Pravilo zaleđa moglo bi doživjeti bitne promjene

 OZAN KOSE Afp
Dražen Antolić
WENGER BACIO ‘NOVU KOST‘

Kozmetika prije revolucije: Ovo su promjene u nogometnim pravilima kojima ćemo svjedočiti u novoj sezoni

Dobili smo set rješenja s kojima FIFA i IFAB misle razbistriti neke kontroverze.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. srpanj 2023. 21:25

IFAB je suptilno retuširao nekoliko pravila nogometne igre koje su na snagu stupila 1. srpnja i svjedočit ćemo im u novoj sezoni, no ništa se drastično i specijalno bitno nije dogodilo. Jedan se zahvat odnosi na zaleđe, ali ne onaj revolucionaran koji je u najavi i već izaziva goleme polemike, uzburkao je nogometne duhove širom Europe više od većine realiziranih transfera, iako u prijelaznom roku inače ništa ne može zasjeniti ples milijuna.

Čuveni Francuz bujne mašte Arsene Wenger, FIFA-in direktor za razvoj koji je predlagao da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine i neslavno s time propao, bacio je novu kost. IFAB, tijelo koje se brine za nogometna pravila ju je prigrabilo te će u Italiji i Švedskoj na utakmicama nižeg ranga krenuti s testiranjem novog pravilo zaleđa. Dosadašnje po kojem je nedozvoljena pozicija ako je napadač s bilo kojim dijelom tijela s kojim smije zabiti gol ispred pretposljednjeg igrača obrane računajući i golmana, zamijenit će se s odredbom da to nije zaleđe sve dok je barem jednim dijelom tijelom s kojim smije dati gol u crti s pretposljednjim čovjekom obrane, a ostatkom ima pravo biti ispred.

Korištenjem VAR tehnologije to se može utvrditi, sucima golom okom neće biti lako, a statistike iz Premier lige govore da čak 50 posto situacija koje su bile zaleđe, to ne bi bile kad bi se tako sudilo. Radi se o rezultatu težnje predsjednika FIFA-e Giannija Infantina da se igra ofenzivniji nogomet, jak vjetar daje u leđa napadačima.

No, dok je ofsajd tek pod povećalom i u testnoj proceduri pa bi opća promjena, bude li dobio palac gore što će se vjerojatno dogodit, mogla krenuti za koji godinu, dobili smo set rješenja s kojima FIFA i IFAB misle razbistriti neke kontroverze. Dio od osam izmjena pravila zapravo su reakcije na viđeno na Svjetskom prvenstvu, a dvije su izazvali provokativni i neobuzdatni Argentinci...

Redom radi se o sljedećem...

ARGENTINSKA INVAZIJA

Pogodak Argentinaca u finalu Svjetskog prvenstva izazvao je goleme rasprave jer dio igrača s klupe ušao je u teren prije nego što je akcija završena i lopta odsjela u mreži. Po pravilima sudac je trebao poništiti taj pogodak, ali Poljak Szymon Marciniak to nije učinio s obzirom na veliku važnost gola i da nisu imali nikakav utjecaj na igru, tek su koji korak zagazili u teren. Zato je IFAB odlučio da se tako i formulira novo pravilo te ubuduće arbitar mora anulirati gol samo ako osoba koja uđe u teren za igru ometa ili utječe na postignuti pogodak, a za situacije kakvu su priredili uvijek po nečemu sporni Argentinci - ne. Radilo se o golu Lionela Messija za 3:2 u 108. minuti.

PRIČUVNI POMOĆNI SUDAC DOBIO NOVI ZADATAK

Pričuvni pomoćni sudac nije imao pravi intervenirati tijekom utakmice i dati svoje opservacije. To su radili samo glavni sudac, pomoćnici kraj aut-crta, četvrti arbitar te ekipa u VAR sobi. No, ako je na utakmici i pričuvni pomoćni sudac i on će dobiti pravo umiješati se u odluke koje donose. Novo pravilo glasi:

- Zadatak rezervnog pomoćnog suca bit će zamjena pomoćnog suca, odnosno četvrtog suca ili dodatnog pomoćnog suca koji ne mogu nastaviti s radom, te pomagati glavnom sucu na isti način kao i ostali članovi sudačke ekipe na terenu za igru.

NADOKNADA ZA PROSLAVE POGODAKA

U Kataru na Svjetskom prvenstvu dugo su se slavili golovi, IFAB želi izbjeći gubljenje vremena na to te će sudac odsad morati nadoknaditi koliko se dugo nije igralo dok se momčad koja je zabila veselila tom golu.

OPOMENE SE BRIŠU

Ako dođe do izvođenje jedanaesteraca na kraju utakmice žuti kartoni koji su dotad pokazani igračima ili članovima stožera se brišu te u slučaju da netko prilikom tog raspucavanja bude opomenut neće zbog toga dobiti drugi žuti, odnosno crveni karton.

ZALEĐE NAKON IGRANJA BRANIČA

Još nakon pogotkom Kyliana Mbappea za Francusku protiv Španjolske u finalu Lige nacija 2021. godine IFAB je modificirao pravilo zaleđa u situacijama kad obrambeni igrač igra posljednji s loptom prije nego što dođe do napadača. Sada je to dodatno pojasnio. Novo pravilo glasi:

- smatra se da igrač u zaleđu nije iskoristio tu poziciju kad primili loptu od suparnika koji njome igra svojevoljno, uključujući i igru rukom, osim ako se radi o spašavanju pred protivnikom.

Jasno da je to i dalje u zoni procjene suca. Pojednostavljeno, ako se lopta odobije od obrambenog igrača koji nad njom nije imao kontrolu ne računa se da je igrao s njom, dakle kao da nije igrao s njom, te se svira zaleđe, no ako je obrambeni igrač svjesno igrao loptom i usmjerio je do napadača u tom primjeru nema zaleđa.

Definirani su i kriteriji po kojima se vidi je li radnja braniča dragovoljna.

- lopta se ne kreće velikom brzinom;

- možete predvidjeti putanju lopte;

- igrač ima vremena uskladiti svoje pokrete, odnosno ne izvodi radnju poput skoka, ispruženja noge ili instinktivnog pokreta kojim ostvaruje lagani kontakt ili kontrolu;

- lakše je igrati loptom koja je na terenu za igru ​​nego kada je u zraku.

ISKLJUČENJE KOD JEDANAESTERCA

Igrač će dobiti crveni karton samo ako je prekršaj za kazneni udarac napravio bez mogućnosti da igra loptom.

TRENER JE KRIVAC

Dogodi li se bilo kakva nezakonita radnja na klupi za koju suci nisu otkrili krivca žuti karton dobit će trener.

VRATARI MORAJU BITI KOREKTNI

Zadnju izmjenu nazvali su neki normom protiv Dibua Martineza, argentinskog golmana koji je u finalu SP-a izvodio kerefeke kod izvođenja jedanaesteraca. Novo pravilo traži od vratara da budu korektniji, iako ne govori da ne smiju mahati rukama ili nogama.

- vratar mora ostati na vlastitoj gol-crti, između dvije vratnice i ispred izvođača dok on ne pogodi loptu. Golman se ne smije ponašati na način da nedozvoljeno ometa igrača koji šutira, primjerice da odgađa izvođenje jedanaesterca ili dodiruje vratnice, gredu ili mrežu gola.

Sve je to na tragu onoga što je dosad bilo ili kozmetičke stvari. Samo to Wengerovo zaleđe imat će dalekosežne posljedice ako zaživiti. Gotovo poput uvođenje VAR-a.

Linker
03. svibanj 2024 17:00