Slavlje igrača AZ Alkmaara nakon osvajanja trofeja

 FABRICE COFFRINI/Afp
REAKCIJE MEDIJA

Mediji: ‘AZ je u finalu podivljao‘. Komentatori: ‘Talenti poput Vuškovića i Pukštasa moraju bolje‘

"Krvnik Reala i Barcelone postao je prvak u najnetipičnijem finalu dosad", piše Marca
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. travanj 2023. 20:43

Nizozemski mediji oduševljeni su trijumfom AZ-a protiv Hajduka (5:0) u finalu Lige prvaka mladih.

"Ako se AZ-ovi talenti kasnije ne uspiju probiti u renomiranim klubovima, mogu barem reći da su već igrali nogomet pred stručnim očima Ronalda Koemana, Patricka Vieire, Luisa Figa, Fabia Capella, Rudija Völlera, Garetha Southgatea i Aleksandra Čeferina. Svi su bili u Švicarskoj kako bi vidjeli kako AZ postaje prvi nizozemski klub koji je osvojio prestižnu Ligu mladih na način koji je morao oduševiti", piše portal Ed.nl.

Naravno, svi u prvi plan ističu kako je ovo povijesni uspjeh nizozemskog nogometa. "AZ je deklasirao Hajduk i ispisao povijest. Niti jedan nizozemski klub nikada nije došao do finala Lige mladih, a kamoli je osvojio".

I španjolska Marca je finalu posvetila pažnju.

"AZ, krvnik Real Madrida i Barcelone, postao je prvak Lige mladih pobjedom nad hrvatskim Hajdukom u najnetipičnijem finalu do sada. Brzina Addaija i Pokua završila je razbijanjem splitskog Hajduka koji je imao ogromnu podršku na tribinama, toliko neuobičajenu u ovim utakmicama da je UEFA morala finale prebaciti sa stadiona u Nyonu u Servette".

image

Jayden Addai

FABRICE COFFRINI/Afp

Goal.com navodi kako je AZ lagao došao do pobjede. "Nakon dominacije u prvom poluvremenu, AZ je zabio u 45. minuti, kada je Addai realizirao kazneni udarac dosuđen zbog naivnog prekršaja Vuškovića nad Pokuom, Nizozemska momčad potom je doslovno podivljala u drugom poluvremenu", dodaju.

Footmercato piše kako je AZ rastavio Hajduk na atome. "Pokušali su doći do izjednačenja, no protiv AZ-a nisu mogli ništa". Finale su ispratili i portugalski mediji, ne bez razloga jer AZ je u polufinalu pobijedio Sporting, a na tronu naslijedio Benficu. "Golove smo dugo čekali, a onda su počeli curiti kao kečap", piše Record.

image

Hajdukovci na dodjeli medalja

Vojko Bašić/Cropix

U komentarima na Redditu ističe se kako su od Hajduka očekivali više iako je i sam plasman u finale ogroman uspjeh.

"Mislim da nikada nisam vidio takvu dominaciju u finalu. Hajduk nije ponudio apsolutno ništa", "Potpuni kolaps, AZ je jasno bio bolji, ali ako si tako visoko kotiran kao Vušković ili Pukstas, moraš bolje"...

Naravno, u komentarima prednjače navijači AZ-a. "Budućnost je svijetla za AZ s takvim talentima", zaključuju.

Linker
03. svibanj 2024 13:34