Joselu

 STRINGER Anadolu Agency Via Afp
HEROJ NACIJE

Mnogi su na ovaj izbornikov potez samo podignuli obrvu, ali da je Hrvatskoj bio jedan takav...

S 32 godine Joselu je debitirao za Furiju. U igru je ušao u 81. minuti, a već do 85. dvaput je zabio
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. ožujak 2023. 08:57

Kad je novi španjolski izbornik Luis de la Fuente napravio zaokret i s popisa reprezentacije izostavio mnoga ugledna imena, bilo je jasno da ulazi u određeni rizik. Međutim, ponekad bez rizika, pogotovo u sportu, nema ni napretka.

Ako je suditi po prvom ispitu, Furija je na pravome putu. Pogodak za vodstvo na otvaranju kvalifikacija s Norveškom postigao je Dani Olmo u 13. minuti, a u samoj završnici dva je gola zabio debitant Joselu.

Da za velike stvari nikad nije kasno, pokazao je napadač Espanyola kojem su već 32 godine. Neki nogometaši u toj dobi već ozbiljno razmišljaju o umirovljeni, a neki, eto, tek stupaju na međunarodnu pozornicu.

Joselu je ove sezone u prvenstvu postigao 12 pogodaka te je Luis de la Fuente smatrao da zbog toga zaslužuje priliku i u izabranoj vrsti. A ovaj je to i opravdao. Da je i Hrvatska u subotu protiv Walesa imala svog ‘Joselua‘, nekoga tko bi zabio drugi gol i riješio utakmicu, raspoloženje većeg dijela nacije danas bi bilo znatno bolje...

>>> POGOTKE JOSELUA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Norvežani su se bez ozlijeđenog Erlinga Haalanda u Malagi solidno držali sve do posljednjih minuta, no tada je Joselu otklonio neizvjesnost. U igru je ušao u 81. minuti umjesto Alvara Morate, a u 84. i 85. minuti postigao je dva pogotka i osigurao Furiji sva tri boda.

Ovaj je 32-godišnji centarfor rodom iz Stuttgarta karijeru započeo u Celti Vigo, a bio je i u Real Madrid Castilli, no nikad nije zaigrao za prvu momčad Los Blancosa.

Nogometni put vodio ga je kroz Hoffenheim, Eintracht, Hannover, Stoke City, Deportivo La Coruñu, Newcastle i Alaves sve do Espanyola kojem se priključio prošlog ljeta. Najdublji trag ostavio je u Alavesu, za kojeg je postigao 36 pogodaka u 113 nastupa, dok je za Real Madrid Castillu u 73 nastupa poentirao 40 puta. U La Ligi je ukupno zabio 54 gola u 154 utakmice.

- Još uvijek ne mogu vjerovati. Ovo je najbolje što jedan igrač može poželjeti. Naporan rad se isplaćuje, to mi daje snagu da nastavim. Osjećam se kao 18-godišnji dječak – izjavio je uzbuđeni Joselu.

Neočekivanog španjolskog junaka pohvalio je njegov šef.

- Stigao je s velikim entuzijazmom. Jako smo sretni što imamo takve igrače. Joselu je zaslužio pravo da bude ovdje, zaslužio je reprezentativni debi – poručio je Luis de la Fuente.

Ipak, nije mogao biti potpuno zadovoljan viđenim na startu novog ciklusa kvalifikacija.

- Puno toga trebamo popraviti, ali sam jako sretan sa stvarima koje sam vidio u ova četiri dana. Prije svega, sretan sam zbog pristupa, ali imamo velikog prostora za poboljšanja – jasan je Luis de la Fuente.

Sljedeću utakmicu kvalifikacija Furija igra u utorak u Škotskoj.

Linker
18. travanj 2024 22:18