Karim Benzema stigao je u Saudijsku Arabiju

 AFP/AFP/PROFIMEDIA
SVI IDU ZA LOVOM

Kakva će to biti liga! Saudijci su već dosad pokupovali velike igrače, a pogledajte tko još dolazi

Cristiano Ronaldo, Benzema, Kante, Brozović... To je samo početak ogromnog popisa
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. srpanj 2023. 08:00

Saudijska Arabija je novi El Dorado za nogometaše, zlatna žila u kojoj se mogu ostvariti dosad nezamislive zarade. Slična je priča bila s Kinom prije nekoliko godina, tamošnji su klubovi dovodili velike zvijezde za basnoslovne iznose, no taj se ‘balon‘ brzo ispuhao.

Tek ćemo vidjeti kako će završiti saudijska priča, a pritom valja imati na umu da je riječ o državi koja ima ogromne zalihe nafte, te je najveći svjetski proizvođač jednog od najznačajnijih strateških proizvoda.

U sklopu državne strategije koja se svijetu želi približiti ulaganjem kroz sport, Javni investicijski fond Saudijske Arabije ‘težak‘ 550 milijardi eura nedavno je preuzeo engleskog premierligaša Newcastle, a ove je godine počeo žestoko ulagati u četiri najveća saudijska nogometna kluba u kojima je preuzeo po 75 % vlasništva. Tako su Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Ahli i Al-Nassr dobili snažnu financijsku injekciju koja im je omogućila velike investicije u nogometne zvijezde.

Kraljevina Saudijska Arabija želi da se njena nogometna liga do 2030. godine uvrsti među 10 najjačih svjetskih liga s godišnjim povećanjem prihoda sa 110 na više od 440 milijuna eura te povećanjem tržišne vrijednosti sa 735 milijuna na najmanje 2 milijarde eura.

I laicima je jasno da igrači ne idu u ‘pustinju‘ zato što od malena navijaju za spomenute klubove, već ih u Arabiju privlače u prvom redu sjajne financijske ponude, kakve su jednostavno nemoguće u ostatku svijeta.

Može se reći da je ‘lavinu‘ pokrenuo Cristiano Ronaldo. Slavni Portugalac isprovocirao je krajem 2022. raskid ugovora s Manchester Unitedom nakon što je u jednom intervjuu osuo drvlje i kamenje po društvu s Old Trafforda. Nedugo nakon toga, u siječnju ove godine potpisao je ugovor s Al-Nassrom u kojem mu sezona vrijedi više od 200 milijuna eura!

image

Cristiano Ronaldo

FAYEZ NURELDINE/AFP/PROFIMEDIA Fayez Nureldine/afp/profimedia

Ronaldo je odigrao solidnu polusezonu u klubu iz Rijada, no nije uspio osvojiti naslov prvaka. Titulu je uzeo Al-Ittihad pod vodstvom bivšeg trenera Wolverhamptona i Tottenhama Nuna Espirita Santa, koji će u novoj sezoni na raspolaganju imati mega-pojačanje iz Real Madrida. Karim Benzema nije previše razmišljao kad su se bogati Saudijci isprsili s ponudom koja je u razini Ronaldova ugovora, pogotovo s obzirom na to da mu je ugovor s kraljevskim klubom bio istekao.

- Tko odbija 200 milijuna eura – bila je njegova prva reakcija, iako je kasnije, po dolasku u Saudijsku Arabiju, objašnjavao kako je on musliman te kako je oduvijek želio igrati u muslimanskoj zemlji...

Zovu milijuna nije odolio ni sjajni francuski veznjak N‘Golo Kante koji je prošle sezone u Chelseaju imao dosta problema s ozljedama. Na glasu kao vrlo skroman i povučen momak, Kante je u Aziji vidio idealnu priliku za zaradu života, te će u novoj sezoni dijeliti svlačionicu u Al-Ittihadu s Benzemom, bivšim suigračem iz francuske reprezentacije. Za tri godine trebao bi mu na bankovni račun sjesti 100 milijuna eura.

Kante je u Arabiju također stigao bez odštete, isto kao i Brazilac Roberto Firmino. Nagađalo se da bi mogao u Real, ali je bivši ofenzivac Liverpoola prihvatio izdašnu arapsku ponudu te je postao novim članom Al-Ahlija.

Al-Hilal, aktualni pobjednik Azijske lige prvaka, postavio je ovog ljeta rekord u iznosu plaćene odštete kad je u pitanju Saudijska Pro liga. Iz engleskog Wolverhamptona stigao je portugalski veznjak Ruben Neves, a to je zadovoljstvo klub iz Rijada platio čak 55 milijuna eura. Inače, Neves je u Wolverhampton stigao iz Porta 2017. godine za 17,9 milijuna eura.

Drugi transfer po visini odštete je onaj portugalskog krilnog napadača Jote, koji je škotski Celtic zamijenio Al-Ittihadom. Velikan iz Glasgowa naplatio se s 29,1 milijun eura i to samo godinu dana nakon što je Jotu doveo iz Benfice za 16,2 milijuna eura.

Novi član Ronaldovog Al-Nassra u ponedjeljak je postao i naš Marcelo Brozović kojeg se Inter želio riješiti pod svaku cijenu, a na kraju se morao zadovoljiti s 18 milijuna eura. Hrvatski reprezentativac prošao je u tom transferu fantastično kad su financije u pitanju, ukupno će u tri godine zaraditi čak 100 milijuna eura te će time postati daleko najbolje plaćeni hrvatski sportaš.

Osim Kantea, još su dvojica nogometaša Chelseaja pronašli nove poslodavce u Arabiji. Riječ je o senegalskim reprezentativcima, stoperu Kalidouu Koulibalyju i vrataru Edouardu Mendyju. Koulibaly je preselio u Al-Hilal za 23 milijuna eura odštete, a Mendy u Al-Ahli za 18,5 milijuna eura.

Naravno, tu neće biti kraj. Četiri najveća saudijska kluba nastavit će s velikim transferima i u njihovim će momčadima prevladavati inozemni igrači, s obzirom na to da je dozvoljeno imati osam stranaca u prvih 11.

Tako se s Al-Hilalom povezuju Romelu Lukaku, Luis Alberto, Rafa Silva, Bernardo Silva, Daichi Kamada i Sergej Milinković-Savić, s Al-Nassrom Sergio Ramos, Wilfried Zaha, William Carvalho, Seko Fofana, Saul Niguez, Hakim Ziyech i Andre Onana. U Al-Ittihad mogli bi doći Sergio Ramos, Bruno Henrique i Roman Saiss, dok su na meti Al-Ahlija Riyad Mahrez, Sergio Ramos, Stanislav Lobotka, Franck Kessié i Sadio Mane...

image

Idealnih 11 saudijske lige ovog trenutka

SN

Linker
08. rujan 2024 02:59