Karim Benzema

 FRANCK FIFE Afp
ZLATNA LOPTA

Karim Benzema najbolji igrač svijeta! Modrić u TOP 10, Hrvat visoko u poretku mladih zvijezda

Najbolji klub godine je Manchester City, najbolji vratar Courtois, a Lewandowski najbolji napadač.
Piše: Ivan Alaupović, Sportske novostiObjavljeno: 17. listopad 2022. 21:55

Francuski nogometaš i napadač Real Madrida, 34-godišnji Karim Benzema po prvi je put u svojoj karijeri osvojio prestižnu nagradu France Footballa, čuvenu Zlatnu loptu. Nagradu mu je na 66. službenoj gala-večeri uručio njegov nekadašnji klupski trener Zinedine Zidane koji je do Benzeme bio posljednji Francuz koji je osvojio ovu nagradu (1998.). Dodjela nagrada održala se u kazalištu Chatelet u Parizu, a trofej je na spektakularan način pred pariško kazalište na svom bolidu dovezao vozač Formule 1, Francuz Esteban Ocon. Drugo mjesto pripalo je Sadiju Manéu (Bayern München), a treće Kevinu De Bruyneu (Manchester City).

image

Karim Benzema

FRANCK FIFE Afp

Benzema je prošle sezone postigao 44 gola u 46 utakmica za svoj klub, od čega 27 u prvenstvu Španjolske i 15 u Ligi prvaka, čime je odnio titulu najboljeg strijelca u oba natjecanja koja je s klubom i osvojio. Njegovi učinci u pohodu na osvajanje Lige prvaka uključivali su hat-trick u 17 minuta drugog poluvremena protiv Paris Saint-Germaina u osmini finala, te još jedan hat-trick u gostima kod Chelseaja u prvoj utakmici četvrtfinala. Jednu je nagradu već dobio ranije, točnije u kolovozu kada je proglašen UEFA-inim igračem godine.

image

Karim Benzema i Zinedine Zidane

FRANCK FIFE Afp

Kapetan naše reprezentacije Luka Modrić našao se na devetom mjestu ljestvice najboljih nogometaša. Osvajač Zlatne lopte iz 2018. imao je kao i Benzema uspješnu sezonu i jedan od glavnih pokretača snage koja je Real Madrid dovela do naslova Lige prvaka. Cristiano Ronaldo završio je tek 20., dok prošlogodišnji osvajač ove nagrade Lionel Messi nije bio među 30. nominiranih. Ovo se nije dogodilo 16 godina. Obojica se nisu pojavili na ovogodišnjoj ceremoniji iako su postojale glasine da će Portugalac po prvi put od 2017. biti među nazočnima. Nove nade svjetskog nogometa Erling Haaland i Kylian Mbappé završili su na 10. odnosno 6. poziciji.

Belgijac Thibaut Courtois dobitnik je nagrade za najboljeg vratara, drugo mjesto pripalo je vrataru Liverpoola Alissonu dok je treći završio njegov reprezentativni kolega i golman Manchester Cityja Ederson. U konkurenciji za najboljeg napadača trofej Gerda Müllera osvojio je Robert Lewandowski.Najboljom nogometašicom drugu je godinu zaredom proglašena Španjolka Alexia Putellas iz redova Barcelone dok je nagradu za najboljeg mladog igrača dobio još jedan igrač Barcelone, ali muške momčadi, Gavi. Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol u ovoj je konkurenciji završio na šestom mjestu.

Premijerno je dodijeljena i nagrada Socrates (nazvana po legendi brazilskog nogometa koja je preminula 2011. godine) za društvenu predanost nogometaša, a osvojio ju je Sadio Mané zbog akcija koje je tijekom godine poduzimao u svojem rodnom Senegalu u obliku financiranja izgradnje dječjih škola, bolnica i drugih društveno korisnih ustanova. Klubom godine proglašen je aktualni engleski prvak Manchester City.

PRIJENOS UŽIVO:

22.00 Nakon prigodne izjave na francuskom, završit će današnja ceremonija u pariškom kazalištu Chatelet.

21.55 Karim Benzema osvjač je Zlatne lopte!

21.52 Na pozornici se pridružio Zinedine Zidane koji će dodijeliti nagradu najboljem, Zlatnu loptu.

21.46 Najbolji klub godine je Manchester City! Drugo mjesto uzeo je Liverpool, a tek treće madridski Real. A za nekoliko minuta doznat ćemo i tko je najbolji igrač svijeta...

21.31 Nagradu Lav Jašin za najboljeg vratara svijeta u prošloj godini dobio je, prema očekivanjima, Realov čuvar mreže Thibaut Courtois.

Inače, sada nas čeka još jedna stanka u programu, a nakon nje dodijelit će se nagrada za najbolji klub 2022. godine. Odmah potom, ide i Zlatna lopta.

21.25 Na sedmom mjestu u poretku za zlatnu loptu završio je Thibaut Courtois, a na 6. poziciji je Kylian Mbappe. Krug najboljih pet otpočinje Mo Salah.

21.20 Nakon kratke stanke dodijeljen je trofej Gerda Müllera. Njegov je dobitnik Robert Lewandowski, najbolji strijelac u protekloj godini.

>>> Joško Gvardiol šesti! Hrvatski reprezentativac zauzeo je 6. poziciju u poretku za Trofej Kopa, onaj kojeg je osvojio Gavi, najbolji mladi igrač na svijetu.

21.00 Prije prve današnje pauze saznali smo i tko je najbolja nogometašica svijeta. Andrij Ševčenko Zlatnu je loptu dodijelio igračici Barcelone, Alexiji Putellas. Ona je ovu nagradu "obranila", budući da je najbolja na svijetu bila i prošle godine.

20.53 Sadio Mane dobitnik je nagrade Socrates, za humanitarni doprinos u nogometu.

>>> 20.47 Luka Modrić je 9. najbolji igrač svijeta! Erling Haaland predstavljen je kao 10. na svijetu, Vinicius Jr. je zauzeo 8. mjesto.

20.40 Prva nagrada koja će se danas dodijeliti je Trofej Kopa, namijenjen najboljem mladom igraču (do 21 godine) protekle sezone. Osvajač je - igrač Barcelone, Gavi. Proglasili su ga njegov suigrač Pedri, koji je tu nagradu osvojio prošle sezone u društvu velikog Ronalda. Pravog Ronalda.. Među pet finalista nije bilo otprije nominiranog Joška Gvardiola.

20.30 Počela je ceremonija u kazalištu Chatelet u Parizu! Andrea Bocelli već je zapalio dvoranu pjesmom Nessun dorma...

>>> Stigao je i trofej Zlatne lopte! Na svom bolidu nosio ga je Esteban Ocon, vozač Formule 1. Pogledajte spektakularan dolazak pehara pred pariško kazalište Chatelet.

>>> Karim Benzema stigao je na dodjelu nagrada! Očekuje se da će upravo on danas kući ponijeti trofej Zlatne lopte.

>>> Da ponovimo, Lea Messija nema niti među 30 nominiranih, a Cristiano Ronaldo je tek 20. Ovo se nije dogodilo 16 godina. godine. Kraj jedne ere...

>>> Pariško kazalište Chatelet polako se puni, stigli su i današnji voditelji, Didier Drogba i Sandy Heribert.

>>> Ovo je 10 preostalih nogometaša! Hoće li tri igrača Reala biti na pobjedničkom postolju?

>>> Za očekivati je da će TOP 10 igrači u izboru za Zlatnu loptu među kojima je i Luka Modrić biti objavljeni za vrijeme ceremonije koja počinje u 20.30 sati.

Inače, program će voditi Didier Drogba i Sandy Heribert, a na uvodu ceremonije pjevat će Andrea Bocelli.

>>> Spektakl u pariškoj dvorani kazališta Chatelet službeno počinje u 20.30 sati. Trenutno je u tijeku crveni tepih na kojeg stižu brojne nogometne zvijezde, a danas će osim najboljeg nogometaša biti proglašena i najbolja nogometašica, najbolji vratar svijeta, kao i najbolji mladi igrač.

>>> Objavljeno je prvih 20 nogometaša danas, to su oni koji zauzimaju mjesta od 30. do 11. u izboru najboljih. Još uvijek nije prozvan Luka Modrić pa se sada može potvrditi da je kapetan Vatrenih ove godine među TOP 10! Zanimljivo, Cristiano Ronaldo tek je 20., dok PSG-ove zvijezde Lionel Messi i Neymar nisu niti među nominiranima...

>>> Poredak nogometaša za Zlatnu loptu 2022.

1. KARIM BENZEMA (REAL MADRID)

2. Sadio Mane (Liverpool)

3. Kevin de Bruyne (Manchester City)

4. Robert Lewandowski (Barcelona)

5. Mohamed Salah (Liverpool)

6. Kylian Mbappe (PSG)

7. Thibaut Courtois (Real Madrid)

8. Vinicius Jr. (Real Madrid)

9. Luka Modrić (Real Madrid)

10. Erling Haaland (Manchester City)

11. Heung-Min Son (Tottenham)

12. Riyad Mahrez (Manchester City)

13. Sebastien Haller (Borussia Dortmund)

14. Fabinho (Liverpool)

14. Rafael Leao (Milan)

16. Virgil van Dijk (Liverpool)

17. Casemiro (Manchester United)

17. Dušan Vlahović (Juventus)

17. Luis Diaz (Liverpool)

20. Cristiano Ronaldo (Manchester United)

21. Harry Kane (Tottenham)

22. Trent Alexander - Arnold (Liverpool)

22. Phil Foden (Manchester City)

22. Bernardo Silva (Manchester City)

25. Joshua Kimmich (Bayern)

25. Mike Maignan (Milan)

25. Antonio Rüdiger (Real Madrid)

25. Joao Cancelo (Manchester City)

25. Christopher Nkunku (RB Leipzig)

25. Darwin Nunez (Liverpool)

Linker
28. travanj 2024 05:52