Aleksandar Mitrović

 PREDRAG MILOSAVLJEVIC Afp
RASPLET SKUPINE B1

Kek je pomogao Srbima, ali će za ulazak među elitu morati osvojiti Oslo. ‘Piksi‘ otkrio recept za Haalanda

Haalanda zasjenio njegov nasljednik Šeško, Mitrović zabio hat-trick, ali se i ozlijedio...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. rujan 2022. 11:50

Slovenija je u Ljubljani preokretom sredila Norvešku (2:1), dok je Srbija u Beogradu uzela mjeru Švedskoj (4:1). U skupini B4 Lige nacija i dalje je vodeća Norveška, koja će u posljednjem kolu u utorak ugostiti Srbiju. Obje reprezentacije imaju po 10 bodova, ali su Norvežani slavili u gostima pa Srbiji treba pobjeda za napredovanje u A razred.

Mogla je Norveška sve riješiti u subotu, ali je kiksala protiv Slovenije koja je tako dobila priliku za opstanak u B razredu Lige nacija. No, za to će momčadi Matjaža Keka biti potrebna pobjeda u Švedskoj.

Najmlađi Slovenac

Sjajni norveški napadač Erling Haaland nastavio je svoju golgetersku seriju i u Ljubljani. Šestim pogotkom u pet utakmica Lige nacija doveo je igrač Manchester Cityja goste u vodstvo početkom nastavka, no uslijedio je preokret domaćina. Inače, Haaland je zabio šest od norveških sedam golova u ovom ciklusu Lige nacija, a ukupno je u karijeri postigao 21 pogodak u 22 reprezentativna nastupa.

image

Matjaž Kek

JURE MAKOVEC Afp

Sjajan je Haalandov učinak i u novom klubu, kojem se priključio na početku sezone. Za Građane je postigao 14 pogodaka u 10 nastupa u Premier ligi (11 golova) i Ligi prvaka (tri gola), ali njegove “čarolije” nisu bile dovoljne Norveškoj na Stožicama.

Platili su gosti s europskog sjevera skup račun za pogreške svojih obrambenih igrača, koji ipak nisu na Haalandovoj razini.

- Ne gube se često ovakve utakmice. Međutim, primili smo dva prejeftina pogotka - smatra norveški izbornik Stale Solbakken.

“Šeško zasjenio Haalanda”, jedan je od naslova u slovenskim medijima nakon velikog preokreta. Naime, mladi dragulj slovenskog nogometa Benjamin Šeško prvo je u 69. minuti asistirao Andražu Šporaru za izjednačenje, potom je u 81. sjajnim pogotkom iz daljine matirao norveškog vratara.

Najmlađi debitant i strijelac u povijesti slovenske nogometne reprezentacije već je ranije svojim igrama u RB Salzburgu u kojem je prije njega glavni centarfor bio upravo Haaland na sebe skrenuo pozornost većih klubova. Najbrži je bio RB Leipzig koji ga je otkupio za 24 milijuna eura, ali će do transfera doći tek na kraju sezone.

- Nadam se da ćemo ovako nastaviti. Vrijeme je da zaboravimo ovu utakmicu i u potpunosti se posvetimo Švedskoj. Tamo moramo ići punim gasom - poručio je Šeško.

Bez markiranja

Slovenski izbornik Matjaž Kek uživao je u subotnjoj večeri nakon trijumfa nad Norvežanima.

- Divna i zaslužena pobjeda! Čestitam momcima, zabili su jako lijepe golove i zaslužili slavlje. Mislim da smo trenutke u kojima smo patili sveli na minimum, a svidio mi se i karakter kojeg je momčad pokazala kad se vraćala iz rezultatskog minusa - izjavio je Kek.

Srbija je uvjerljivom pobjedom nad Švedskom vratila nadu u promociju u viši razred Lige nacija, no možda je još i važnije to što je dodatno popravljeno raspoloženje u i oko reprezentacije, te što je potvrđena dobra forma uoči skorog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Izbornik Dragan Stojković - Piksi na raspolaganju ima dvojicu sjajnih napadača, Aleksandra Mitrovića (Fulham) i Dušana Vlahovića (Juventus).

- Vidjelo se još jednom da Mitrović i Vlahović mogu igrati zajedno. Jako se žrtvuju za momčad. Mitrović je postigao tri pogotka, a Vlahović je odigrao briljantnu utakmicu i bez gola. Igrao je kao zmaj!

Srbiji sad slijedi ključna utakmica u Norveškoj, a naravno da su novinari Piksija pitali kako namjerava zaustaviti Haalanda.

- Ja ne igram, morate pitati igrače kako da ga zaustave - nasmijao se Stojković, a onda u ozbiljnijem tonu dodao: - Sigurno ga nećemo markirati, igrat ćemo zonu, i nadam se da ćemo ga uspjeti neutralizirati.

Linker
15. travanj 2024 16:42