AMER GHAZZAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Amer Ghazzal/Shutterstock Editorial/Profimedia
BOŽJA RUKA

Lopta kojom je postinut ‘gol stoljeća‘ prodaje se na aukciji, očekuje se milijunska zarada

‘S obzirom na povijesni kontekst, očekujemo da će ta lopta biti vrlo tražena kad dođe na aukciju‘
Piše: HinaObjavljeno: 13. listopad 2022. 14:04

Lopta kojom je Diego Armando Maradona postigao pogodak koji je danas poznat kao "Božja ruka" i drugi koji je prozvan "Golom stoljeća", a kojima je Argentina sa 2-1 pobijedila Englesku u četvrtfinalu SP-a 1986. u Meksiku, sljedeći mjesec će biti prodana na aukciji u Velikoj Britaniji.

Procjenjuje se da bi lopta mogla postići cijenu između 2,9 i 3,4 milijuna eura, a 16. studenoga će prodaju provesti britanska aukcijska kuća Graham Budd.

Lopta je u vlasništvu Tunižanina Alija Bina Nassera koji je bio glavni sudac na spomenutoj utakmici odigranoj na stadionu Azteca u Mexico Cityju.

Vodeći pogodak je Maradona postigao poslužeći se rukom kojom je preusmjetio loptu preko istrčalog engleskog vratara Petera Shiltona, ali ni glavni ni pomoćni sudac to nisu vidjeli pa je gol priznat.

"Nisam mogao dobro vidjeti situaciju. Oba igrača, Shilton i Maradona, bili su mi okrenuti leđima. Prema Fifinim naputcima izdanim prije turnira, pogledao sam prema pomoćnom sucu kako bih potvrdio da je gol regularan - on se kretao prema sredini igrališta čime je dao do znanja da je sve bilo u redu i da pogodak treba priznati", izjavio je Ali Bin Nasser te dodao da mu je nakon utakmice prišao engleski izbornik Bobby Robson i rekao:

"Ti si dobro obavio posao, ali pomoćnik je bio neodgovoran."

Maradona je u svojoj izjavi nakon utakmice istu situaciju prokomentirao tako što je rekao da gol postignut "djelomično Maradoninom glavom i malo uz pomoć Božje ruke".

Kasnije je slavni Argentinac postigao pogodak pri kojem je u slalomu od sredine igrališta prošao petoricu engleskih reprezentativaca, zaobišao i vratara Shiltona te poslao loptu u mrežu.

Maradona je preminuo u studenom 2020., a tuniški sudac je izjavio kako je sada pravo vrijeme da vrijednu memorabiliju podijeli sa svijetom te izrazio nadu da će kupac loptu izložiti u javnom prostoru.

Iz aukcijske kuće Graham Budd su poručili:

"S obzirom na povijesni kontekst, očekujemo da će ta lopta biti vrlo tražena kad dođe na aukciju."

Maradonin dres koji je nosio u četvrtfinalnoj pobjedi nad Englezima prodan je u svibnju ove godine za 9,5 milijuna eura, što je rekordan iznos za jedan komad sportske memorabilije.

Argentina je na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. osvojila naslov prvaka pobijedivši u finalu reprezentaciju SR Njemačke sa 3-2.

Uz loptu, na aukciji će se naći i majica suca Alija Bina Nassera koju je nosio na utakmici Argentine i Engleske, kao i dres s Maradoninim potpisom koji je kasnije dobio na dar od argentinske nogometne legende.

Linker
23. rujan 2023 11:23