CHARLY TRIBALLEAU Afp
TRILER U KAMERUNU

Mane junak u dramatičnom finalu! Senegal nakon penala stigao do svog prvog naslova u Afričkom kupu nacija

Mane je zabio u petoj seriji raspucavanja s bijele točke i donio veliko slavlje protiv Egipta
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. veljača 2022. 22:56

SENEGAL - EGIPAT 0:0 (4:2p)

SENEGAL: E. Mendy - B. Sarr, Koulibaly, Diallo, Ciss - Kouyate (od 66. P. Gueye), N. Mendy - I. Sarr (od 77. Die), I. Gueye, Mane - Diedhiou (od 77. B. Dieng). Izbornik: Aliou Cisse.

EGIPAT: Gabaski - Ashour, Abdelmonem, Hamdi, El Fotouh - Fathi (od 99. Lasheen), Elneny, El Sofia (od 59. Trezeguet) - Salah, Moustafa (od 59. Hamdi), Marmoush (od 59. Zizo). Izbornik: Carlos Queiroz.

JEDANAESTERCI: 1:0 - Koulibaly, 1:1 - Zizo, 2:1 - Diallo, Abdelmonem - vratnica, B. Sarr, brani Gabaski, 2:2 - Hamdi, 3:2 - B. Dieng, Lasheen - brani Mendy, 4:2 - Mane.


Senegal je u svom trećem finalu Afričkog kupa nacija došao do prvog naslova, Sadio Mane zabio je u petoj seriji raspucavanja s bijele točke (nakon 120 minuta bilo je 0:0) i donio veliko slavlje protiv Egipta! Mohamed Salah trebao je pucati zadnji, ali nije dočekao taj trenutak, njegovi suigrači promašili su dva udarca, Senegalci samo jedan i to je bio kraj. Inače, Mane je imao jedanaesterac na samom početku susreta, ali mu je egipatski vratar Gabaski obranio udarac!

Kako je počelo, izgledalo je da će Senegal odmah doći na korak do svog prvog trofeja. Kazneni udarac već u sedmoj minuti, Egipćani su djelovali zbunjeno i umorno, njihov izbornik Queiroz zbog kazne je susret promatrao s tribina, nedostajalo je 'faraonima' još nekoliko igrača, loše su ušli u utakmicu. Sadio Mane imao je priliku na samom početku baciti rukavicu Mohamedu Salahu, jer mnogi su to finale promatrali upravo kroz dvoboj njih dvojice, kroz dvoboj dvojice napadača Liverpoola. Međutim, Maneov udarac s bijele točke obranio je sjajni Mohamed Abougabal, skraćeno Gabaski.

image
CHARLY TRIBALLEAU Afp

Inače je pričuvni vratar, jer nije bilo 'jedinice' El Shenawyja, bio je junak protiv Kameruna u polufinalu, a držao je Egipćane na životu i u finalu. Ne samo da je skinuo 'penal' Maneu, nego je skinuo gotovo sve što je išlo prema njegovim vratima. Bili su Senegalci opasnji, konkretniji. Nekoliko ubačaj s boka pred sam gol, gdje je jednom zakasnio Mane, drugi put je izostala prava realizacija. Egipćani su uspjeli tek jednom zaprijetiti u prvom dijelu, naravno, opasan je bio Salah, pucao je snažno i precizno, ali Mendy je vrhunski obranio.

Senegal je i u nastavku išao po gol, šetala je lopta nekoliko puta po šesnaestercu Egipćana, ali nikako u mrežu, najčešće je tu bio Abougabal, kad je njegova obrana propustila reagirati, on je bio velika prepreka Maneu i društvu. Salah i suigrači rijetko su dolazili pred suparnička vrata, ali, ipak je Egipat imao veliki šansu. Hamdy, igrač koji je ušao s klupe, u 75. minuti glavom je s nekoliko metara pucao pokraj vratnice. Branili su se Egipćani uspješno do kraja i četvrtu utakmicu zaredom dogurali do produžetaka. Obalu Bjelokosti (osmina finala) i Kamerun (polufinale) svladali su Egipćani nakon jedanaesteraca poslije 0:0, Maroko je pao u produžecima (2:1).

image
DANIEL BELOUMOU OLOMO Afp

Činilo se da neće Egipat dogurati do raspucavanja, jer i u produžecima je Senegal prijetio, držao suparnike na konopcima, ali dovoljno je reći - Abougabal! Prvo je Dieng pucao iskosa po zemlji, gađao suprotni kut, vratar Egipćana odbio je loptu. Koju minutu kasnije opet Dieng, glavom s nekoliko metara. Mnogi su senegalski navijači već krenuli slaviti pogodak, ali Abougabal je i to uspio izvaditi. I u drugom produžetku, egipatski je vratar bio uspješan, treći put je skinuo udarac Diengu, 'bombu' s 20-ak metara. Izdržali su Egipćani, preživjeli i dodatnih 30 minuta, štoviše, Hamdy je mogao zabiti, ali je i Mendy bio sjajan na vratima Senegala.

Opet jedanaesterci, a Egipćani su tu dosad bili besprijekorni. No, ovog puta Senegalci su bili mirniji i precizniji, oba vratara obranila su po jedan udarac ali je Egipat pogodio i vranticu i ipak su Senegalci zasluženo osvojili naslov. Salah je Afrički kup nacija napustio u suzama, Mane je od tragičara postao junak.

Linker
19. travanj 2024 13:16