INSIDEFOTO DI ANDREA STACCIOLI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Insidefoto Di Andrea Staccioli/alamy/alamy/profimedia
POVIJEST UMIROVLJENJA DRESOVA

Maradonina ‘desetka‘ umirovila se dvaput, Papa ima rezervaciju, dok u ‘slučaju Maldini‘ postoji ‘rupa u zakonu‘

Istaknuli smo dio najupečatljivijih slučajeva umirovljenja u europskim klubovima
Piše: Andro PolićObjavljeno: 31. ožujak 2023. 05:09

Dok je Dinamo službenim priopćenjem objavio kako iz poštovanja prema nizu velikana, koji su kroz povijest baštinili svlačionicu podno maksimirskog juga, neće umiroviti niti jedan broj, ipak su napravili malu iznimku za dugogodišnjeg kapetana. „Petica“ Arijana Ademija odlazi u povijest. Barem privremeno. Taj će broj na modrom dresu biti rezerviran samo za njega sve dok ne okonča igračku karijeru, nakon čega će pet ponovno biti na raspolaganju.

Dok „preko bare“, gotovo konstantno, gledamo svečane ceremonije umirovljenja dresova klupskih legendi, poput nedavnog umirovljenja „šesnaestice“ Paua Gasola u Lakersima, u najpopularnijem sportu na svijetu te prakse nisu toliko česte. Ipak, dio europskih klubova njeguje sličnu tradiciju, iz koje smo istaknuli dio najupečatljivijih slučajeva.

Iako je broj 12 uglavnom vlasništvo rezervnih vratara, neki su taj broj posvetili navijačima, kao „12. igraču“. Uz Bayern, Lazio, Lens, Feyenoord, Rangers, Fenerbahče, ali i mnoge ostale, takva je praksa zaživjela i u Hajduku prije deset godina.

Što se tiče umirovljenja brojeva ponukanom igračkom ostavštinom u klubu, prvi će na pamet mnogima pasti „mali zeleni“. „Desetka“ Diega Maradone u Napoliju od 2000. rezervirana je samo za njega. Što se tiče „gaučosa“, i Argentina je umirovila taj broj, ali samo do 2001., kada je stigla direktiva Fife o povratku broja. Odemo li pak na sjever „Čizme“, Milan je u povijest poslao „šesticu“ Franca Baresija i „trojku“ Paola Maldinija. No, u potonjem slučaju postoji „rupa u zakonu“. Naime, broj tri na dresu „rossonera“ može se ponovno aktivirati ako za klub zaigra jedan od njegovih sinova i poželi nositi „trojku“. Ajax se 2007. odlučio umiroviti „četrnaesticu“ Johana Cruyffa, čiju ostavštinu u nizozemskom klubu ne treba posebno isticati.

Relativno svježe, u Birminghamu je umirovljen broj 22. Nosio ga je Jude Bellingham, koji se otisnuo u dortmundsku Borussiju s nepunih 17 godina. Za engleski klub upisao je tek 44 nastupa, ali postao i svojevrsna ikona, prema riječima same uprave koja se „preko noći“ odlučio na umirovljenje broja.

Nastavimo li voziti cestama Otoka, Manchester City umirovio je broj 23 u sjećanje na Marca-Viviena Foéa, koji je preminuo nakon što se srušio na utakmici polufinala Kupa konfederacija 2003. protiv Kolumbije. U sličnom tonu broj 13 odlučili su umiroviti Fiorentina i Cagliari u sjećanje na Davida Astorija, koji je preminuo u snu prije pet godina za vrijeme mandata u „violama“.

Zagazimo li preko obližnje granice sa Slovenijom, Maribor je iz uporabe povukao čak tri broja. Osim vratara Jasmina Handanovića i brazilskog topnika Tavaresa, u povijest je otišla i "devetnaestica" Stipe Balajića, a rođeni Sinjanin dres slovenskog kluba nosio je od 1998. do 2005. Posebna priča dolazi iz Poljske. Cracovia Krakow 2005. umirovila je "jedinicu" u sjećanje na papu Ivana Pavla II., koji je bio najpoznatiji navijač kluba, a u mladosti je bio i nogometni vratar.

Linker
04. svibanj 2024 08:47