TOM DUBRAVEC Cropix
VATRENI OFENZIVAC

Livaja će biti spreman za Maroko, u karijeri ga je na dulje vrijeme zaustavio samo ‘nenogometni‘ problem

Nijedan udarac nije tako bezazlen, a kamo li kod Marka Livaje, koji nije hipohondar
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. studeni 2022. 11:31

Ne bježi u preventivu, igra i s “jednom nogom”, kako se to zna slikovito kazati. Međutim, udarac Vinka Solde u koprivničkom dvoboju ostavio je posljedice. Zbog tog duela, nakon kojeg je u 36. minuti koprivničke utakmice došlo do naguravanja, a kasnije i puno ozbiljnijeg incidenta koji je rezultirao 20-minutnim prekidom, Livaja je propustio zadnji test-dvoboj prije SP-a. Da je bio barem 50% spreman sigurno bi igrao, ali očito je Dalić procijenio da je bolje preskočiti jednu da bi bio spreman za sljedeće tri. Najmanje tri, jasno...

Rijetko je Livaja ozlijeđen i pritom “kucamo u drvo”, otkad se vratio u Hajduk nije imao problema s izostancima uslijed zdravstvenih tegoba. Njegovi izostanci uglavnom su vezani uz žute kartone, naime, u proteklih 21 mjesec koliko je u Hajduku nikada nije zbog ozljede propustio prvenstvenu utakmicu!? Odigrao ih je točno 65, a triput je u zadnje dvije sezone izostao radi žutih kartona. Jedini izostanak u Hajduku radi ozljede dogodio se na toliko puta spominjanoj utakmici u Kazahstanu. U srpnju 2021. godine Livaja nije putovao u Kostanaj na uzvrat s Tobolom radi lakše ozljede gležnja. Pritom je u klubu objašnjeno kako je Livaja dva tjedna vukao ozljedu, još od posljednjeg testa pred prvenstvo protiv Zrinjskog.

- Na put idu 23 igrača, a neki su otpali zbog manjih ozljeda. Marko Livaja ne ide na put. Radio je naporno da bude spreman, ali neće ići s nama - kazao je ondašnji trener Jens Gustafsson pred polazak u Kostanaj.

Što je dalje bilo, dobro se zna. “Kameno lice” Gustafssona bez glasa na presici u Kazahstanu i hitni povratak Livaje tri dana kasnije protiv Šibenika na Poljudu. Nakon te bolne eliminacije Livaja je utakmice mogao preskočiti samo zbog neukroćenog temperamenta, ali zdravlje je uvijek bilo savršeno. U reprezentaciji je jednom izostao, ali i tu je bio razlog “viša sila”. Naime, koliko god bio jak i otporan, pandemija je uhvatila i Marka Livaju. Pozitivni test na koronavirus bio je razlog što se nije priključio Vatrenima u lipanjskim akcijama Lige nacija. Nije igrao protiv Francuske u Splitu, ali mogao je potom biti na raspolaganju izborniku Zlatku Daliću za nadolazeća gostovanja u Danskoj i Francuskoj, za treću i četvrtu utakmicu u novoj sezoni Lige nacija. Međutim, povratak se nije dogodio jer usprkos negativnom testu na koronavirus UEFA-ini protokoli to ne dozvoljavaju. Zbog toga je propustio tri utakmice reprezentacije ovog ljeta.

Inače, u 12 i pol godina profesionalne karijere Livaja bilježi tek tri ozljede zbog kojih je s travnjaka izbivao više od pet dana! Gotovo savršeni medicinski karton ima 29-godišnji Splićanin jer osim što je dvaput radi ozljede mišića izbivao po dva tjedna, nije imao nikakav problem s nogometnim ozljedama.

Namjerno smo rekli “nogometnim” jer jedina ozljeda koja je ozbiljnije Livaju udaljila s terena bila je upala slijepog crijeva! Nikakvi problemi s gležnjevima i koljenima što muče sportaše, već slijepo crijevo koje je Livaju zaustavilo na dva mjeseca. Propustio je zbog toga osam utakmica u dresu Empolija od kraje ožujka do kraja svibnja 2016. godine. Zato jedan udarac ne bi trebao biti problem za Marko Livaju. Snažan je u svim segmentima ako je suditi po karijeri, nema spora da će biti spreman za Maroko.

PROPUŠTENE UTAKMICE ZA HAJDUK

OZLJEDA GLEŽNJA

29. srpnja 2021. godine protiv Tobola (poraz 1:4)

ŽUTI KARTONI

25. travnja 2021. godine protiv Dinama (poraz 0:2)

ŽUTI KARTONI

17. listopada 2021. godine protiv Šibenika (poraz 0:2)

ŽUTI KARTONI

24. travnja 2022. godine protiv S. Belupa (remi 0:0)

ŽUTI KARTONI

30. listopada 2022. godine protiv Lokomotive (remi 2:2)

POŠTEDA

12. listopada 2022. godine protiv Tehničara (pobjeda 5:1)

14

utakmica odigrao je Livaja za Hrvatsku i pritom je postigao tri pogotka

Linker
25. travanj 2024 03:44