Robert Lewandowski i supruga Anna

 VALERY HACHE Afp
LJETNI PRIJELAZNI ROK

Lewandowski najveća zvijezda ljetnog mercata, sve su oči uprte u Barcu, a intrigira pitanje - što će Real?

Dva velika posla već su sada obavljena, Haaland je prešao u Man. City, Mbappe izigrao Real...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. lipanj 2022. 17:52

Čeka li nas, nakon nekoliko ‘transfernih izloga’ stagnacije u pandemijsko vrijeme, konačno jedan spektakularan prijelazni rok? Dobro, nije da i proteklih godina nije bilo velikih transfera, otišao je Messi u PSG, Ronaldo u Manchester United, Lukaku je potpisao za Chelsea... Međutim, ovog ljeta očekuje se još bogatiji mercato, s mnogim velikim zvijezdama u prvom planu.

Možemo reći, slijedi preslagivanje u svlačionicama najvećih klubova, Real će krenuti pomalo osvježavati momčad, Chelsea će krenuti u svoj prvi šoping pod novim vlasnikom, pokrenuti se mora Juventus, iza kojega je loša sezona. Na scenu ozbiljno planira zakoračiti odnedavno bogati Newcastle, Manchester United želi povratak na najveću pozornicu s novim trenerom, Ten Hagom, na klupi. No, nekako će najveći fokus biti na Barceloni, koja od Xavijeva dolaska pokušava vratiti staru slavu, međutim, financijska ograničenja ne idu joj u prilog, svi se pitaju što će ovog ljeta ‘iskemijati’ na Camp Nou da bi stvorili novu konkurentnu momčad. A hoće li veliko ljetno Barcino pojačanje biti Robert Lewandowski?

image

Paul Pogba (lijevo)

PAUL ELLIS Afp

Jasna poruka

Poljski napadač i, po mnogima, zaslužnik Zlatne lopte koje u zadnje dvije sezone ipak nisu došle na njegovu adresu, jasno je u ponedjeljak poručio da je njegova era u Bayernu završila. I da vjeruje kako mu njemački velikan neće raditi probleme i tjerati ga da odradi zadnju godinu ugovora. Lewandowski u Barci, bila bi to priča o novom početku, i Lewinom i Barceloninom. Međutim, neki su mediji objavili da Barcelona ima problema i s registracijom dvojice slobodnih igrača, Christensena i Kessieja, koji se već smatraju Barcinim novim članovima. Imaju Katalonci problema s financijama, uoči svakog transfera više puta okrenu svaki euro u ruci, uvijek je upitno hoće li uspjeti završiti posao. Uspiju li nekako dovesti Lewandowskog, bio bi to dobar znak da se div iz Barcelone vraća među najveće u Europi.

image

Paulo Dybala

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Poljak tako postaje prva priča prijelaznog roka, jer one druge dvije velike priče, koju su se također mogle pretvoriti u sage, već su okončane. Erling Braut Haaland potpisao je za Manchester City, a Kylian Mbappe, neočekivano, ostao u Paris SG-u. Njegov odlazak u Real Madrid smatrao se gotovim poslom, međutim, Francuz je iznevjerio Florentina Pereza i ostao na istoj adresi. I Halanda su, kao i Mbappea, mnogi seljakali po drugim klubovima, na kraju je izabrao Guardioline Građane. Na neki način, dva iznenađenja, može li Lewandowski priuštiti i treće, pa se skrasiti negdje gdje nitko nije očekivao, a ne u Barceloni? U svakom slučaju, tri najveće zvijezde, tri najočekivanija transfera mogla bi biti zgotovljena već i prije službenog početka prijelaznog roka (1. srpnja). Teško se sjetiti prijašnjeg takvog slučaja.

Što će učiniti Real Madrid, to je još jedno od pitanja koje intrigira. Uzeli su Modrić i društvo svoj 14. naslov prvaka Europe, osvojili i španjolski naslov, no jasno je da momčad vapi za osvježenjima. Glavno pitanje, koga će Real dovesti kad mu je već izmigoljio Mbappe? Zasad je blizu tek Chelseajev branič Antonio Rüdiger, koji bio trebao doći iz Chelseaja kao slobodan igrač, a traju pregovori s Monacom oko Tchouamenija.

Baš će se najviše borbi za slobodne igrači odvijati u sjeni tih ‘blockbustera’. Luka Modrić svoje je dvojbe riješio, ostaje još (najmanje) godinu u Realu, a rješenje je pronašao i Ivan Perišić. Antonio Conte bio je, očito, najuporniji, Perišić će Inter zamijeniti Tottenhamom i zaustaviti nagađanja koja traju već mjesecima.

No, što će biti s Paulom Pogbom? Francuz je nezadovoljan u Unitedu, nezadovoljni su i u klubu s njime, bez obzira na promjene na Old Traffordu, izvjestan je njegov odlazak. Juventus i PSG spominju se najčešće kao njegovi mogući novi klubovi, no tko zna, možda on ode i u Bayern, koji će, odlaskom Lewandowskog, morati posegnuti za nekom novom zvijezdom. Put Münchena bi trebao i Sadio Mane, doduše, ne kao slobodan igrač, ali možda niti preskup, jer mu iduće godine istječe ugovor s Liverpoolom.

Zanimljivi i bez odštete

Na listi slobodnih igrača i onih koji će sigurno promijeniti sredinu nalazi se i Paulo Dybala. Argentinac napušta Juventus, ne zna se kamo će, moguća su postaje Roma i Inter. Ousmane Dembele nije se naigrao u Barceloni, odlazi iz katalonske prijestolnice, spominje ga se u kontekstu Liverpoola i PSG-a. Možda baš Parižani ispadnu pobjednici ljetnog mercata, već ostankom Mbappea napravili su velik posao, dođu li Pogba i Dembele, naravno, pod uvjetom da u Parizu i pokažu pravu formu, mogla bi to uistinu biti godina PSG-a.

Dosta pitanja

Naravno, s Parka prinčeva netko će i otići, prije svih Angel di Maria. Ima 34 godine, ali još želi igrati, mogao bi i on biti meta nekih drugih velikana. Željno iščekujemo i što će biti s Garethom Baleom. Napokon odlazi iz Reala, tu više nema razgovora, zanimljivo će biti pratiti tko će ga uzeti, tko još vjeruje da nekad ‘letećem’ Velšaninu nisu potpuno potkresana krila. Što će biti s velikim povratnikom Christianom Eriksenom, hoće li nakon ‘zagrijavanja’ u Brentfordu dohvatiti opet neki veći klub?

Nakon sedam godina Torino će napustiti Andrea Belotti, interesenata je dosta, ne samo u Italiji. Luisu Suarezu istječe ugovor s Atleticom, Henrik Mhitarjan okončao je brak s Romom. Bernardeschi, Isco, Tolisso, Lacazette... sve su tu imena koja bi mogla obilježiti nadolazeći mercato. Uz možda poneko iznenađenje, recimo, Ronalda i Messija, čiji se odlasci iz aktualnih klubova svako malo pojave u eteru.

Zasad sve, nekako, protječe bez drame, hoće li tako i završiti? Ili ipak neće. Naime, pojavila se vijest da bi umjesto Lewandowskog Bayern mogao dovesti Romelua Lukakua...

Poznati slobodni igrači na tržištu ovog ljeta


• Paul Pogba
• Juan Mata
• Luis Suarez
• Ousmane Dembele
• Paulo Dybala
• Isco
• Alexandre Lacazette
• Divock Origi
• Gareth Bale
• Andreas Christensen
• Antonio Rüdiger
• Fernandinho
• Jesse Lingard
• Angel di Maria
• Sergi Roberto
• Franck Kessie
• Axel Witsel
• Dries Mertens
• Federico Bernardeschi

Linker
18. travanj 2024 20:05