VICTOR JOLY Dppi Via Afp
NA NOVOJ MISIJI

Mladi Vatreni za SN nakon odlaska u Švicarsku: ‘Sad mi je cilj zabijati golove, a mi možemo daleko‘

‘Odradio sam prvi trening, upoznavanje s ekipom je super prošlo, to je za mene novo iskustvo‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. siječanj 2023. 12:52

Zürich je proživio traumatičnu jesen 2022. godine. U ljeto su slavili titulu prvaka, a Božić dočekali kao zadnji na tablici švicarske lige sa samo 12 bodova u 16 utakmica, sa tek dvije pobjeda i mizernih 13 postignutih golova. Kako bi u 2023. bilo bolje posegnuli su, među ostalima, za Rokom Šimićem. Mladi hrvatski reprezentativac već je u turskom Beleku gdje im se priključio na pripremama. RB Salzburg ga proteklog ljeta nije htio pustiti na posudbu, i sada ga je teško dao iako imaju druge igrače koji su u prvom planu. Na poziv za pomoć iz Švicarske odgovorili su posudbom na šest mjeseci bez prava otkupa ugovora. RB Salzburg nikako ne želi izgubiti kontrolu nad njim.

Ljudi koji ga pozorno prate kazat će da je puno napredovao u proteklih pola godine otkako je u kadru prve ekipe RB-a.

- Odradio sam prvi trening, upoznavanje s ekipom je super prošlo, to je za mene novo iskustvo. Mislim da sam s ovom posudbom napravio dobru stvar, iako je uvijek rizično doći negdje na šest mjeseci. No, RB Salzburg me nije htio pustiti s opcijom okupa pa je na meni da u vremenu koliko ću biti u Zürichu skupim minutažu u seniorskom nogometu i vidim što mogu. Klub je vrhunski, lani su bili prvaci, sada su pali, pa eto tu sam da i ja pridonesem da se ponovno usmjere na pravi put – kazao nam je Roko koji je za prvu momčad RB-a u tekućoj sezoni igrao u 13 susreta, no ukupno 398 minuta te je dao jedan gol i imao jednu asistenciju. Sezonu ranije je u drugoj ligi za Liefering bio strijelac 19 pogodaka, a u Ligi prvaka mladih za RB sedam.

Tek mu je devetnaest godina, jedan je od hrvatskih napadača čiji se razvoj prati i u kontekstu budućnosti Vatrenih. O motivima u Zürichu je dodao:

image

Roko Šimić u dresu Salzburga protiv Chelseaja

AFP

- Prvi motiv je da s ekipom izborim plasman u Europu, bilo to kvalifikacije za Konferencijsku ligu, Europsku ligu ili u najboljem slučaju Ligu prvaka. Sad smo na dnu, ali to je i dodatan motiv da se iščupano iz toga i što brže napredujemo prema vrhu. Dakako, motiv su mi i golovi. Stavio sam si cilj jako visoko i želim mu doći što bliže.

Za momčad koja je cijela zabila 13 golova ispada da postizanje pogodaka nipošto nije laka zadaća, pa bude li mu krenulo...

- Do kraja prvenstva je 20 kola, najbitnije je da kao ekipa dobro izgledamo, a golovi će doći. Želim ih što više...

U klubu su ga dočekali Ivan Santini, nekadašnji Vatreni koji je centarfor i konkurent za mjesto u ekipi te stoper Nikola Katić.

- Izvrsno su me primili. Prvo sam se s njima upoznao. Super su dečki, odmah su mu rekli da su spremni pomoći ako mi bilo što zatreba. Već vidim da će mi biti najbolji prijatelji ovdje... Ima i dosta igrača iz susjednih nam zemalja. Od Santinija mogu puno učiti jer igra na mojoj poziciji, mnogo je toga prošao i daleko je iskusniji. Mislim da se ne moram ništa brinuti, moje je da radim i sve će doći na svoje.

Na ljeto se dakle vraća u RB, ali nije svejedno s kakvim igrama i učinkom, to može utjecati hoće li dobiti pravi status u Salzburgu ili će negdje dalje. Trener u Zürichu je Danac Bo Henriksen, kako ga je dočekao, što mu je rekao? Vidi li ga kao prvu devetku?

- Rekao mi je "Svugdje se moraš boriti, nigdje ti nije gratis mjesto u ekipi". No, mislim da će mi biti lakše upasti u prvih 11 nego u RB-u, budem li davao sve od sebe. Želim igrati, a trener će odlučiti koliko će to biti. Rekao je da puno očekuje od mene...

U reprezentaciji je stalno raspisan natječaj za nove igrače, koliko god izbornik Zlatko Dalić vjeruje onima koje vodi...

- Naravno da je svakome igraču cilj igrati za reprezentaciju, meni su ti igrači koje sam gledao u Kataru uzori. Oni su osvajači brončane medalje na Svjetskom prvenstvu. Moje je da radim, da napredujem, u Zürich sam upravo došao zbog toga. Drugi će gledati i procjenjivati, a ja ću igrati.

Vaša je trenutačno mlada reprezentacija koja pod vodstvom Igora Bišćana igra na Euru U-21.

- To Europsko prvenstvo je super prilika za sve nas. Svima bi nam trebao biti cilj ući u polufinale da izborimo Olimpijske igre. Koliko poznajem ekipu imamo potencijala da odemo daleko... - kazao je Roko kojem je ovo prva godina nakon juniorskog staža. To što ga tako mladog Zürich zove da pomogne u teškom trenutku pokazuje da vide njegovu kvalitetu. Za njega je svaka utakmica prilika da se pokaže. Činjenica je da će morati biti bolji od drugih kako bi igrao jer nije njihov igrač, nemaju ga šansu otkupiti.

Svima nam je cilj izboriti Olimpijske igre

U reprezentaciji je stalno raspisan natječaj za nove igrače, koliko god izbornik Zlatko Dalić vjeruje onima koje vodi...

- Naravno da je svakome igraču cilj igrati za reprezentaciju, meni su ti igrači koje sam gledao u Kataru uzori. Oni su osvajači brončane medalje na Svjetskom prvenstvu. Moje je da radim, da napredujem, u Zürich sam upravo došao zbog toga. Drugi će gledati i procjenjivati, a ja ću igrati.

Vaša je trenutačno mlada reprezentacija koja pod vodstvom Igora Bišćana igra na Euru U-21.

- To Europsko prvenstvo je super prilika za sve nas. Svima bi nam trebao biti cilj ući u polufinale da izborimo Olimpijske igre. Koliko poznajem ekipu imamo potencijala da odemo daleko... - kazao Roko kojem je ovo prva godina nakon juniorskog staža.

Linker
18. travanj 2024 16:20