Sergej Jakirović

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘KIKSEVI‘ I DEBAKLI

Muka Jakirovićevih rivala: Trener velikana pred otkazom, drugi se od sramote nije pojavio na presici

Najljepša želja Dinamu glasi: Neka se suparnicima u Ligi prvaka ponove izdanja iz ovog vikenda
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. rujan 2024. 22:58

Bayern, Monaco, Red Bull Salzburg, Slovan Bratislava, Borussia Dortmund, Celtic, Arsenal, Milan. To je sedmorka koju u narednom razdoblju treba posebno držati na oku budući da ih čekaju obračuni sa zagrebačkim Dinamom u Ligi prvaka. U tom kontekstu, najljepša želja za maksimirski klub glasi: Neka se ovoj sedmorci i nasuprot Modrih ponove izdanja iz ovog vikenda. Pobjede su, naime, upisali samo Bayern i Celtic, a sve ostalo - "kiks" do "kiksa", u Slovačkoj i debakl momčadi Marka Tolića.

Slovan i Salzburg prvi put poraženi

Nakon remija s Rijekom, Sergej Jakirović govorio je o energiji i istrošenosti na račun europskih ogleda. Što onda tek treba kazati Vladimir Weiss, kormilar Slovan Bratislave, koja je pred svojim navijačima izgubila 0:5 kontra Žiline? Šamar u lice stigao je nakon 12 utakmica bez poraza i povijesnog plasmana u LP, navijači su sada aplauze zamijenili zvižducima, a odgovor na maločas postavljeno pitanje ne znamo jer se Weiss, valjda od sramote ili frustracije, nije ni pojavio na presici. Poslao je svog pomoćnika Borisa Kitku, koji je odmah povukao paralelu s izazovima u LP.

- Veliki dio naše momčadi nikada nije igrao Ligu prvaka. Igrat ćemo protiv najboljih na svijetu, nakon ovoga se zaista moramo zapitati što planiramo postići u tom natjecanju? Pustite igrače, prije nekoliko dana slavili smo ih kao heroje... Odgovornost je na nama trenerima.

image

Slovan Bratislava - Žilina

PAVOL ZACHAR/TASR/PROFIMEDIA Pavol Zachar/tasr/profimedia

Poslije prospavane noći, Weiss se ipak javio slovačkim medijima. Kažu, jedva da je mogao pronaći riječi...

- Nije lako izgubiti ovako, pristup mora biti drukčiji. Odigrali smo samo 25 minuta solidnog nogometa... Ne želim kritizirati igrače. Ovo je bilo surovo, nogomet zna biti i takav - kaže Weiss, a tamošnji mediji nemaju problem s kritičkom paljbom, pa su "oprali" igrače i u prvi plan istaknuli da još uvijek vodeći Slovan ima problem sa skautskom službom koja, piše Šport, ustvari ni ne postoji, već skautske uloge obavljaju Weissovi pomoćnici i pritom griješe s mladim igračima.

S prvim ligaškim porazom u sezoni suočio se i RB Salzburg na gostovanju kod Rapid Beča. Domaćini su slavili 3:2, a treba reći da austrijski kroničari ne vide problem u Salzburgu, već naznačuju da je Rapid uvelike porastao. Medijsku "packu" zaradila je obrambena linija poraženih, no trener Pepijn Lijnders, koji je donedavno bio Kloppov pomoćnik u Liverpoolu, ne misli da treba stvarati paniku.

- Nije stvar u obrani, nego nedostatku pritiska u trenucima bez lopte. Rapid je dobro zatvorio sredinu i sve nam otežao. Da nemamo dovoljno kvalitete, ne bismo izborili LP... Pokazat ćemo reakciju nakon reprezentativne stanke - kaže Nizozemac, prvi put suočen s porazom u Austriji.

Fonseci se trese stolica

Očima su okretali i navijači Borussije Dortmund budući da su Žuto-crni odigrali sterilnih 0:0 na gostovanju kod Werder Bremena, pritom i igrali s igračem manje nakon isključenja Schlotterbecka u 73. minuti. Utakmica je to koju bi pretendent za naslov, bilo to iluzorno ili ne, trebao pobijediti umjesto samo četiri puta zapucati u okvir vrata. Ako se po jutru poznaje dan, Borussijine oscilirajuće navike gledat ćemo i u ovoj sezoni. Terzićev nasljednik Nuri Sahin, sudeći po gestikulacijama, djelovao je živčanije nego inače. Nije se smirio ni do presice.

- Mi smo velik klub, zato se moramo ponašati drukčije. Naravno da je ovaj bod nama premalo. Izgradnja igre i rezultata, pogotovo s novim stručnim osobljem, zahtjevan je proces. Međutim, taj proces mora ići brže - podvlači 35-godišnji Turčin rođen u Njemačkoj, koji broji četiri boda iz prva dva bundesligaška kola.

image

Paulo Fonseca

PIERO CRUCIATTI Afp

Muke s usporenim procesom adaptacije ipak najbolje poznaje Paulo Fonseca. Novi trener Milana remizirao je kod Lazija 2:2., što samo po sebi nije zlo neviđenih razmjera, ali činjenica da je Milan pokupio samo dva boda iz početna tri ogleda, pa boravi na 14. mjestu, postavlja Fonsecu u izrazito neugodnu poziciju. Portugalac je, naime, izjednačio negativni rekord star 13 godina! Toliko dugo Rossoneri nisu imali dva od devet na startu sezone... Football Italia piše da navijači već zazivaju novo ime na klupi (Allegrija), a klub je Fonseci navodno postavio i rok za popravak. Ako se ništa bitno ne promijeni do 17. rujna i Liverpoola u LP te derbija s Interom 22. rujna (uključujući, dakle, te dvije utakmice), uslijedit će duboke analize, a lako moguće i "ciao bella".

Vrućine smetale Monacu

Monaco nema sličnih briga, premda je remijem s Lensom (1:1) propustio ostvariti maksimalnih devet i s trećeg pao na četvrto mjesto Ligue 1. Momčad, međutim, djeluje na pravom putu. Nabrijani Saint Etienne i Lyon, pa ni Lens, nisu protivnici za poželjeti na startu sezone, no dvije od tri utakmice sastav iz Kneževine uspješno je apsolvirao.

- Igrali smo na 35 stupnjeva Celzijevih, nije to lako ni nama ni Lensu. Na kraju možemo biti zadovoljni bodom, Lens nas je mogao i poraziti - reći će trener Adolf Hütter.

image

Declan Rice

BENJAMIN CREMEL Afp

Završno, neriješenim ishodom (1:1) morao se zadovoljiti i Arsenal u ogledu s Brightonom. Pitanje je, naravno, što bi bilo da Declan Rice u 49. minuti pri vodstvu Topnika nije zaradio bezvezni (i upitni) drugi žuti, isključujući karton...

Linker
05. rujan 2024 10:38