Igor Tudor

 NORBERT SCANELLA/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Norbert Scanella/panoramic/bestimage/profimedia
TRENERI U ELITI

Ključni Dalićev suradnik: Njih dvojica imat će rezultate, ali Tudor ima velik problem...

Ne ide se u lige Petice iz HNL-a, to je praksa koja se neće promijeniti.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. listopad 2022. 10:10

Ivan Jurić je s Torinom pobijedio Udinese 2:1 i vratio se na pobjednički put nakon što je u prethodnih pet utakmica osvojio samo jedan bod. Niko Kovač je također izvukao stvar, njegov Wolfsburg je kod Leverkusena odigrao 2:2 što je korektan rezultat. S time je stigao do trećeg remija zaredom, a prije toga je imao pobjedu, pa ga neki raniji porazi više toliko ne bodu u oči, iako je još uvijek u donjem dijelu tablice. Igor Tudor je dobivao komplimente za rekordan start u povijesti Marseillea u Ligue 1, a onda se neočekivano dogodilo da je izgubio tri utakmice zaredom, od toga čak dvije kod kuće od Ajaccija i Lensa s čime je pao na ljestvici ispod vodeće četvorke.

Trojica hrvatskih trenera u "ligama Petice" žive s ozbiljnim amplitudama, hvale ih i kritiziraju kako kad, a budući da treniraju ekipe čiji su dosezi limitirani tako će vjerojatno ostati do kraja sezone. Tudorov Marseille je u proteklom prvenstvu osvojio drugo mjesto i to bi mogao ponoviti, ali prvak kraj PSG-a neće biti. Wolfsburg i Torino zadovoljit će se mirnim plovom po sredini tablice, ne bi smjeli pasti na dno, ali neće se niti prometnuti u glavne protagoniste. Eventualni proboj u Europu za njih dvojicu bio bi golem pothvat. Malo čudo. U ligama iz zemalja Petice radi i Slaven Bilić, no njegov Watford ipak je u drugom rangu engleskog nogmeta...

Iz HNL-a se ne ide u lige Petice, to je stara praksa koja se zasad ne mijenja. Oni su prvu šansu dobili u državama u kojima su stekli igračka imena, pritom je jedino Tudor vodeći Hajduk radio u našem prvenstvu. zatim u Turskoj, Kovača je lansirala reprezentacija, a Jurić se probijao kao asistent Gian-Pieru Gasperiniju.

Kako gleda na trojicu hrvatskih stručnjaka u ligama Petice i na Bilića, pitali smo Nikolu Jerkana, člana stožera hrvatske reprezentacije. On je skaut Zlatka Dalića, prva zadaća za Katar mu je Maroko, živi u Španjolskoj i itekako prati rad kolega...

image

Nikola Jerkan

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

- U trenerskom poslu velika je konkurencija, sami su se izborili za pozicije u ligama koje su među najjačima. I prije klubova koje trenutačno vode napravili su dobre rezultate što im je i otvorila mogućnost novih angažmana. Za nas Hrvate je plus što imamo trenere u tako jakim ligama, iako su sami zaslužni za to - kazao je Jerkan te dodatno prokomentirao način kako se stiže do liga Petice.

- Ne možeš to preko noći i ne možeš iz bilo kojeg kluba ili natjecanja. Zato je teško isključivo na temelju rada u HNL-u dobiti šansu, moraš imati još neke reference, kao što ih je imao Tudor. Koji je zapravo prvo krenuo u Tursku i tako stvarao ime. I jedan Zinedine Zidane je postao trener Reala tek nakon što je vodio njegovu drugi ekipu Castillu. Treba ti taj prethodni rad ma kako bilo veliko ime ili moraš baš imati predsjednika koji ti vjeruje. Jurić je u Italiji išao stepenicu po stepenicu...

U čemu je razlika između trenera koji mijenjaju pozicije od jednog do drugog velikog kluba kao Ancelotti, Mourinho, Guardiola... i brojnih koji nikad nisu dobili šansu u velikom klubu? Koliko su oni bolji, pametniji ili je jako veliki utjecaj marketinga te lobija kojima tko pripada...

- Svega toga ima. Netko mora stati iza tebe, nekad se moraš naći na pravom mjestu u pravom trenutku, ali za doći na najvišu razinu ipak trebaš imao i posebnu osobnost. Moj je profil Ancelotti koji je sušta suprotnost Mourinhu. Jednostavno netko ima karizmu, način ophođenja, karakter... karakteristike koje ga čini onim što jest.

Niko Kovač je bio izbornik, vodio Eintracht, Bayern i Monaco, u sva ta tri kluba je napravio dobar posao iako su ga u potonja dva smijenili, a što će biti u Wolfsburgu?

- Niko ima svoj princip i ne odustaje od toga, to znaju i igrači i treneri. Kao igrač imao je veliku karijeru, sada posjeduje i trenerski kredibilitet, a Wolfsburg nije Bayern niti Monaco. Ovisi s čime raspolažete, što je realnost, Vukovi imaju ekipu u stvaranju. Kovač radi na svoj način, ima karakter i sve posloži kako zamisli. Napravit će rezultat. Nije slučajnost što je imao uspjehe ranije...

Ivan Jurić je drugu sezonu u Torinu, nije bio zadovoljan s prijelaznim rokom, ali eto dobio je Udinese u gostima 2:1 i malo popravio dojam.

- Gdje je god bio napravio je poboljšanje. Dobivao je ekipe u problemima, a nije mu išlo loše. To je dobar znak. Principijelan je i dosljedan. Trener je u uzlazu. Torino dosta prodaje igrače, nije lako sastaviti momčad. Predsjedniku Urbanu Cairu je prioritet konsolidirati financije, ali Jurićev se rad vidi. Ne sumnjam da će izvući maksimum iz ove ekipe.

Tudor je imao odličan start, no sad je u nizu tri poraza u prvenstvu.

- Sam je usporedio Marseille s Hajdukom, to je zahtjevna sredina, a PSG je prejak rival, osuđen je na borbu za drugo mjesto. Ima uspjeha u Ligi prvaka, igrat će s Eintrachtom sad bitnu utakmicu za prolaz skupine. Prije toga napravio je dobre stvari u Veroni, ranije u Udineseu i Turskoj... Da, problem Marseillea je što ne može biti prvak, a temperament je na jugu Francuske takav da čeznu za titulom.

Slaven Bilić je u drugoj engleskoj ligi.

- Engleska je njegov ambijent, napravio je dobar posao s West Hamom, ušao u Premier ligu s WBA-om, on je tamo kao doma. U Watfordu mu treba vremena, no bit će na kraju zadovoljni - zaključio je Nikola Jerkan.

HRVATSKI TRENERI U LIGAMA PETICE

IGOR TUDOR

Marseille je preuzeo ovog ljeta došavši iz Hellas Verone. Ranije je trenirao Hajduk, grčki PAOK, u turskoj Karabükspor i Galatasaray, u Italiji Udinese, ponovno Hajduk, bio je pomoćnik Pirlu u Juventusu pa trener Hellas Verone... Ima 44 godine.

Kao trener Marseille odigrao je 16 utakmica, u njima je izborio devet pobjeda, ima dva remija i pet poraza. U Ligi prvaka je i dalje u igri za prolaz u osminu finala, a u prvenstvo je malo na tablici pao te se trenutačno ne nalazi među vodeća četiri kluba. Nakon što je izgubio tri utakmice. Kao trener preferirao igru s trojicom u obrani, iako ne igra uvijek tako.

NIKO KOVAČ

Radio je u RB Salzburgu, ali na scenu je došao kao izbornik hrvatske mlade pa potom A reprezentacije. Trenirao je zatim Eintracht, Bayern i Monaco, osvojio njemačko prvenstvo i dva kupa. S Bavarcima je imao dvostruku krunu.

Ovog ljeta je preuzeo Wolfsburg, u tom klubu trenutačno ima 13 utakmica, u njima četiri pobjede, pet remija i četiri poraza. Nalaze se u donjem dijelu tablice, ne gube često, ali teško i pobjeđuju. Pogotovo u zadnje vrijeme. Kao trener preferirao sustav 4-4-2 ili neku od verzija takve igre. Ugovor ga veže do lipnja 2023. godine, iako su već mediji njegov statusu počeli dovoditi u pitanje.

IVAN JURIĆ

Trenerski put gradio je kroz Italiju, učenik je Gian-Piera Gasperinija kojem je bio pomoćnik. Bio je trener Mantove, Crotonea, Genoe i Hellas Verone gdje ga je naslijedio Tudor kad je otišao u Torinu. U tekućoj sezoni ima skor 13 utakmica, šest pobjeda, dva neodlučena ishoda i pet poraza. Nakon što je u pet susreta osvojio samo jedan bod konačno je slavio svladavši kao gost Udinese.

Trener je koji voli igrati s trojicom u obrani, preferirao okomit nogomet velikog intenziteta, vrlo je temperamentan. Ugovor s Torinom vrijedu mu do ljeta 2024. godine, to je po rejtingu ujedno najveći klub kojeg je imao prigodu trenirati.

Linker
27. travanj 2024 13:49