Željko Petrović

 KARIM SAHIB Afp
LEGENDARNI DINAMOVAC

‘Moj drugi otac, koji je svašta vidio u nogometu, rekao mi je da ga je sram zbog one izjave o Zrinjskom‘

Mostarski Zrinjski dobio za trenera čovjeka koji je radio u više od dvadeset europskih klubova
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 09. siječanj 2024. 10:59

Nakon dvije vrlo uspješne epizode s relativno mladim i ambicioznim hrvatskim trenerima, Sergejom Jakirovićem i Krunoslavom Rendulićem, mostarski Zrinjski okrenuo se malo drugačijem rješenju. Željko Petrović puno iskusniji trener od nabrojane dvojice, koji je trenersku školu učio posvuda u svijetu, učeći od najcjenjenijih svjetskih trenera.

Petrović je radio kao pomoćnik velikanima poput Dicka Advocaata, Guusa Hiddinka, Avrama Granta, te nedavno je asistirao i Patricku Kluivertu. HŠK Zrinjski bit će mu osmi klub u karijeri u kojem će raditi kao samostalni trener, ne brojeći reprezentaciju Iraka gdje je bio privremeni izbornik.

- Ponosni smo i sretni što je trener tog ranga pristao voditi HŠK Zrinjski i njegov dolazak je iskorak u djelovanju kluba. Donosi ogromno iskustvo iz klubova u kojima je radio, ali to ostaje iza njega. Ispred njega su najviši ciljevi, znači izboriti se za devetu titulu prvaka, kojom bi potvrdili veličinu kluba, te obraniti Kup. Zbog toga i jest broj devet na dresu koji je dobio - objasnio je izvršni dopredsjednik Zrinjskog Danko Šulenta gestu kojom su on i predsjednik Denis Lasić poklonili Petroviću dres s brojem 9.

- U igračkoj karijeri uvijek sam trčao za drugima, Savićevićem i Mijatovićem na početku, kasnije Bobanom i Šukerom... Uvijek sam se izvlačio na veliku borbenost i bespoštednost - govorio je bivši nogometaš podgoričke Budućnosti i zagrebačkog Dinama Petrović, te nastavio:

- Ponosan sam što sam u ovom klubu, koji u regiji ima veliku reputaciju. Koji je osam puta bio prvak, dvaput osvajač Kupa, koji je napravio ogroman iskorak u Europi zbog čega zaslužuju poštovanje svi iz kluba, od trenera, preko igrača, do vodstva kluba. Zrinjski je počeo od nule, praktično ispod nule, a došao je do jednog od cjenjenijih klubova - dodao je crnogorski trener.

Petrović Zrinjski preuzima u trenutku kada je aktualni prvak drugi na tablici Premijer lige BiH sa 7 bodova iza Borca, ali crnogorski trener ne boji se izazova.

- Nisam došao biti treći, četvrti ili peti. Može se dogoditi da budeš drugi, da se dogodi peh ili neke nepredviđene okolnosti, ali ja sam došao da budemo prvi. Pogledao sam oko 30 utakmica Zrinjskog u zadnja dva mjeseca i stekao sam osjećaj da možemo ponoviti ove velike rezultate. Ovaj klub može Europu igrati stalno, ali ja sam došao da budemo prvi, a ne drugi.

U stručnom stožeru Zrinjskog pomoćnik će mu biti i Mario Ivanković, čovjek koji je bio vršitelj dužnosti prvog trenera nakon smjene Krunoslava Rendulića. Ali Petrović je igračima obećao drugačije metode od onih na koje su naviknuli.

- Nekima će trebati da se priviknu na moj način rada. Nema više dolazaka na trening 20 minuta prije i odmah kući poslije treninga. Morat će raditi najmanje šest, sedam sati, kao što "normalni" ljudi rade. Neki plaćaju termine da igraju nogomet, a nama plaćaju da se bavimo onim što volimo. Hoćemo li biti prvi ne znam, mislim i vjerujem da hoćemo, ali najvažnije je da pošteno radimo. Onda će rezultat sam doći - zaključio je Željko Petrović.

"Advocaat mi je priznao da ga je stid zbog onog što je rekao o Zrinjskom"

Petrović je prenio i anegdotu s Dickom Advocaatom, velikim nizozemskim trenerom koji je na poluvremenu utakmice s Alkmaarom, kada je Zrinjski gubio s 0:3, napisao kako je "neobjašnjivo da klubove poput Zrinjskog puštaju u Europu".

- Moj drugi otac, Dick Advocaat, čovjek koji ima 76 godina i koji je svašta vidio u nogometu, bio je kod mene na večeri. Rekao mi je da ga je sram zbog onoga što je rekao i da Zrinjski zaslužuje sav respekt. I zbog toga sam ponosan i sretan što sam došao u ovaj klub - rekao je Petrović.

S Petrovićem stigao i bivši Adanin vratar Goran Karačić

Petrović nije jedina prinova Zrinjskog u prvim danima 2024. godine. Ranije je stigao Goran Karačić, vratar koji se nakon sedam i pol godina vratio u matični klub. Karačić je 2016. godine otišao u tursku Adanu gdje je branio sedam godina, sve do ove sezone kada ga je Adanaspor otpustio. Zadnji nastup za tursku momčad imao je ljetos u kvalifikacijama za Europsku ligu protiv Cluja. U Adanasporu je radio s novim trenerom Zrinjskog Petrovićem, a vidjet ćemo kakva će biti borba za "jedinicu", budući da je u jesenskom dijelu više nego dobro svoj posao radio Marko Marić. Karačić, najmlađi brat rukometaša Igora i Ivana Karačića, potpisao je ugovor na 12 mjeseci.

Linker
27. travanj 2024 05:15