Beckenbauer, Rummenigge i Hoenness

 KAY NIETFELD Dpa Picture-alliance Via Afp
OPROŠTAJ OD VELIKANA

Legenda najavila ‘najtužniji spektakl‘: Sprema se najveći sprovod u povijesti njemačkog nogometa?

‘Bayern bi trebao organizirati komemoraciju za njega na stadionu koji nikada ne bi postojao bez njega‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. siječanj 2024. 10:26

Njemačka oplakuje smrt Franza Beckenbauera koji je preminuo u 78. godini u svom domu u Salzburgu.

Karl-Heinz Rummenigge (68), nekadašnji šef Bayerna imao je sjajan odnos s Beckenbauerom koji mu je bio i suigrač, ali i izbornik na Svjetskom prvenstvu 1986. Rummenigge je za Bild ustvrdio kako je Beckenbauer najvažniji čovjek u slavnoj Bayernovoj povijesti i da bi se klub dostojno trebao oprostiti od njega.

image

Franz Beckenbauer

STAFF Afp

- Cijeli svijet nogometa oplakuje gubitak našeg prijatelja Franza. Bayern bi trebao organizirati komemoraciju za njega na Allianz Areni, stadionu koji nikada ne bi postojao bez njega - kazao je Rummenige koji je u ponedjeljak o toj temi telefonski razgovarao s počasnim predsjednikom Bavarske Ulijem Hoeneßom.

Bild piše kako je Franz Beckenbauer zaslužio je najveći oproštaj u povijesti njemačkog nogometa - na punoj Allainz Areni, pred 75 tisuća ljudi. Nezaboravni ‘Der Kaiser‘ njemačkom je bio svjetski prvak kao igrač (1974.), a onda i kao izbornik (1990.).

- Franz Beckenbauer je ispisao povijest njemačkog nogometa i ostavio trajan utjecaj na njega. Bio je moj kapetan u Bayernu, moj trener u reprezentaciji, naš predsjednik u Bayernu - i u svim tim ulogama bio je ne samo uspješan, već i jedinstven. Njemački nogomet izgubio je najveću osobu u svojoj povijest - kazao je Rummenige za Kicker nakon vijesti o Beckenbauerovoj smrti.


Otišao je Kaiser, naš prvi i posljednji autoritet

Franz Beckenbauer je bio puno više od nogometaša, uvijek će ostati osobnost stoljeća, napisao je njemački Der Spiegel povodom smrti u 78. godini jednog od najboljih svjetskih nogometaša svih vremena.

Sportska i kompletna Njemačka tuguje nakon ove vijesti, ali i kompletni svjetski i europski nogomet. Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre te njegove dominacije na terenu, smatra se najboljim njemačkim nogometašem svih vremena.

image

Franz Beckenbauer

JAN COLLSIOO Afp

„Nijedan Nijemac, prije ili poslije, nije igrao na tako elegantan način kao Kaiser. S pravom je nosio taj nadimak, zaslužio ga je u svakom smislu zbog svoje genijalnosti, odlučnosti, ravnodušnosti i odvažnosti“, napisao je Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kao nogometaš Beckenbaeur je bio europski (1972.) i svjetski (1974.) prvak, a potom svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine. Beckenbauer je tek jedan od trojice nogometaša u povijesti, zajedno sa Brazilcem Mariom Zagallom i Francuzom Didierom Deschampsom, koji je osvojio Svjetsko prvenstvo kao nogometaš i izbornik.

„Otišao je Kaiser, naš prvi i posljednji autoritet“, oprostio se od Beckenbauera Die Welte.

Veliko štovanje iskazali su ovim povodom i britanske tiskovine i tamošnji nogomet kojem je Njemačka u vrijeme Beckenbauera bila veliki rival.

„Franz Beckenbauer je bio izuzetno veliki nogometaš i pobjednički trener. Imao je jedan od najboljih i najupečatljivijih nadimaka svih vremena koji mu je bio nevjerojatno prikladan. Savršeno mu je odgovarao“ napisao je Guardian, dok je Daily Mail dodao.

„Većina onih koji su ga dobro poznavali sjećat će se njegovog majstorstva na terenu, njegove fascinantne nogometne inteligencije, elegancije s kojom se kretao travnjakom, radosti njegovog društva i neprocjenjivog znanja koje je posjedovao“.

Španjolska Marca kratko i jasno je napisala „ni prije ni poslije nije postojao netko poput njega, ostat će nam svima u glavama vječni lik Cara“, dok je Le Parisien poentirao „zauvijek će pripadati kategoriji besmrtnih sportskih osoba“.

Na klupskoj razini osvojio je čak 13 igračkih trofeja s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva te tri tadašnja Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA 1996. godine. (Hina)

Linker
01. svibanj 2024 03:00