Lionel Messi je osvojio ovogodišnju Zlatnu loptu

 FRANCK FIFE Afp
ŽIVOT NAKON MESSIJA

Kreće nova era: Među ovom osmoricom nogometaša kriju se budući osvajači Zlatne lopte

Teško je očekivati da će Messi i Ronaldo ponovo osvajati najprestižniju pojedinačnu nagradu
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 06. studeni 2023. 18:25

Era dominacije Zlatne lopte Lionela Messija i Cristiana Ronalda je gotova, ali ONI dolaze: norveški robot i pariška blistava zvijezda predvode novu generaciju koja će se boriti za najprestižniju nagradu

Ništa ne traje zauvijek. Istina jest da je Lionel Messi u ponedjeljak osmi put u karijeri osvojio Zlatnu loptu, ali razum govori da je ovo bio posljednji ples Argentinca koji je u Ameriku, točnije Inter Miami, s 36 godina na leđima otišao okrenuti novi list karijere. Isto je napravio i njegov zakleti neprijatelj Cristiano Ronaldo koji još od prosinca promovira nogomet u Saudijskoj Arabiji, a kako se Portugalac prvi put od 2003. godine nije našao u konkurenciji za ovu nagradu, možemo zaključiti. Došao je kraj.

Općenito se vjerovalo da je svečanost prošle godine označila početak nove ere, one u kojoj Messi i njegov veliki rival Cristiano Ronaldo neće biti u konkurenciji za pobjedu i naslov koji su sami osvojili tijekom svojih slavnih karijera. Karim Benzema ga je osvojio te godine, sa Sadiom Maneom kao drugoplasiranim i Kevinom de Bruyneom na trećemu mjestu. Naravno, nećemo zaboraviti kako nas je Luka Modrić sve učinio ponosnim kad je 2018. godine u ruke primio ovu prestižnu nagradu i prekinuo niz dvojice serijskih osvajača koji je tada trajao punih 10 godina.

Ipak, godinu dana kasnije, evo nas, vidimo argentinsku superzvijezdu kako drži taj trofej pred kamerama, njegov poznati osmijeh obasjava virtualne i fizičke stranice s vijestima diljem svijeta. Međutim, ovoga je puta zaista gotovo, a svjestan je toga i Messi koji se u svom govoru osvrnuo na nadolazeće zvijezde, "Haaland i Mbappé će jednog dana osvojiti Ballon d‘Or", rekao je Argentinac zadobivši aplauz publike. Na papiru, kao i kod Messija i kod Ronalda, također ima dovoljno stilskog sukoba da ovu bitku učini zanimljivom. S jedne strane blistava pariška superzvijezda, a s druge strane norveški robot. Ali daleko će to biti od duopola u samom vrhu igre kao što su to Messi i Ronaldo bili prije njih...

1. Kylian Mbappé

S 24 godine ima 13 različitih trofeja s Paris SG-om, dvadeset više individualnih nagrada, a oko ruke kapetansku traku francuske reprezentacije i garanciju za astronomski uspjeh. Tko zna, da je u raspucavanju u finalu SP-a u Katru protiv Argentine bilo malo više smirenosti (i sreće za one koji jedanaesterce smatraju lutrijom), Mbappé bi obranio naslov prvaka, nešto što nije uspjelo niti jednoj reprezentaciji od Brazila (1958. i 1962.). A taj bi ga uspjeh gurnuo u jedinstvenog favorita za osvajanje Zlatne lopte već ove godine.

Međutim, nastavi li ovim tonom, s ovim bi ga odličjem u rukama mogli vidjeti vrlo, vrlo uskoro, "Kad završi era Ronalda i Messija, on je u najboljoj poziciji. Budućnost je pred njim, sve može osvojiti. Postat će velika zvijezda u godinama koje dolaze. Već sada je najbolji francuski nogometaš. Ima sve predispozicije da postane najbolji, i da nekoliko puta osvoji nagradu Zlatne lopte", govorio je ranije ove godine njegov sunarodnjak, bivši predsjednik Uefe i trostruki osvajač ove nagrade Michel Platini.Doduše, detalj koji trenutno nedostaje Mbappéu uspjeh je u Ligi prvaka. Istina, stigao je do finala u sezoni 2019./20., ali mnogi su mišljenja da do naslova neće doći s Parižanima. S Real Madridom je već dugi niz godina u "povuci-potegni" odnosu, predsjednik Kraljeva Florentino Perez javno ga je i prozvao ovog ljeta, ali čini se da su se tenzije smirile i ako Francuz odjene dres Reala u budućnosti, mnogi stručnjaci smatraju da će upravo to biti dobitna kombinacija za Ligu prvaka.

image

Kylian Mbappe

FRED TANNEAU Afp

2. Erling Braut Haaland

Činilo se neizbježnim da će Norvežanin nastaviti stvarati utjecaj kad je prošlog ljeta iz Borussije Dortmund prešao u Manchester City, ali malo tko je očekivao da će Premier liga za njega postati - igračka? Već u prvoj sezoni oborio je rekord star gotovo tri desetljeća i s 36 golova sezoni "skinuo" paučinu s uspjeha Alana Shearera i Andyja Colea (34 gola). Prvi je igrač u povijesti koji je osvojio nagradu za igrača Premier lige i najboljeg mladog igrača u istoj sezoni, a kao šlag na tortu Haaland je s Građanima osvojio Ligu prvaka. Stoga ne čudi činjenica da je ove godine završio tik iza Argentinca u ukupnom poretku za Zlatnu loptu i upravo bi s Mbappéom u budućnosti trebao voditi bitku oko osvajanja ove prestižne nagrade.

No, istina je i da se norveški napadač muči kada su u pitanju finala. Otkako je stigao u City igrao je u pet različitih finala, ali u niti jednom od tih nije postigao gol niti asistenciju. Tijekom regularnih 90 minuta, Hålandu je taj stupac takvih učinka ostao prazan. Uzmemo li Mbappéa kao glavnog rivala, on je u toj kategoriji itekako dominantan. Hattrickom u finalu Svjetskog prvenstva 2022. postao je prvi igrač kojemu je to uspjelo još od Geoffa Hursta u finalu 1966. Eh da, kad smo kod reprezentativnog uspjeha, Norveška se u svojoj povijesti samo jednom kvalificirala na EURO (2000.), a nakon što su u Francuskoj 1938. premijerno nastupili na Svjetskom prvenstvu, isto su ponovili još samo dva puta, 1994. i 1998. Kako stvari stoje, Norveška neće izboriti niti EURO 2024., stoga nacionalni uspjesi nisu nešto u čemu robusni napadač može uživati. Barem kako sada stvari stoje...

image

Erling Haaland

PAUL ELLIS Afp

3. Jude Bellingham

Postao je treći najskuplji tinejdžer u povijesti i drugi najskuplji engleski nogometaš svih vremena kad je već u lipnju ove godine stavio potpis na šestogodišnji ugovor s Real Madridom. Nakon što je odbio niz najboljih europskih klubova u korist 14-strukog europskog prvaka, veznjak je napravio izvanredan početak svoje karijere u glavnom gradu Španjolske gdje ga povremeno zbog broja pet na dresu nazivaju ‘‘novim Zidaneom‘‘.

"Iznenađen sam činjenicom da mu je samo 20 godina, jer na terenu igra zrelo kao da mu je 30", rekao je za Bellinghama trener Reala Carlo Ancelotti. S 10 golova u La Ligi već je vodeći strijelac natjecanja, a u prvom El Clasicu ove sezone Englez se s dva gola pobrinuo da trijumf ode na stranu njegove momčadi (Real je slavio 2-1). "Ako Bellingham ovako nastavi, mogao bi postati najveći engleski nogometaš svih vremena", ushićeno je za Marcu nakon El Clasica govorio bivši engleski reprezentativac Gary Neville. Na terenu ga je zaista gušt gledati, pa iako je po prirodi veznjak, zbog snalaženja u kaznenom prostoru Bellingham izgleda kao rođeni centarfor.

image

Jude Bellingham

LLUIS GENE Afp

4. Vinicius Junior

Brazil čeka na svog osvajača Zlatne lopte još od 2007. godine, kad je Kaka "otišao kući" s tom nagradom, a iako je Neymar dominirao u posljednjem desetljeću, pred sobom je uvijek imao prepreke zvane Messi i Ronaldo. Ali, popularna joga-bonito uvijek ima svog konja za jahanje. Govoreći za TNT Sports nakon 2-1 pobjede Real Madrida nad Bragom u Ligi prvaka, Ancelotti je na pitanje može li Vinicius Junior osvojiti nagradu Zlatne lopte, rekao: "Da, Vinícius će je osvojiti uskoro."

Otkako je 2018. stigao iz Flamenga za 46 milijuna eura, nogometna javnost pitala se "tko je ovaj mladić?" Prve dvije sezone proveo je na posudbi, ali kad je dočekao svoju priliku da zablista, iskoristio ju je. Ima tek 23-godine i vremena za razvoj i usavršavanje na pretek. A već je sad pokazao da je ozbiljan igrač koji se može nositi s pritiskom igranja u velikim utakmicama. Brz je, vješt s loptom u nogama i ono najbitnije - ima nos za gol.

image

Vinicius Junior

DAX IMAGES Nurphoto Via Afp

5. Harry Kane

Kapetan engleske reprezentacije Harry Kane s 30 je godina najstariji na našem popisu potencijalnih budućih osvajača Zlatne lopte, ali bivši golgeter Tottenhama ima dovoljno razloga da ga se uzme u ovu konkurenciju. Ipak, za 30-godišnjaka koji je u 435 nastupa za Spurse zabio 280 golova postoji jedan krucijalan problem - nema niti jedan trofej u svom CV-ju. Ali i na tome je odlučio poraditi. Ljetnim transferom u Bayern stigao je u njemačkog velikana u nadi da bi svoju riznicu obogatio (po)kojim naslovom prvaka, a činjenica je i da se vrlo brzo snašao u novoj sredini. Osim toga, Europsko prvenstvo iduće će se godine igrati upravo u Njemačkoj, a nije tajna da su uz Francuze, prema kladionicama, Englezi glavni favoriti za osvajanje. Uspjeh na velikom natjecanju, sada već standardni trofej Bundeslige i eventualna Liga prvaka... Zvuči odlično u korist Kanea, ali treba to sve i ostvariti.

image

Harry Kane

INA FASSBENDER Afp

6. Rodri

Osvojio Ligu prvaka, Premier ligu, FA Kup i Ligu nacija s reprezentacijom. Klupsku tripletu i reprezentativni trofej okrunio je tako što je proglašen igračem utakmice u istanbulskom finalu protiv Intera, a onda je još odnio i titulu najboljeg igrača završnice Lige nacije. Po parametru uspjeha, bio je korak iza Messija, ali... Nagrada se obično dodjeljuje igraču koji je imao najveći individualni utjecaj na svoju momčad, a Rodri nije strijelac. On je defenzivni vezni igrač i njegova glavna uloga je zaštita zadnje četvorke i raspodjela lopte napadačkim igračima. Ali niti takav utjecaj ne prolazi ispod radara. Rodri je na ovogodišnjoj ceremoniji završio na petoj poziciji, tek mu je 27 godina, a pred njim je još puno uspjeha. Nastavili li povezivati klupske i nacionalne rezultate na visokoj razini kao što je to činio do sad, Rodrija se ne smije isključiti iz ove rasprave. Jer nogomet nije samo postizanje golova.

image

Jack Grealish i Rodri

BULENT KILIC Afp

7. Gavi

Pablo Gavi rođen je da igra nogomet. On je generacijski talent s izvrsnim driblingom i rasponom dodavanja, zaštitnim znakom La Masije, s atributima i upornošću koje posjeduje i uz podršku jednog od najboljih veznjaka svih vremena u Xaviju kao njegovim trenerom, ima sve što je potrebno. Dokazuje to i nagrada Kopa (za najboljeg igrača do 21. godine) koju je osvojio prošle godine nakon što ju je 2021. osvojio njegov partner u Barceloni, Pedri. No potonjeg su ozljede malo udaljile od travnjaka pa je Gavi trenutačno u krupnom planu. Hoće li tamo i dalje ostati?

image

Gavi

JOSE MIGUEL FERNANDEZ Nurphoto Via Afp

8. Lamine Yamal

Barçino čudo od djeteta iz utakmice u utakmicu ruši rekorde. Rođen 13. srpnja 2007., Lamine Yamal u svojoj je tinejdžerskoj dobi već nanizao ostvarenja koja u budućnosti neće biti lako nadmašiti. U dobi od 15 godina, devet mjeseci i 16 dana postao je najmlađi igrač koji je ikad nastupio za Barcelonu. I vrlo brzo je na terenu dokazao da će biti zalog za budućnost. Primijetio je to i Lionel Messi, koji je u svom govoru u Théatre du Châteletu istaknuo da će Yamal imati veliku ulogu u budućnosti, ne samo Barcelone već i nogometa. Hoće li Yamal osvojiti Zlatnu loptu, prerano je govoriti. Još je jako mlad i pred njim je puno razvoja. Međutim, ako nastavi napredovati sadašnjim tempom, sigurno će biti u konkurenciji za nagradu u budućnosti.

image

Lamine Yamal

JOSE HERNANDEZ Anadolu Via Afp

Gvardiolove otegotne okolnosti

Ove smo godine po prvi put, od 2018., ponovno imali više od jednog predstavnika na svečanoj ceremoniji u Parizu. Osim Modrića koji je završio na desetom mjestu, među 30 najboljih, na 25. poziciji našao se Joško Gvardiol. Pred 21-godišnjim najskupljim igračem Hrvatske blistava je budućnost i samo je pitanje koliko će samo trofeja osvojiti na klupskoj karijeri. Međutim, individualna nagrada Zlatne lopte otišla je u ruke samo trojice stopera, a to su: Cannavaro (2006.), Sammer (1996.) i Beckenbauer (1972. i 1976.). Obično oni budu nagrađeni kad klupski uspjeh povežu s odličnim reprezentativnim rezultatom, a pitanje je hoće li Hrvatska pod Gvardiolom uspjeti ponoviti senzacije poput one iz Katara ili još bolje, iz Rusije...

Linker
18. travanj 2024 03:43