Mario Ćuže novu će sezonu provesti na posudbi u Zrinjskom

 HŠK Zrinjski
STIŽE U PAKETU S JAKIROVIĆEM?

Mostarski Thomas Müller: ‘Netko ima kraći, netko okolni put, ali svi na kraju želimo u Dinamo...‘

Igrač zagrebačkog kluba na posudbi u Zrinjskom, od kojeg Sergej Jakirović mnogo očekuje
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 04. srpanj 2022. 22:07

Činjenica je da je zagrebački Dinamo ove zime htio "oteti" mostarskom Zrinjskom prvog trenera Sergeja Jakirovića i činjenica je da ga Zrinjski nije pustio. Prvakom Bosne i Hercegovine Zrinjski je u najvećoj mjeri i postao jer je Jakirović od Zrinjskog stvorio stroj koji ne samo da je došao do naslova, nego je usput postavio brojne rekorde, od kojih mnogi vjerojatno neće ni biti srušeni.

Ipak, očito je da odnosi najtrofejnijeg hrvatskog i najtrofejnijeg BiH kluba nisu poremećeni. Dinamo već godinama redovito Zrinjskom ustupa svoje igrače na posudbu, a ovog ljeta posudio mu je čak trojicu. Niko Janković sudjelovao je u osvajanju naslova prošle sezone, osamnaestogodišnji Petar Sučić došao je na kaljenje, no zato u Zrinjskom smatraju 23-godišnjeg Marija Ćužea punokrvnim pojačanjem.

Najvažnije da igram

Uostalom, Jakirović ovog polivalentnog igrača, koji, opet prema Jakiroviću, može igrati sve pozicije u fazi napada, hvali svakom prilikom. Čak ga je u nedavnom intervjuu za Sportske novosti nazvao "mostarskim Thomasom Müllerom", odnosno kazao je da ga u svlačionici tako zovu. Ćužeu je nadimak simpatičan, ali za SN kaže kako ga je prvi put čuo upravo od trenera.

image
CROPIX

- Prvo me trener počeo tako zvati, a kada su suigrači to pročitali sada me i oni tako zovu. Tako valjda ide s nadimcima - smije se Ćuže.

Ovaj 23-godišnji Metkovčanin ima ugovor s Dinamom do 2025. godine i sljedeću sezonu provest će na posudbi u Mostaru. Iako je rođen u gradiću koji je naslonjen na BiH granicu, o BiH nogometu ne zna puno.

image

Mario Ćuže na treningu Zrinjskog

HŠK Zrinjski

- Iskreno, nisam Premijer ligu puno gledao i sve što znam o njoj čuo sam od suigrača. Ovog ljeta bilo je ponuda, zvali su iz Slovenije, Hrvatske. čak i BiH. No, javio se Jakirović, kazao kako bi me volio vidjeti kod sebe, a i u Dinamu su mi rekli da je Zrinjski odlična momčad za napredovati. Odlučio sam doći i zasad sam oduševljen. Čak je puno bolje nego su mi pričali. Čekam da krene liga, da krenemo u obranu naslova, a nadam se i duploj kruni - dodao je Ćuže.

Riječ "posudba" Ćuže je dosad najčešće čuo, jer ga je Dinamo dosad uglavnom i slao po posudbama. Nakon što je postao senior počeo je igrati za Dinamo II, a onda su uslijedile brojne posudbe.

- Počeo sam sa 17 godina igrati u drugoj momčadi Dinama i imali smo stvarno dobru momčad, a i 2. HNL bila je vrlo jaka, odlična za napredak. Nakon toga su me s 19 godina poslali u Istru. Tamo je bilo super, počeo sam zabijati i dobro igrati i Dinamo me vratio, a onda sam počeo "šarati".

Uslijedile su posudbe u Lokomotivu, pa dva puta u ukrajinski Dnjipro, gdje ga je trenirao bivši Dinamov trener Igor Jovićević. Jakirović kaže da se nije dogodio nesretni rat u Ukrajini, da bi Ćuže još uvijek bio tamo i Zrinjskom bi bio nedostupan.

image

Mario Ćuže na treningu Zrinjskog

HŠK Zrinjski

- Na proljeće 2021. je bilo super, igrao sam dobro i čak su me htjeli otkupiti, ali nisu imali novca i nisu se mogli dogovoriti s Dinamom. Nakon toga su me doveli na posudbu bez prava otkupa i drugi dio prošle sezone počeo sam nešto lošije, a onda se dogodio rat i vratio sam se. U Dinamu je previše igrača i stavili su me u Dinamo II, ali nije mi smetalo, jer najvažnije mi je da imam kontinuitet igara.

Koncentriran na Šerif

Dinamo doista ima puno igrača i ogroman broj ih je na posudbi. Konkurencija je ogromna, ali svi oni, pa i Ćuže, vjeruju kako će jednog dana postati prvotimci Modrih.

- Svatko od nas teži boljem i da igra što više. Netko ima okolni, da ne kažem teži put do prve momčadi, a netko upadne brzo i izravno. No, svima nam je zajednička ta vjera da ćemo igrati za Dinamo.

Ipak, Ćuže je sada koncentriran na Zrinjski, gdje čeka službeni debi, a on bi mogao biti u srijedu i to u jednoj od najvažnijih utakmica za klub u zadnjih nekoliko godina. Podsjetimo, Zrinjski je šest puta nastupao u kvalifikacijama za Ligu prvaka i šest puta ispadao u prvom kolu. Navijači su uvjereni da je napokon došlo vrijeme da se nešto napravi u Europi, ali s druge strane će stajati klub koji je u Europi već nešto napravio - Šerif iz Tiraspola.

- Svjesni smo važnosti utakmice, ali i svjesni smo kakvog smo suparnika dobili. Mislim da je veći pritisak na njima, jer oni su igrali skupinu Lige prvaka, izbacili Dinamo, dobili Reala u Madridu, od njih se očekuje da prođe. Znamo tko su i što su, ali znamo i svoje kvalitete. Neće ni njima biti lako i vjerujem da možemo proći, a znam da će biti borba do kraja.

Bit će oprezni

I Ćuže vjeruje da odluka neće pasti u prvoj utakmici u Mostaru, a otegotna okolnost je da o Šerifu ne znaju puno, jer novi trener Stjepan Tomas ima na raspolaganju posve novu ekipu.

- Ne poznajemo ih dobro, ekipa je totalno drugačija u odnosu na prošlu sezonu. Međutim, vjerujem da ni oni ne poznaju nas, pa će i oni biti oprezni. Po igračima koje dovode vjerujem da su brzi i jaki, ali mi smo možda taktički bolji i svakako uigraniji.

Iako je Europa u fokusu Zrinjskog, uskoro će krenuti i Premijer liga, gdje Zrinjski brani naslov osvojen prošle sezone i to na dominantan način, sedam kola prije kraja.

- Ne pričamo previše o konkurenciji, gledamo samo sebe. Ali svi će sigurno biti motivirani protiv nas, jer uvijek ti je motiv da srušiš prvaka. Sigurno da ćemo imati "metu" na sebi u novoj sezoni.

Jakirović i Ćuže zajedno prema Dinamu?

Mario Ćuže bio je velika želja Sergeja Jakirovića, a ne treba čuditi ako ovaj dvojac jednoga dana “u paketu” pređe u Dinamo. Ćuže je ionako njihov igrač, a Jakirović njihova želja i dalje, pa možda opet budu surađivali i nakon Zrinjskog.

- Jakirović je i u Gorici pokazao o kakvom se treneru radi, a ovdje je to samo potvrdio. Nismo surađivali ranije, ali sam o njemu slušao puno i apsolutno su ga svi hvalili. Uvjerio sam se i sam kakav je trener, priča puno s igračima, ima odlične metode… Napravio je trenersko ime i želim mu samo najbolje. Što će kasnije biti ne znam, ali sada smo zajedno i koncentrirani na Zrinjski.

Najbolja odluka je bio dolazak u Zagreb sa 14 godina

Mariju Ćužeu su 23 godine, a član Dinama skoro je već deset godina. Modri su ga doveli još kao 14-godišnjaka, kao učenika osmog razreda osnovne škole, a zanimljivo da je godinu dana prije, u sedmom razredu, trenirao i s Hajdukom.

- Počeo sam u Neretvi iz Metkovića i nastupali smo na turniru u Zagrebu, na Nike Cupu, tu su me vidjeli iz Dinama i roditelji su odlučili da me pošalju u Zagreb. Iz ove perspektive to je bila najbolja odluka! U Dinamovoj akademiji sve funkcionira savršeno, a gdje god bi gostovali izazivali bismo respekt i mogli smo se nositi sa svima. Dinamo i jest postao to što jeste djelomično i zbog svoje škole.

Dosadašnje posudbe

Dinamo Zagreb II

Istra 1961

Lokomotiva

Dnjipro-1

Zrinjski

15 nastupa upisao je Ćuže za prvu momčad Dinama

2 pogotka je postigao Ćuže za zagrebačku momčad

Linker
25. travanj 2024 13:41