Foto: Twitter/NK Istra 1961
FANTASTIČAN USPJEH

Mlada momčad Istre pokorila državnu i europsku konkurenciju! Pali su Juve, Crvena zvezda, ali i Hajduk...

Još jedan veliki uspjeh vrlo darovite generacije U-12 pulskog kluba i zasluženi doček uz vatromet
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. lipanj 2022. 09:13

Izvanredan uspjeh polučili su nogometaši U-12 selekcije Istre 1961. Na velikom turniru Champions Trophy u Beču, u konkurenciji 64 momčadi, među kojima su bile i one iz Juventusa, Crvene zvezde, Borussije Dortmund, Udinesea, Young Boysa, pa Hajduka, Rijeke i drugih klubova, Istra 1961 došla je do finala kroz deset utakmica u grupi i kup-sustavu bez poraza.

Nakon što su izborili prolaz skupine redom su rušili Hajduk, pa Zvezdu, a veliku borbu imali su protiv HAŠK-a iz Zagreba u polufinalu. Odličnu momčad s Pešćenice svladali su Zeleno-žuti svladali golom svog najboljeg strijelca i igrača Rija Joke.

U finalu je Istra 1961, koju vodi nekoć igrač, a desetljećima trener u omladinskoj školi Igor Krajnc, svladala MTK-a iz Budimpešte golom Marina Baste i osvojila trofej.

Treba reći da je ovo natjecanje imalo svoje kvalifikacijske turnire širom europskih zemalja, a u Hrvatskoj je bio u Brezovici. Tamo su Zeleno-žuti osvojili prvo mjesto, te se plasirali na "regionalni" izlučni turnir u Brčkom, gdje su u finalu svladali Crvenu zvezdu i kao pobjednici se plasirali na završnicu koja je održana u Beču.

- Puno je utakmica bilo i fizički je to bilo vrlo zahtjevno - kazao je trener Igor Krajnc, kojemu je u Beču pomagao Saša Peršić.

- No, moram reći da su dečki to odlično odradili, sve su izdržali, te uz karakterne vrijednosti potvrdili i one ključne, a to je kvaliteta. Pokazali su čak i više nego što sam očekivao s obzirom na zahtjevnost turnira.

Godinama je Krajnc s tom generacijom, koju je selekcionirao samo iz Pule i okolice, budući da je u takvom uzrastu teško i očekivati dovođenje djece "sa strane". U prvenstvu riječko-istarske regije momčad je ostvarila prvo mjesto i uvjerljivo je marširala tijekom cijele sezone, što je potvrđeno i kroz 26 pobjeda u 26 kola. U dvoboju s konkurentom iz Rijeke u finišu sezone bilo je 5:0 za Zeleno-žute.

- Ti su dečki uistinu sjajni. Poslušni su, radišni, napreduju i vrlo su bliski kao grupa. Ovo im je bio fantastičan doživljaj i uspjeh, a sada ćemo vidjeti što dalje. Slijed je u starijim pionirima, U-13, neki će možda već u U-14, koja igra Prvu HNL. Volio bih s njima nastaviti, ali vidjet ćemo što u klubu misle o svemu - kaže vidno ponosni i sretni Igor Krajnc.

Uz Krajnca, te suradnike Sašu Peršića, Davora Lasića, te trenera golmana Gorana Vujicu, momčad koja je ostvarila sjajnu sezonu s vrhuncem u Beču činili su redom Deni Marković, Emanuel Valić, Marin Basta, Diego Giachin Rakić, Lukas Ravlić, Ivano Maksić, Luka Cetina, Josip Kai Hrestak, Rio Joka, kapetan Endi Veljačić, Oleg Šarić, Petar Zohil, David Smoković, Tin Kanajet, Damjan Prodan i Niko Vidajić.

Linker
13. travanj 2024 22:16