Leila Pereira

 ETTORE CHIEREGUINI Agif Via Afp
RADIKALNA MJERA

‘Muškarcima poručujem da ne budu histerični. Nije li to upravo ono što oni nama obično govore?‘

Leila Pereira, vlasnica i predsjednica uprave banke Crefisa, dvije godine je na čelu Palmeirasa
Piše: HinaObjavljeno: 19. siječanj 2024. 06:59

Predsjednica brazilskog nogometnog prvaka Palmeiras održala je konferenciju za medije na kojoj je zabranila ulazak muškim novinarima kako bi "muškarci osjetili kako se osjećaju žene čitav život".

"Kada smo najavili takvu konferenciju za medije mnogi su me pitali, ‘zašto samo žene‘?", rekla je 59-godišnja klupska predsjednica Leila Pereira. "Muškarcima poručujem da ne budu histerični. Nije li to upravo ono što oni nama obično govore?", dodala je.

Pereira, poduzetnica s pravnim i novinarskim obrazovanjem, prošli je utorak dopustila samo novinarkama prisustvovanje konferenciji koja je trajala dva sata. U prostoriji je bilo muškaraca, ali samo fotografa koji nisu smjeli postavljati pitanja.

Pereira kaže da ne traži privilegij za žene nego samo jednake mogućnosti u sportu kojim dominiraju muškarci. "Idem na sastanke, a ondje su samo muškarci. Kada sazivam konferencije za medije, vidim 30 novinara i 2 do 3 novinarke. Osjećam se potpuno sama", izjavila je.

Ona smatra da žene koje rade u nogometu ili ga prate, ili bi to htjele raditi, nailaze na prepreke. Kako bi ukazala na tu situaciju organizirala je konferenciju za medije bez muških novinara. "Nije normalno da je samo jedna žena na čelu nekog velikog nogometnog kluba Južne Amerike", istaknula je.

Pereira, vlasnica i predsjednica uprave banke Crefisa, dvije godine je na čelu Palmeirasa. Crefisa je kreditirala klub, a Pereira je došla na njegovo čelo nakon što se dug nakupio. Prvo je postala visokopozicionirana dužnosnica Palmeirasa, a onda je u prosincu 2021. izabrana za predsjednicu na izborima na kojima nije bilo drugih kandidata.

Palmeiras, osnovan 1914. godine u São Paulu, nikada ranije nije imao ženu za predsjednicu. Klub sada ima i četvero potpredsjednika, koji čine upravu, gdje su dvije žene i dva muškarca.

Nogometaši Palmeirasa su 2020. i 2021. osvojili južnoameričko klupsko prvenstvo Copu Libertadores. Godine 2021. su igrali u finalu Svjetskog klupskog prvenstva protiv londonskog Chelsea. Pereira se tom prilikom susrela s izvršnom direktoricom tog engleskog kluba Marinom Granovskajom nazvavši taj susret "sastankom žena na vrhu svjetskog nogometa".

Na kraju konferencije za medije održane u utorak rekla je da "ne može, dakako, na svakoj konferenciji pozivati samo žene". "Iz dubine srca se nadam da to više neću morati raditi", izjavila je. "Ali tijekom dva sata su muški novinari osjetili ono što mi žene osjećamo čitav život", dodala je.

Pereira se 1998. godine udala za Joséa Roberta Lamacchiu, osnivača banke Crefisa. Ona i 78-godišnji Lamacchia nalaze se na 38. mjestu najbogatijih ljudi u Brazilu, podatak je američkog časopisa Forbes za 2023. godinu. Ona je ujedno četvrta žena po vrijednosti imovine u toj južnoameričkoj zemlji.

(Hina) xmdob ymkov

Linker
18. svibanj 2024 10:59