacije iz koje dolazi domaćin, ovaj put azijske.

Tko bi igrao na SP-u u Kataru da sudjeluje 48 reprezentacija

UEFA (16 momčadi):

Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska, Portugal, Poljska + Wales, Sjeverna Makedonija, Švedska i Škotska/Ukrajina

CAF (9 momčadi):

Senegal, Kamerun, Gana, Maroko, Tunis + četiri od ovih pet momčadi: Egipat, Alžir, Nigerija, DR Kongo, Mali

AFC (8 momčadi):

Katar, Iran, Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija + Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija i Irak/Oman

CONMEBOL (6 momčadi):

Brazil, Argentina, Urugvaj, Ekvador + Peru, Kolumbija

CONCACAF (6 momčadi):

Kanada, SAD, Meksiko - Kostarika, Panama, Salvador/Jamajka

OFC (1 momčad):

Novi Zeland/Solomonski Otoci

Dodatne kvalifikacije (2 momčadi) u kojima sudjeluju:

* peta momčad iz Afrike (jedna od Egipat, Alžir, Nigerija, DR Kongo, Mali)
* poraženi iz susreta Irak/Oman
* pobjednik susreta Kina/Sirija
* Čile
* slabije plasirana momčad između Salvadora i Jamajke
* poraženi iz susreta Novi Zeland/Solomonski Otoci

Linker
08. svibanj 2024 14:50