VLADO KOS
PRIPREME ZA KVALIFIKACIJE ZA SP

‘Krenuli smo u pomlađivanje kako bismo osigurali Svjetsko prvenstvo nakon 22 godine‘

Danas pomlađena hrvatska futsal reprezentacija gostuje kod sve bolje Francuske
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 17. rujan 2022. 11:05

Hrvatska futsal reprezentacija nakon mini priprema u Ivaniću, u četvrtak rano ujutro zaputilo se avionom do Francuske, gdje ću u Lavalu, u subotu s početkom u 19 sati odmjeriti snage s domaćinom Francuskom, jednom od reprezentacija koja je definitvno u naletu i igra sve veću ulogu na futsal karti Europe. Izbornik Marinko Mavrović, okrenuo je novu stranicu, pored mlađih igrača osvježio je i stručni stožer, u kojem su mu sad pomoćnici Kujtim Morina i Duško Martinac. Mavrović nam se javio odmah nakon slijetanja u Francusku.

- Idemo vidjeti gdje smo, Francuzi posljednjih godina dosta sredstava ulažu u futsal, zbog toga im reprezentacija raste iz godine u godinu, a neki igrači su već napravili transfere u Italiju i Španjolsku (Barcelona). Ovaj susret će nam odlično posložiti uoči kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje igramo protiv Mađarske i Izreala. U odnosu na Europsko prvenstvo u Nizozemskoj imamo u kadru devet novih igrača. Stvaramo novu reprezentacija - kazao nam je izbornik Mavrović.

Mnoga poznata futsal imena nisu na Mavrovićevu popisu za ovu prijateljsku utakmicu, neki iz objektivni razloga, a neki zbog pomlađivanja. Luka Suton je ozlijeđen, Franco Jelovčić ima obiteljske obveze, Matej Horvat i Kristijan Postružin oporavljaju se od operacije, no više na izbornikovu popisu nema: Žarka Luketina, Stjepana Perišića, Vedrana Matoševića, Davora Kanjuha, Tihomira Novaka i Josipa Sutona.

- To je nažalost proces, znam da je ponekad bolan, ali i ja sam se s 35 godina oprostio od futsala. U ovom trenutku proces pomlađivanja reprezentacije uhvatio je one najstarije, dok su se neki sami oprostili, kao, npr. Matošević, Luketin je najavljivao odlazak nakon Eura... Svjesni smo da će neke igrače teško biti nadomjestiti preko noći, ali svaki početak je težak. Trebat će vremena i strpljenja. Naš je cilj da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo nakon 22 godine i budemo konkuretni na Europskom prvenstvu 2026.godine - zaključio je Mavrović.

Popis igrača za prijateljsku utakmicu s Francuskom:

Zoran Primić (Square)

Filip Bašković (Novo Vrijeme)

Toni Jelavić (Novo Vrijeme)

Božo Sučić (Universitas)

Josip Jurilna (Olmissum)

Duje Kustura (Olmissum)

Antonio Sekulić (Olmissum)

Marko Kuraja (Olmissum)

David Mataja (Futsal Pula)

Niko Vukmir (Futsal Pula)

Dario Marinović (Square)

Mateo Mužar (Futsal Dinamo)

Luka Perić (Futsal Dinamo)

Kristijan Čekol (Futsal Dinamo)

Linker
29. studeni 2022 17:30