Lionel Messi

 Chandan Khanna/AFP/Profimedia
FIFA THE BEST

Messi večeras ima povijesnu priliku. Mbappé je sjajan, ali teško će do titule

FIFA će u Londonu s početkom u 20.30 sati po 8. put dodijeliti godišnje nagrade
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. siječanj 2024. 07:05

FIFA će večeras u Londonu na gala svečanosti s početkom u 20.30 sati po 8. put dodijeliti svoje godišnje nagrade FIFA The Best 2023. Krovna svjetska nogometna organizacija predstavit će najbolje nogometne pojedince u razdoblju od 19. prosinca 2022. do 20. kolovoza 2023. godine. Dakle, od kraja Svjetskog prvenstva u Kataru do prošlog ljeta. Kod žena je u obzir uzeto razdoblje od 1. kolovoza 2022. do 20. kolovoza 2023.

Program će voditi ugledna britanska sportska voditeljica Reshmin Chowdhury te legendarni nogometaš Thierry Henry, kojima će u publici asistirati Duda Pavao, medijska stručnjakinja koja govori više jezika.

Najbolje u nogometnom svijetu izglasao je žiri u kojem su bili aktualni izbornici i kapetani reprezentacija, novinari iz cijelog svijeta te navijači registrirani na FIFA.com. Ukupno je devet kategorija u kojima FIFA nagrađuje, plus FIFA FIFPRO izbor najboljih 11 u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Najzanimljivija je borba za glavnu nagradu, najboljeg igrača za 2023., gdje je na široj listi bio i Marcelo Brozović. Ostala su tri kandidata, Kylian Mbappe je sjajan, ali teško će do titule, glavni su konkurenti za nju Erling Haaland i Lionel Messi, najbolji u ovom izboru 2019. i 2022. Dva The Besta imaju i Cristiano Ronaldo i Robert Lewandowski, tako da Messi ima priliku izdvojiti se na vrhu. Messi je krajem listopada prošle godine pobijedio Haalanda u utrci za Zlatnu loptu, mnogi vjeruju da mu Norvežanin u ovom izboru može "uzvratiti" i prvi put trijumfirati.

Luka Modrić bio je svjetski The Best 2018. godine, a ni ovogodišnji izbor nije prošao bez njega. Kapetan hrvatske reprezentacije je u konkurenciji za idealnih 11, među 23 je na širem popisu. Od prethodnih sedam izbora FIFA FIFPRO najbolje postave, Modrić je pet puta bio u njoj; 2016., 2017., 2018., 2019. i 2022. godine.

Biraju isključivo nogometaši, ove godine više od 28.000 profesionalaca, a u najboljih 11 bit će jedan vratar te po tri braniča, vezna i napadača, plus još jedan igrač u polju iz bilo koje linije s najvećim brojem glasova. Modrićevi konkurenti za tri fiksna mjesta u sredini terena su Jude Bellingham, Kevin de Bruyne, Ilkay Gündogan, Rodri, Bernardo Silva i Federico Valverde.


NOMINACIJE ZA FIFA THE BEST 2023.

Najbolja igračica

Aitana Bonmati (Španjolska/Barcelona), Linda Caicedo (Kolumbija/Deportivo Cali, Real Madrid), Jennifer Hermoso (Španjolska/Pachuca)

Najbolji igrač

Erling Haaland (Norveška/Manchester City), Kylian Mbappe (Francuska/Paris SG), Lionel Messi (Argentina/Paris SG, Inter Miami)

Najbolji trener kod žena

Jonatan Giraldez (Španjolska/Barcelona), Emma Hayes (Engleska/Chelsea), Sarina Wiegman (Nizozemska/Engleska)

Najbolji trener kod muškaraca

Pep Guardiola (Španjolska/Manchester City), Simone Inzaghi (Italija/FC Inter), Luciano Spalletti (Italija/Napoli)

Najbolja vratarka
Mackenzie Arnold (Australija/West Ham United), Catalina Coll (Španjolska/Barcelona), Mary Earps (Engleska/Manchester United)

Najbolji vratar

Yassine Bounou (Maroko/Sevilla, Al Hilal), Thibaut Courtois (Belgija/Real Madrid), Ederson (Brazil/Manchester City)

Nagrada Puskas

Julio Enciso (Paragvaj/Brighton), Guilherme Madruga (Brazil/Botafogo), Nuno Santos (Portugal/Sporting)

Nagrada za navijače

Navijač Colona de Santa Fe, Fran Hurndall, navijač Millonariosa Miguel Angel

Linker
17. svibanj 2024 02:14