SPORTS PRESS PHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Sports Press Photo/ddp Usa/profimedia
KAKVA TROFEJNA RIZNICA

Luka Modrić tri titule do rekordera, legenda ga tražila selfie, a odluka koju svi iščekuju visi u zraku

Madridski mediji mu naizmjence broje godine i titule, a desetka Blancosa ide dalje svojim putem
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. veljača 2023. 15:05

Netko je kazao, Carlo Ancelotti vratio se tvorničkim postavkama i stvari su legle na svoje mjesto. Tvorničke postavke u slučaju Real Madrida jesu one koje diktiraju i potvrđuju trendove pobjeda i osvajanja trofeja. U ovoj fazi povijesti najboljeg svjetskog kluba one su personificirane u liku Karima Benzeme, Luke Modrića i Tonija Kroosa. Tri veterana Realovih bitaka koji su kroz 14, 11 i 9 godina života u Madridu stekli status legendi, doprinijevši osvajanju čak 24 trofeja!

image
KHALED DESOUKI Afp

Niz od 5 Liga prvaka i 5 svjetskih kupova, 4 španjolska prvenstva, 4 Super kupa Europe i 4 SK Španjolske, 2 Kupa Kralja Španjolske! Senzacionalna serija koja je generaciju tih fantastičnih aktera prometnula, po zaključku najvećih autoriteta Realove kronike, u najbolju u povijesti slavnog kluba...

Na travi stadiona Princa Abdallaha u Rabatu, Luka Modrić odražavao je sreću pobjednika u epizodi 22. Toliko je trofeja podignuo u zrak uz vatromet otkako je 2012.godine stigao u Real.

Tada 27.godišnjak, danas u dobi 37 i pol godina, kada ruši stereotipe ne samo Realove politike selekcije i održavanja veterana u glavnim ulogama. Modrićeva dječačka razigranost i u ovom slavlju vjerojatno je kao dio osobnosti pokazatelj zašto toliko dugo traje. Istini za volju, iako je kao i uvijek bio u prvom planu dodjele trofeja, njegova uzdizanja i fotografskih zapisa trenutka za povijest, ovaj put je djelovalo da desetka Blancosa prepušta euforične tonove mlađima. Onima koji su, kao Valverde, Vinicijus, Camavinga i ostali nadolazeći (pripravnici) senatori, gladni naslovnih rola, trofeja i slavlja. Modrić je ovjekovječio par fotki za svoju arhivu najljepših uspomena, među inima onu nostalgičnu za mnoge, sa Tonijem Kroosom a bez trećeg im tenora Casemira. I jedna od legendi "starog" Reala, nekoć sjajni desni bek Chendo, koji je danas team menadžer, prišao je Modriću i zatražio selfie. Niz malih detalja koji govore o nekoliko važnih stvari. Luka Modrić je velikan Reala i svjetskog nogometa, koji je trijumfom u Rabatu osvojio 22 trofej sa Madriđanima.

image
FADEL SENNA Afp

Ispred njega su još samo bivši suigrač Marcelo (25), Benzema i Gento (24). Benzemu neće moći nadmašiti jer će Francuz sigurno još ostati u Realu, pa ako zajedno budu slavili nove trofeje, stalno će mu izmicati. Gento i Marcelo su na dohvatu možda već i ove sezone. Real će tražiti uspjeh u prvenstvu iako kaska 8 bodova za Barcom, ganjati će i Ligu prvaka, a ima ambiciju i u Kupu Kralja, gdje ih čeka dvostruki okršaj polufinala sa Barcom...

Kroničari Reala opet su se zaigrali kako vjetar (rezultata) zapuše. Do Maroka su već stvarali atmosferu da će Ancelloti biti bivši uskoro ili u lipnju. Do Maroka su već odredili da je Ceballos novi Modrić, a da je Modrić ostarjeli Modrić. Kroos i on ne mogu zajedno, tvrde već godinu dana uporno, iako je Real u tom vremenu osvojio prvenstvo Španjolske i super kup, Ligu prvaka a sada i svjetski Super kup.

Tako to ide u Madridu, živi se od utakmice do utakmice te stvaraju "instant istine". Realnost jest da Luka Modrić više nije moćan kao do prije 2-3 godine, kao što činjenice pokazuju da je još i dovoljno moćan da igra na razini Realovih potreba. Uvjeren je u to i Carlo Ancelotti, koji je suprotno pritisku medija, naslovne role u odlučujućim partijama namijenio svojim vedetama.

Talijan je osvojio u Rabatu 9.trofej sa Realom, već je nadmašio prvu eru (4) i uzeo 5.kantu, čime je postao treći najjuspješniji trener u povijesti Blancosa. Ispred njega je Munoz (1950-te) sa 14, a slijedi ga Zidane sa 11 trofeja. Što će sa trenerom učiniti Florentino Perez, koji se ovom pobjedom u Svjetskom kupu (osma za Real), izjednačio sa legendarnim Santiagom Bernabeuom po broju trofeja? Bernabeu je inspiracija i motivacija Pereza, sa kojim sada dijeli doseg 31 trofeja, uz razliku što je Perez više osvajao internacionalne trofeje (17-14), dok je Bernabeu bio uspješniji u domovini (22-9). Do kraja ove sezone Perez želi (realan) rekord i onda uz otvorenje dovršene fantastične rekonstrukcije stadiona Bernabeu postati najjuspješniji u povijesti...

image
FADEL SENNA Afp

- Otići ću iz Reala samo kada me potjeraju!" - kazao je Carlo Ancelotti nakon pobjede protiv nedoraslog Al Hilala, u dvoboju gdje je do izražaja došla ofenzivna dominacija Blancosa, ali i poroznost defenzivnog bloka. Neki uporni analitičar, kao u Marci, istaknuti će da je ta poroznost zbog toga što Kroos-Modrić više ne mogu pritisnuti suparničke igrače i blokirati kontru. Drugi će ustvditi (u AS-u) da je ofenzivna raskoš proizvod dva legendarna kormilara (Modrić-Kroos), uz koje lete Vinicijus, Valverde te realizatorski caruje Benzema.

Ancelotti je prije tjedan kazao javno kazao da veterani imaju veliku zaslugu da mlađe snage napreduju i da se kroz ovo tranzicijsko vrijeme pripremaju za trenutak kada će preuzeti njihove odgovornosti. Razlika između Ancelottijevog i stava dijela medija jest vrijeme kada se primopredaja treba dogoditi. Talijan je i Modriću i Benzemi i Kroosu kazao da moraju ostati i karijeru završiti u Madridu. Bude li ostao Ancelotti to će biti realnost, dođe li netko drugi prvi bi odstupio Kroos. Koji nakon Reala kani završiti karijeru, dakle moguće i ovog ljeta. Benzema, kao i Modrić nemaju tu ideju. Oni žele još igrati jer se tako osjećaju, da mogu...

Netko je dobro primijetio da su trofeji najbolji gromobran da se mlađe snage pretvore u pobjednike kao što su spomenute legende. Bez kojih se proces odrastanja i usporedog osvajanja naslova ne može odraditi...

- Naša najveća snaga je ovaj miks veterana i mladih snaga, Ancelotti sjajno to odrađuje. Raduje me što svi, počevši od starijih igrača koji im to diktiraju, prerastaju u prave madridiste - kazao je Florentino Perez prije noćnog leta za Madrid.

Što će odlučiti tijekom proljeća, na stranu te svečarske izjave, spoznati će se uskoro. Ovog trenutka bez ugovora za novu sezonu su upravo Benzema, Modrić i Kroos. Lani je Modrić dogovorio ostanak u svibnju. Perez mu je tada kazao i dodao kako idućeg svibnja (2023.) nema razloga da se ne ponovi čin novog potpisa. Perez bi svakako rado vidio Modrićevu izjavu kako zaključuje reprezentativnu karijeru, ali dobro zna da će kapetan Vatrenih sam odlučiti kada je pravi trenutak.

I ta odluka, koliko smo mogli razumijeti iz Modrićevih promišljanja, nije ovisna o tome hoće li lakše dobiti ugovor sa Realom ili će nastaviti negdje drugdje. Modriću je reprezentacija priča svih priča, i ako se nečega emotivno grozi to je onda trenutak kada će se oprostiti od Vatrenog dresa. Mjesec i pol dana prije kvalifikacijskog starta, odnosno nekoliko tjedana prije Dalićevih popisa i poziva, Luka Modrić ne djeluje nam da je na čistu sam sa sobom što mu je činiti. Osjeća da može u ovom trenutku još uvijek biti važan dio Vatrenih i Reala, ali nije uvjeren da će tako (reprezentativno) moći biti i za godinu i pol na EURU. Uvjeren je da hoće igrati na Final Fouru u lipnju i zaključiti pohod na Ligu nacija, ali dvoji da li je vrijeme da kvalifikacije (10 utakmica) za EP 2024, osam utakmica tijekom ove godine, budu (jedina preostala) priprema Vatrenih za natjecateljski život bez njega.

Luka Modrić je u Rabatu osvojio 30.trofej fantastične mu karijere. Šest sa Dinamom, 22 sa Realom, 2 (srebro, bronca) sa Hrvatskom, okvir su ne samo statusa legende, nego posebnog među najvećim legendama. Što god bilo dalje, to se više neće promijeniti...

Linker
05. svibanj 2024 13:02