Stuttgart

 THOMAS KIENZLE Afp
UGURALI SE MEĐU VELIKANE

Na raskrižju euforije i poniznosti: Autsajderi ruše rekorde diljem Europe, neki ni sami ne vjeruju što čine

Kao prioritet su podcrtali opstanak u prvoligaškom društvu, a gledamo ih u vrhu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. rujan 2023. 11:29

Dodatni štih uzbuđenja u Ligama petice ove sezone kroje autsajderi. Oni su na raskrižju euforije i poniznosti, očekivali su i kao glavni cilj podcrtali opstanak u prvoligaškom društvu, a nakon početnog dijela sezone nalaze se na ili pri vrhu matičnih tablica. Pritom svi postavljaju ista pitanja, je li njihova bajka dugog vijeka ili je samo pitanje trenutka kada će se vratiti starim navikama, odnosno neugodnoj borbi za prvorazredni status?

Govoreći o glavnim iznenađenjima sezone, posebno zapanjujući prizor nalazi se u Španjolskoj. Na tronu La Lige nije nam strano vidjeti Katalonce, ali Katalonce u crveno-bijelim šarama jest. Girona je po prvi put u klupskoj povijesti na liderskoj poziciji s 19 bodova u sedam odigranih kola, a podvig je označio i najbolji napadački učinak (uz Barcelonu, 18 golova) u ligi. Iako je trener Michel početkom sezone označio ostanak u ligi kao glavnu zadaću, sada je primoran govoriti o tajnama uspjeha i epitetu glavne senzacije sezone.

Ništa ljepše od sretnih navijača

- Sve što osjećam je ponos na klub i igrače. Nema ljepšeg od toga kada navijači sretni odlaze kući. Ljudi su uzbuđeni, vjerujem da je ovo samo početak sretnog završetka. Ipak, moramo biti oprezni. Mnogo utakmica ostalo je do kraja, moramo poštovati konkurenciju. Ne bih volio da naša priča krajem sezone postane samo anegdota - govorio je Michel poslije dvoboja s Villarrealom (2:1), u kojem je upisao petu ligašku pobjedu u nizu.

image

Slavlje nogometaša Girone

Alex Camara/zuma Press/profimedia

Reporter Mundo Deportiva pratio je ponašanje igrača Girone nakon utakmice, te po ulasku u klupski autobus ustvrdio da Michelovi izabranici ni sami ne mogu vjerovati što se događa. No, euforija je trajala samo jednu večer, već u subotu (18:30) slijedi dvoboj s drugoplasiranim Real Madridom na domaćem stadionu Montilivi. Kraljevi bilježe bod manje i nadaju se smjeni na liderskoj poziciji, dok Gironi osim fantastične forme u prilog ide i bliska povijest - iz posljednje tri ligaške utakmice protiv Reala izvukli su sedam bodova, a zadnji susret završio je sjajnom 4:2 pobjedom.

Derbi vrha ljestvice čeka nas i u francuskoj Ligue 1, ali umjesto Paris Saint-Germaina i Marseillea, prisvojili su ga Brest s 13 i Nice s 12 bodova. Aktualni lider prošle sezone osigurao je opstanak tek tri kola prije kraja, da bi sada iskoristio pogodnosti solidnog rasporeda i lošu formu favorita (pobjeda nad Lensom i Lyonom). Teško je identificirati odakle takav enormni pomak unaprijed, jer momčad Bresta preko ljeta je ostala praktični netaknuta, odnosno utrošila tek 3,5 milijuna eura za dva pojačanja. Ipak, povijest im stiže kao značajno upozorenje, Brest je 2010. držao prvu poziciju nakon 11 odigranih kola, pa okončao prvenstvo na 16. mjestu ljestvice.

image

Stade Brest prva je momčad Ligue 1

FRED TANNEAU Afp

Neočekivani scenarij zatekao nas je i u Bundesligi. Stuttgart, tradicionalni borac za opstanak do samog kraja, nalazi se na trećem mjestu s 12 bodova nakon pet odigranih kola, samo bod ispod Bayerna i Bayer Leverkusena. Trener Sebastian Hoeness, koji je nesređenu momčad preuzeo u travnju, strahovao je zbog odlaska ponajboljih aduta Borne Sose (Ajax) i Konstantinosa Mavropanosa (West Ham), da bi ipak zabilježio najbolji start Stuttgarta još od sezone 1996./1997.

- Važno je da ostanemo prizemni, trener drži stvari pod kontrolom i pazi da ekipa ne poleti. Situacija je sjajna, ali moramo pronaći ravnotežu - upozorio je sportski direktor Fabian Wohlgemuth.

Pomrsio račune Kaneu

Stuttgart u vlasništvu drži i trenutno najboljeg strijelca lige. Serhou Guirassy (10) pomrsio je račune Harryju Kaneu (7). Već sada broji samo gol manje u odnosu na čitavu prošlu sezonu koju je proveo na istoj adresi, ali u vidu posudbe. Centarfor iz Gvineje prvi je junak njemačkog autsajdera, no podjednako je zaslužan i Francuz na drugoj strani terena. Stoper Dan-Axel Zagadou prethodno je označen kao veliki rizik, ali sa 74,4 posto osvojenih duela u aktualnoj utrci najbolji je branič lige u tom segmentu. Svejedno glavni fokus ostaje na Guirassyju, koji bi se u bliskoj budućnosti mogao probiti na znatno jaču pozornicu.

image

Serhou Guirassy

THOMAS KIENZLE Afp

- Volio bih zaigrati u Premier ligi, zašto ne? Nije da o tome maštam svaki dan, ali Engleska je jedna od mojih snova. Međutim, trenutno se jako dobro zabavljamo u Stuttgartu. Zabijamo mnogo golova, složili smo dobru momčad i prate nas nevjerojatni navijači. Tijekom svog prvog boravka u Bundesligi bio sam jako mlad, zato sam mnogo toga propustio u Kolnu. Ali to je prošlost, uvijek sam se trudio napredovati, a sada mi se to isplaćuje - rekao je Guirassy za Bild.

Premier liga nije nam ponudila ništa iz rubrike ‘vjerovali ili ne‘, jedino je trećeplasirani Brighton još bolji nego što smo očekivali, stoga putovanje završavamo u Italiji. Lecce je također ispisao klupsku povijest rekordni bodovnim ulovom (11) u prvih šest utakmica. Do prošlog kola novoangažirani trener Roberto D‘Aversa boravio je na trećem mjestu, al minimalni poraz od Juventusa (0:1) odbacio ih je na šestu poziciju. Lecce s našim Marinom Pongračićem iduću prepreku vidi u sastavu Napolija (subota, 15:00), koji mora dokazati da je prošlosezonski trijumf malo više od hita za jedno ljeto.

Linker
27. travanj 2024 23:16