Herve Renard

 KHALED DESOUKI Afp
NOVA SREDINA

Na katarskom Mundijalu kreirao je najveće iznenađenje turnira, a sada je podnio ostavku i već ima novi posao

Triput je proglašen najboljim trenerom u Africi, a dvaput je osvojio kontinentalno prvenstvo
Piše: HinaObjavljeno: 29. ožujak 2023. 13:21

Saudijska Arabija je ostala bez izbornika muške reprezentacije, nakon što je 54-godišnji francuski nogometni stručnjak Herve Renard podnio ostavku na tu dužnost, da bi mogao preuzeti vođenje ženske izabrane vrste njegove domovine Francuske.

Renard je stekao opću popularnost tijekom prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Katru, nakon što je publiciran video njegovog govora održanog u poluvremenu utakmice Saudijska Arabija - Argentina, u kojem je kritizirao svoje izabranike za izvedbu u prvih 45 minuta tijekom kojih su Argentinci poveli sa 1-0, da bi Saudijci u drugom dijelu s dva pogotka došli do najveće pobjede u povijesti.

Saudijska Arabija je porazima od Poljske i Meksika ostala bez plasmana u nokaut fazu natjecanja, a Argentina je nakon tog početnog poraza došla do naslova svjetskog prvaka.

Renard je s Nogometnom federacijom Saudijske Arabije potpisao ugovor do kraja 2027., ali je već najavljen kao novi izbornik najboljih francuskih nogometašice koje se pripremaju za nastup na Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu krajem ove godine.

Na toj će poziciji zamijeniti dosadašnju izbornicu Corinne Diacre koja je odstupila nakon što su se brojne igračice oglušile na njezine pozive, navodeći kao glavne razloge odnos bivše izbornice prema ekipi i način na koji je vodila reprezentaciju.

"Izvršni odbor Nogometne federacije Saudijske Arabije prihvatio je zahtjev za raskid ugovora koji je inicirao glavni trener reprezentacije g. Herve Renard. Ugovor između dvije strane je sporazumno raskinut", priopćili su iz krovnog nogometnog tijela Saudijske Arabije te poželjeli dosdašnjem izborniku sreću u nastavku karijere.

Renard je na izborničku poziciju došao 2019. i izborio nastup na Svjetskom prvenstvu te postao najuspješniji strani trener na klupi saudijske reprezentacije.

Renard se od izborničke klupe oprostio porazom 2-1 od Bolivije u prijateljskom dvoboju odigranom u utorak.

"Ponosan sam što sam bio izbornik Saudijske Arabije. Od kolovoza 2019. imao sam priliku živjeti u ovoj prekrasnoj zemlji. Vidio sam kako momčad uz mene napreduje te svjedočio fantastičnoj i nezaboravnoj pobjedi nad Argentinom na Svjetskom prvenstvu... Vrijeme je da poletim dalje, ali ove će uspomene ostati utisnute u moje pamćenje", poručio je francuski stručnjak putem društvenih mreža.

Herve Renard je triput bio proglašavan najboljim trenerom Afrike (2012., 2015., 2018.), kontinenta na kojem je do sada u karijeri ostvario najveće uspjehe, postavši kontinentalni prvak sa Zambijom (2012.) i Obalom Bjelokosti (2015.).

Linker
13. travanj 2024 02:15