Lionel Messi

 JUAN MABROMATA Afp
COPA AMERICA

Messi kreće po treću uzastopnu veliku titulu, a onda slijedi oproštaj izvanrednog napadača Argentine

U noći s nedjelje na ponedjeljak po hrvatskom vremenu u Miamiju se igra finale kontinentalne smotre
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 14. srpanj 2024. 16:51

Na putu prema rekordnom 16. naslovu pobjednika Copa Americe, branitelj naslova Argentina borit se s Kolumbijom u finalu elitnog reprezentativnog turnira Južne Amerike na stadionu Hard Rock u Miamiju u noći s nedjelje na ponedjeljak (02.00, Arenasport 1) po hrvatskom vremenu. Lionel Messi i njegovi Argentinci tako imaju priliku osigurati treću veliku titulu zaredom, budući da su osvojili Copa Americu 2021. godine, pa naslov svjetskog prvaka u Kataru 2022.

Nakon prolaska četvrtfinala trijumfom nad Ekvadorom nakon jedanaesteraca, Argentina je u polufinalu osigurala pobjedu od 2:0 nad debitantom u tom natjecanju Kanadom, produživši svoj niz bez poraza u svim natjecanjima na 10 utakmica. Kolumbija je, pak, u četvrtfinalu razbila Kanadu s 5:0, dok je u polufinalu nakon burnog dvoboja s 1:0 srušila Urugvaj.

image

Lionel Messi

JUAN MABROMATA Afp

Kao trenutačno prva na svijetu prema FIFA-i, reprezentacija Argentine je na pragu novog velikog uspjeha na turniru koji se igra u SAD-u. Sada je samo jedna pobjeda dijeli od “prava na svojatanje” Copa Americe. Trenutačno je, naime, na 15 naslova pobjednika, kao i Urugvaj. Argentinci sigurno neće imati problema s motivacijom za finale, koje će ujedno biti 145. i posljednja utakmica Angela di Marije za nacionalnu momčad prije nego što se umirovi.

Argentina je po kladionicama jasan favorit za uspjeh protiv Kolumbije jer su je svladali u 26 od prethodna 43 susreta u svim natjecanjima, uključujući pobjedu nakon jedanaesteraca u polufinalu Copa Americe 2021., ali će morati biti oprezni zbog izuzetne forme svoga suparnika. Naime, otkako je Kolumbija izgubila 1:0 od Argentine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u veljači 2022., postavili su novi rekord za najdulji niz bez poraza, koji sada iznosi 28 utakmica.

image

Angel di Maria

JUAN MABROMATA Afp

Nestor Lorenzo, argentinski stručnjak rođen u Buenos Airesu, još nije okusio poraz kao izbornik Kolumbije od imenovanja u srpnju 2022. godine. Lorenzo vjeruje da je njegova momčad nagrađena za hrabrost u pobjedi nad Urugvajem u polufinalu koje je bilo nagrđeno neugodnim scenama nakon posljednjeg sučeva zvižduka, budući da su urugvajski igrači sudjelovali u masovnoj tučnjavi s kolumbijskom navijačima na tribinama.

Kolumbija, rangirana kao 12. na svijetu prema FIFA-i, stigla je među posljednje četiri momčadi na tri od zadnja četiri turnira Copa Americe, a nakon 2016. i 2021. - završivši oba puta na trećem mjestu - Los Cafeteros sada se pripremaju za svoje prvo finale Copa Americe izvan domovine, budući da su 2001. prvi i jedini put bili okrunjeni prvacima na domaćem terenu.

Linker
05. rujan 2024 18:01