SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
JASNA PORUKA

Kapetanica Hrvatske podržava Hermoso: ‘Mora postojati linija, trenutak u kojem sve igračice stvarno kažu - dosta‘

‘Ovakvim stvarima stvarno nema mjesta na sportskim terenima‘
Piše: HinaObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 16:47

Kapetanica hrvatske ženske nogometne reprezentacije Doris Bačić (28) smatra da je žalosno što se nogometašice još uvijek susreću sa situacijama poput one u kojoj je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza poljubio igračicu u usta tijekom ceremonije dodjele medalja, čemu "ne smije biti mjesta na nogometnim terenima".

"Već se danima nažalost priča o svemu što se dogodilo nakon finala, umjesto da se priča o curama koje su napravile spektakularnu stvar i osvojile Svjetsko prvenstvo kad se nitko nije nadao", rekla je Bačić u razgovoru za Hinu u ponedjeljak.

"Nažalost, još uvijek se susrećemo s ovakvim situacijama u ženskom nogometu, usprkos silnom napretku", dodala je.

Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je prije tjedan dana s 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu. Igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje na podiju, gdje se među osobama koje su im čestitale nalazio predsjednik španjolskog saveza Luis Rubiales (46). Kada je naišla igračica Jennifer Hermoso (33), zagrlio ju je, rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

Rubiales je u petak iz sjedišta saveza poručio kako je poljubac bio "spontan" uslijed slavljeničke euforije, a da je Hermoso prethodno pristala na njega. Igračica je kasnije tijekom dana izvijestila da ju je poljubio protivno njenoj volji te da neće igrati za reprezentaciju dok joj je Rubiales na čelu.

"Ja, naravno, dajem svoju potpunu podršku Jenni", napominje Bačić. "Ovakvim stvarima stvarno nema mjesta na sportskim terenima. Mora postojati linija, ali i trenutak u kojem sve igračice stvarno kažu da je dosta", kaže.

U petak su 23 igračice koje su osvojile Svjetsko prvenstvo poručile da se neće vratiti u reprezentaciju Španjolske dok joj je na čelu Rubiales. Međunarodni nogometni savez FIFA zabranio je u subotu Rubialesu obnašanje svih dužnosti u nogometu na 90 dana dok traje disciplinski postupak, nakon čega bi FIFA trebala donijeti konačnu odluku. Odstupilo je zatim i jedanaest pomoćnika španjolskog izbornika Jorgea Vilde, a Rubiales poručio da će se pravno braniti.

Bačić, koja je prošle sezone branila mrežu španjolskog prvoligaša Levante Las Planasa, dobro poznaje tamošnji nogomet. Ondje, ali i u klubovima gdje je igrala, poput Osijeka, Arsenala, Anderlechta, Juventusa i Sportinga, nije doživjela situaciju kao Jennifer Hermoso.

Kaže da je zadovoljna sezonom provedenom u Levanteu, s kojim je zauzela jedanesto mjesto u prventvu, a iz kojeg je otišla 30. lipnja nakon isteka ugovora.

"Svoje osobne, a i klupske ciljeve sam ostvarila na kraju sezone. Španjolsko prvenstvo je jako dobro, ako ne i jedno od najboljih na svijetu", kaže. Španjolke su svjetske prvakinje i u reprezentativnim kategorijama do 17 i 20 godina, a lani se na susretu četvrtfinala Lige prvakinja između Barcelone i Real Madrida okupilo 91.553 gledatelja.

"Ali mene je, eto, srce uvijek vuklo u Italiju. Stoga sam se vratila tu gdje sam se stvarno uvijek osjećala kao kod kuće", ističe.

Bačić je potpisala jednogodišnji ugovor s Napolijem, ekipom koja je ljetos izborila nastup u prvoj talijanskoj ligi. Iskustvo iz torinskog Juventusa od 2018. do 2021. bilo je pozitvno pa vjeruje da će tako biti i na jugu Italije.

"Maksimalno sam zadovoljna. Tek smo u predsezoni, trenutno sam u trening kampu, a nadam se uvijek najboljem. Nadam se da ćemo sezonu završiti na što boljem mjestu u prvenstvu", objašnjava.

Bačić, rođena u Neumu, uskoro će opet s kapetanskom vrpcom oko ruke stati među vratnice reprezentacije Hrvatske. Rukavice će navući 18. rujna kada se reprezentacija okuplja uoči premijernog nastupa u Ligi nacija. Hrvatska će 22. rujna igrati u Varaždinu s Rumunjskom, pa zatim 26. rujna sa Slovačkom u gostima.

"Mi sve ulazimo s velikim ambicijama u ovo prvo izdanje Lige nacija za žene", napominje.

"Nadamo se da ćemo ga u Varaždinu, u prvoj utakmici, otvoriti najbolje moguće. A to znači pobjedom pred što većim brojem gledatelja", poručuje Bačić iza koje je 68 nastupa za Hrvatsku.

Linker
30. travanj 2024 10:07