Mohamed Salah

 AHMED GOMAA/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Ahmed Gomaa/xinhua News/profimedia
AFRIČKE KVALIFIKACIJE

Marokanci prvi osigurali Kup nacija, Salah briljirao za Egipat, iznenađenje priredila - Gvineja Bisao

Nigerijci su i dalje na pravom putu da se plasiraju na veliko natjecanje, ali poraz ih je uzdrmao
Piše: HINAObjavljeno: 25. ožujak 2023. 11:24

Nogometna reprezentacija Maroka prva je osigurala plasman na afrički Kup nacija koji će se u siječnju i veljači iduće godine održati u Obali Bjelokosti.

Maroko je plasman na Kup nacija osigurao premda nije niti igrao. Pomogla mu je Liberija koja je na gostovanju kod Južne Afrike odigrala 2-2, premda je domaćin vodio 2-0 nakon svega 20 minuta.

Južna Afrika je vodila 2-0 golovima napadača engleskog Burnleyja Lylea Fostera (11, 20), smanjio je Tonia Tisdell u 68. minuti, a na 2-2 je izjednačio Mohamed Sangare u sudačkoj nadoknadi.

Maroko nakon dva kola vodi na ljestvici skupine K sa šest bodova, dok Liberija i Južna Afrika imaju po bod, pa je polufinalist SP-a u Katru osigurao jedno od prva dva mjesta u skupini koja vode na završni turnir.

Egipat je u skupini D pobijedio Malavi sa 2-0, a najbolji igrač utakmice bio je napadač Liverpoola Mohamed Salah koji je postigao prvi gol u 20. minuti, a u 45. je asistirao napadaču Wolfsburga Omaru Marmoushu za 2-0.

Egipat vodi na ljestvici sa šest bodova koliko ima i Gvineja, dok su Malavi i Etiopija na tri boda.

Senegal je u skupini L bio uvjerljiv protiv Mozambika slavivši sa 5-1. Youssuf Sabaly (9), Sadio Mane (15), Ilman Ndiaye (32), Boulaye Dia (39) i Habibou Diallo (88) zabili su za Senegal, dok je za goste pogodio Lourenco Vilanculos (48).

Senegal vodi na ljestvici s devet bodova i korak je do plasmana na afričko prvenstvo.

Za iznenađenje se pobrinula reprezentacija Gvineje Bisao koja je na gostovanju porazila Nigeriju sa 1-0. Pogodak odluke zabio je krilni igrač Troyesa Mama Balde u 29. minuti.

Nigerija je i dalje na putu da se kvalificira za Kup nacija sa šest bodova iz tri utakmice, ali poraz je njihov četvrti u nizu pod vodstvom portugalskog izbornika Josea Peseira. Na vrhu ljestvice je Gvineja Bisao sa sedam bodova.

Kamerun je kod kuće iznenađujuće odigrao 1-1 protiv Namibije, ali i dalje vodi u skupini C.

Na afričkom Kupu nacija nastupit će 24 reprezentacije.

Linker
06. svibanj 2024 04:04