Lovro Majer

 DAMIEN MEYER Afp
DOKAZALI VRIJEDNOST

Majerova cijena od odlaska iz Dinama porasla 50%, njega i drugog hit-igrača Modri nisu nadomjestili

Već u prvoj sezoni u europskim ligama bivši igrači "modrih" pokazali su ogroman potencijal
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. svibanj 2022. 17:17

Igra Dinamove momčadi tijekom aktualne sezone često je bila izložena kritikama. Činjenično stanje kako ''nešto ne štima'' podupire i spoznaja da su u Maksimiru izrotirali čak trojicu trenera (Krznar, Kopić, Čačić), što se nije dogodilo još od sezone 2004./'05., kada je Dinamo igrao tzv. ''ligu za bedake'' (u donjem domu tadašnje ''lige 12'').

U brojnim medijskim disertacijama o problematičnim izvedbama ''modrih'' ove sezone često su izostavljeni čimbenici koji se mogu uočiti u rezultatima francuskog Rennesa, odnosno Eintrachta iz Frankfurta. Naprosto, Dinamo je prošlog ljeta u spomenute destinacije transferirao Lovru Majera i Kristijana Jakića, nogometaše koje ni igrama ni alternativnim rješenjima nije uspio nadomjestiti.

image
ARNE DEDERT Dpa Picture-alliance Via Afp

Već je u Maksimiru Lovro Majer nagovijestio kako bi mu ovo mogla biti najbolja sezona u karijeri. Odigrao je za ''modre'' 13 utakmica: osam u kvalifikacijama za Ligu prvaka (dva gola, tri asistencije), te pet u HNL-u (tri pogotka i jedan asist). Unatoč ograničenom broju nastupa, po efikasnosti je najučinkovitiji igrač ''modrih'', koji zabija gol svake 103 minute.

Aktiviranje klauzule

Iznimnu formu Majer je nadogradio igrama za Rennes. U Ligue 1 ostvario je 28 nastupa (šest golova, osam asistencija) i postao jedan od ključnih igrača momčadi. Francuski mediji uz Majera učestalo spominju i zanimanje bogatijih klubova. A impresivne brojke objedinjuje jedna, zaključna cifra: Majer je procijenjen na 18 milijuna eura! Dakle, od 26. kolovoza prošle godine, kad je potpisao za Rennes (a Dinamo dobio 12 milijuna eura), njegova cijena je porasla za 50 posto.

Posljednjeg dana prošloljetnog prijelaznog roka Maksimir je napustio i Kristijan Jakić. On je formalno na posudbi u Eintrachtu iz Frankfurta, no posve je izgledno da će bundesligaš aktivirati klauzulu kojom će definirati već dogovoreni transfer. A prema njemu, Dinamu će pripasti sedam milijuna eura, te 30 posto od idućeg transfera. Valja istaknuti kako je aproksimativna vrijednost Jakića na nogometnom tržištu u trenutku sklapanja ugovora bila četiri milijuna eura. Sada vrijedi 7,5 milijuna eura.

Utakmica sezone

Eintracht je bundesligašku sezonu završio na pomalo razočaravajućem 11. mjestu. Ponajviše zbog slabije završnice, posljednju pobjedu Eintracht je ostvario još 13. ožujka. No, ''orlovi'' iz Frankfurta u srijedu, 18. svibnja na stadionu Sánchez Pizjuán u Sevilli igraju finale Europske lige protiv Glasgow Rangersa. U momčadi Eintrachta posve sigurno će biti i Kristijan Jakić, koji je u prvoj sezoni ostvario impresivnih 37 nastupa za svoj novi klub (26 u Bundesligi i 11 u Europi).

Linker
19. travanj 2024 04:49