Dinko Horkaš je od prošloga ljeta član bugarskog prvoligaša Lokomotiva iz Plovdiva

 LOKOMOTIV FACEBOOK
‘HRVATSKA STIJENA‘

‘Mislio sam da mogu biti vratar Dinama, ali sad kad vidim kakva je tamo situacija, bolje da sam otišao‘

‘Kad si u mojoj situaciji, kad igraš na posudbi iz Dinama, onda svi misle da ti nije stalo...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. svibanj 2023. 06:27

Brazilska magija i hrvatska stijena odveli Lokomotiv u play-off! S tim naslovom su bugarski mediji ispričali priču o plasmanu kluba iz Plovdiva u završnicu tamošnjeg prvenstva, u kojoj se šest klubova bori za europske pozicije, a nakon trijumfa Lokomotiva nad Levskim od 1:0 u posljednjem kolu regularnog dijela lige.

’Brazilska magija’ je Giovanny, Brazilac koji je postigao pobjednički pogodak protiv Levskog, a ‘hrvatska stijena’ je Dinko Horkaš (24), vratar koji je briljirao na toj utakmici. Bivši čuvar mreže Dinama, koji je bio na raznim posudbama (Zrinjski, Varaždin, Posušje) sjajno brani u Bugarskoj, po mnogim pokazateljima i mišljenju nogometne javnosti ponajbolji je vratar u prvom razredu tamošnjeg nogometa. Istina, na toj utakmici u kojoj je branio sve što je išlo u njegov golu se i ozlijedio, pa je morao izaći iz igre u 74. minuti.

- Dobio sam jak udarac u prst, moram obaviti još dodatne pretrage. Nadam se da prst nije slomljen. Ako će sve biti u redu, brzo bih se trebao vratiti među vratnice, ali teško da ću biti spreman za sljedeće kolo, kada 15. svibnja gostujemo kod vodeće momčadi prvenstva Ludogoreca - kaže nam Horkaš.

image

‘Brazilska magija i hrvatska stijena odveli Lokomotiv u play-off‘, naslov u bugarskim medijima

SCREENSHOT

Napokon pod ugovorom

Inače, Ludogorec vodi bivši trener Dinama Ivajlo Petev, a društvo iz Razgrada je u play-off krenulo kao prvo na ljestvici, s bodom prednosti ispred CSKA iz Sofije nakon 30 kola regularnog dijela, a u toj priči doigravanja su još dva kluba iz glavnog grada, CSKA 1948 i Levski, te Černo more i Horkašev Lokomotiv.

- Ušli smo u play-off, to je bio klupski cilj. Sada smo u ‘top šest’, pa što dalje napravimo, napravimo... Dobili smo Levski, koji u zadnjih devet utakmica nije primio pogodak, a imali su u tom razdoblju osam pobjeda.

Već smo naveli, po raznim statističkim pokazateljima, hrvatski golman je na vrhu liste vratara u Bugarskoj.

- Imam dosta dobru statistiku... Moram vam kazati da se osjećam jako dobro, nikad se nisam tako dobro osjećao kao ovdje u Plovdivu. Sve mi se nekako poklopilo, došao sam na svoje. Više nisam vratar na posudbi, nego sam pod ugovorom s klubom. Cijene me jako ovdje, da, zaista je sve super. Možda ima i do toga što sam se oženio, ha, ha, ha...

Je li mu možda ovo najbolja sezona u karijeri?

- Nekako bih mogao kazati da jest! Skupio sam iskustvo. Bilo je svega u BiH, u Varaždinu gdje sam branio... Kad sam stigao ovdje i stao na gol, sve je krenulo svojim tijekom.

Prvak Bugarske ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, drugoplasirani u kvalifikacije za Europsku ligu, a trećeplasirani u play-off Konferencijske lige. Izdvojili su se Ludogorec (74 boda) i CSKA (73 boda), na trećem mjestu je CSKA 1948 (59 bodova), na četvrtom Levski (54 boda). Lokomotiv je na startu play-offa šesti s 50 bodova. Na prvi pogled izgleda dosta teško da će klub iz Plovdiva uhvatiti europske pozicije. Međutim, Horkaš kaže:

image

Lokomotiv iz Plovdiva ispunio je cilj za ovu sezonu plasmanom među najboljih šest u prvenstvu

LOKOMOTIV FACEBOOK

- Ako netko od prve tri momčadi na ljestvici osvoji Kup, onda i četvrto mjesto vodi u Europu. A tu zaostajemo samo četiri boda iza Levskog. Ali, ima još jedna caka. Ako si četvrti, ne ideš odmah u Europu, nego igraš protiv sedmoplasiranog, koji ne igra play-off, još jednu utakmicu. Malo je komplicirano, jer se liga nakon, nazovimo ga regularnog dijela, podijelila na prvih šest, onda na momčadi od sedmog do desetog mjesta, te skupinu koja se bori za ostanak, njih je također šest. Pa onda da ovi ‘srednji’ igraju za nešto, sedmi ima priliku, ako se tako poklopi, igrati protiv četvrtog za mogući plasman u Konferencijsku ligu.

Pitali smo Horkaša s kojim klubom u HNL-u bi se mogao usporediti Lokomotiv iz Plovdiva?

- Teško je to usporediti. Lokomotiv je u Bugarskoj uvijek negdje peti-šesti... Ali u zadnje tri godine dva puta su osvojili Kup, te jednom Superkup. Recimo, ako bih baš uspoređivao, onda je Lokomotiv nešto bolji od Istre 1961, a nešto slabiji od Rijeke. Tako nekako. Iako, naravno, to je samo ovakva neka usporedba na prvu, bez dublje analize.

Drukčije mišljenje

Pitali smo ga za kraj razmišlja li ikada o tome da je mogao biti vratar Dinama?

- Naravno da sam mislio da mogu biti vratar Dinama. Ali sada kad vidim kakva je tamo situacija, bio sam u pravu kad sam otišao. Jer Livaković je ostao... E sada, što će se dogoditi na ljeto, hoće li Livaković otići ili ne, držim da to niti on ne zna. Da sam ostao u Maksimiru opet bih morao na neku posudbu, a to nije to. Nije ugodno biti na posudbi kao igrač Dinama, jer svi misle da samo razmišljaš o Dinamu, da ti nije stalo. Naravno da nije tako, stalo ti je itekako, ali ljudi imaju drukčije mišljenje. Zato je moj dolazak u Lokomotiv bio pun pogodak - zaključio je Dinko Horkaš.

Ludogorec Ivajla Peteva će osvojiti titulu prvaka

Tko će biti prvak Bugarske ove sezone?

- Mislim da će naslov prvaka uzeti Ludogorec. Ali klubovi iz Sofije, njih tri koja su među prvih šest, sve će napraviti da skinu s vrha klub iz Razgrada. Ludogorec će voditi veliku borbu s CSKA, ali mislim da je momčad Ivajla Peteva najkvalitetnija i da će doći do titule, Nisu bili uvjerljivi, ali otkad je došao Petev, mnogo su bolji, sve pobjeđuju - kaže Horkaš.

Linker
28. travanj 2024 15:29