HAKAN BURAK ALTUNOZ Anadolu Via Afp
KRAJ U TURSKOJ

Livaković uvjerljivo slavio u zadnjem kolu, ali ostao bez titule. Iz lige ispao bivši igrač Hajduka

Produljuje se Fenerova suša, posljednji puta prvaci Turske su bili u sezoni 2013./14.
Piše: Vito TomasObjavljeno: 26. svibanj 2024. 21:09

Ovog vikenda odvijaju se završnice prvenstva u brojnim europskim ligama, a kraj i konačni epilog dočekan je i u turskoj Super ligi. Iako je početak sezone nagovještavao promjenu na vrhu, titulu je još jednom, ovoga puta drugu uzastopnu sezonu, podigao Galatasaray.

Dugih deset godina navijači Fenerbahčea čekaju na titulu, činilo se da bi ova sezona mogla biti ‘ta‘, ali gradski rivali ponovno su im pomrsili račune. Pobjedom u prošlom kolu u međusobnom okršaju protiv Galatasaraya Žuti kanarinci su uoči zadnjeg kola vratili koliku toliku neizvjesnost u prvenstvo, ali iznenađenje na kraju nisu dočekali.

Trebala im je domaća pobjeda protiv Istanbulspora i poraz Galate kod Konyaspora kako bi u zadnjem kolu preoteli vrh. Pobjedu su ostvarili, i to uvjerljivu. Sa šest pogodaka u protivničkoj mreži izbacili su svu frustraciju, zabijali su redom Džeko, Szymanski, Tadić, Osayi-Samuel, Dursun i King, a na vratima je 89 minuta odigrao naš Dominik Livaković. Posljednju utakmicu u karijeri odigrao je Leonardo Bonucci, legendarni Talijan kopačke o klin odlučio je objesiti s 37 godina na leđima.

Sjajna predstava za kraj sezone pred svojim navijačima, za potpuno slavlje potreban im je bio posrtaj Galate, ali to navijači Fenera nisu dočekali. Slavio je Galatasaray s rutinskih 3:1 protiv Konyaspora, dvaput je mrežu tresao Mauro Icardi, a jednom je poentirao i Berkan Kutlu. Za domaćine je u završnici zabio Louka Prip, no tada su stvari već odavno bile razriješene.

Jednako je neizvjesna i napeta bila situacija na dnu tablice. Ankaragucuu je uoči zadnjeg kola trebao pozitivan rezultat na gostovanju kod Trabzonspora kako bi zadržali šanse za opstanak, ali u konačnici su poraženi s 4:2. Nakon dugo vremena u prvoj postavi Trabzona našao se Filip Benković, dok se u gostujućim redovima od prvoligaškog nogometa oprostio bivši igrač Hajduka Nihad Mujakić. Mislav Oršić nije nastupio za Trabzon.

Tako Galatasaray slavi svoju 24. titulu prvaka Turske, dok se Fenerova suša produljuje, posljednji put prvaci su bili u sezoni 2013./14. Galata je sezonu završila s nestvarna 102 boda, a zanimljivo da im je ove godine, gledajući udaljenost od drugoplasiranog, trebalo 19 više bodova da bi osigurali titulu!

Linker
26. svibanj 2024 21:16