ADEK BERRY Afp
‘SPASIMO NOGOMET‘

Masovni prosvjedi mogli bi uzrokovati gubitke trilijuna rupija, zbog Izraela odgođen ždrijeb FIFA-e

Turnir s 24 momčadi trebao bi se održati od 20. svibnja do 11. lipnja u šest gradova u Indoneziji
Piše: HinaObjavljeno: 26. ožujak 2023. 20:06

Ždrijeb za FIFA Svjetsko prvenstvo za nogometaše do 20 godina, koji se sljedeći tjedan trebao održati u Indoneziji, bit će odgođen, rekao je izvor Reutersu nakon što je guverner Balija odbio ugostiti izraelsku momčad.

Indonezijski nogometni savez (PSSI) priopćio je da je ždrijeb koji se trebao održati u petak otkazan, a FIFA još uvijek provodi provjere spremnosti turnira.

Turnir s 24 momčadi trebao bi se održati od 20. svibnja do 11. lipnja u šest gradova u Indoneziji, a Izrael je trebao debitirati na natjecanju.

image
EKO SISWONO TOYUDHO Anadolu Agency Via Afp

Jakarta Post je ranije ovog mjeseca izvijestio da je guverner Balija Wayan Koster pisao Ministarstvu mladeži i sporta moleći ih da "usvoje politiku koja zabranjuje izraelskom timu natjecanje na Baliju" zbog sukoba s Palestinom.

"Prethodno je guverner Balija Wayan Koster odbio nazočnost izraelske reprezentacije na FIFA U-20 Svjetskom prvenstvu... To bi mogao biti razlog da FIFA otkaže ždrijeb U-20 Svjetskog kupa. Zato što je za FIFA-u guvernerovo odbijanje isto što i otkazivanje jamstva za organiziranje koje je izdala vlada pokrajine Bali", rekao je PSSI u izjavi.

image
ADEK BERRY Afp

Ranije ovog mjeseca prosvjednici su marširali glavnim gradom Jakartom mašući indonežanskim i palestinskim zastavama, tražeći da se Izraelu ne dopusti sudjelovanje.

Stanovništvo Indonezije je pretežno muslimansko. Većina indonezijskih muslimana prakticira umjerenu verziju islama, ali posljednjih godina bilježimo porast vjerskog konzervativizma koji se uvukao u politiku.

Tijekom prošle godine izraelske su snage uhitile tisuće ljudi na Zapadnoj obali i ubile više od 200 Palestinaca, uključujući borce i civile. U međuvremenu, više od 40 Izraelaca i tri Ukrajinca poginulo je u palestinskim napadima.

image

Predsjednik Indonezije Joko Widodo i Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino

ADEK BERRY Afp

Ako Indonezija zbog toga izgubi prava domaćinstva, član Izvršnog odbora PSSI-ja Arya Sinulingga rekao je da je zabrinut kako bi sankcije FIFA-e mogle "izolirati indonezijski nogomet od svijeta".

Sinulingga je rekao da se PSSI nada rješenju u kojem bi politika mogla biti odvojena od sporta, a njegov predsjednik Erick Thohir trebao bi koordinirati s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom mladeži i sporta.

"Predsjedavajući će također podnijeti izvještaj predsjedniku prvom prilikom da pronađemo rješenje za sve ovo, da spasimo indonezijski nogomet koji volimo", dodao je Sinulingga.

image
EKO SISWONO TOYUDHO Anadolu Agency Via Afp

PSSI je rekao da bi gubitak prava domaćina naštetio šansama indonezijskih nogometnih timova da sudjeluju na drugim FIFA turnirima u budućnosti, dok bi ekonomski gubici iznosili "trilijune rupija".

Indonezija također pokušava obnoviti svoj ugled nakon smrtonosnog stampeda prošle godine koji je doveo do smrti 135 gledatelja na stadionu u istočnoj Javi u listopadu. Mnogi su bili pregaženi dok su bježali prema izlazu nakon što je policija ispalila suzavac na okupljene.

Linker
27. travanj 2024 03:08