MILTON FLORES Afp
POSLJEDICE TRAGEDIJE

Na stadionu poginulo 12 ljudi, donesena odluka bez presedana: ‘Prekidamo prvenstvo, FIFA će nam pomoći‘

Prioritet je osigurati bolje mjere i spriječiti da se ovakve scene ikada ponove
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. svibanj 2023. 20:03

Tragične scene potresle su El Salvador u subotu navečer, kada je 12 ljudi poginulo u stampedu u susretu četvrtine finala Kupa na stadionu Cuscatlan. Igrao se derbi Alianza i Cluba Deportivo, rivala sa sjedištem u glavnom gradu San Salvadoru.

Igra je prekinuta tijekom prvog poluvremena zbog navijačkog stampeda. Stadionu je pristupilo čak 53 tisuće ljudi, a dio njih probio se sve do travnjaka i izazvao gužvu u kojoj je, osim 12 poginulih, još stotinjak osoba ozlijeđeno i prevezeno u obližnju bolnicu.

image
GABRIEL AQUINO Afp

Salvadorski nogometni savez izrazio je "duboko žaljenje zbog događaja na stadionu Cuscatlan i solidarnost s rodbinom poginulih i ozlijeđenih u ovom incidentu", a pet dana kasnije stigla je odluka o prekidu ligaškog natjecanja.

"Kao upravljačko tijelo salvadorskog nogometa i organizator nacionalnog prvenstva El Salvadora, lige Primera Division, odlučili smo okončati prvenstveno El Salvadora", priopćio je nogometni savez južnoameričke zemlje.

Kažu, sada je prioritet osigurati bolje uvjete na nogometnim događanjima i spriječiti falsifikaciju karata, jer upravo su one dovele do prenapučenosti stadiona. Domaćin Alianza F.C. dobio je jednogodišnju zabranu igre na svom terenu i 30 tisuća dolara novčane kazne.

U El Salvadoru žele spriječiti da se ovakva nemila scena, nažalost ne tako rijetko viđena diljem svijeta, nikada više ne ponovi, a u tom naumu obratili su se čelnim nogometnim organizacijama Europe i Južne Amerike.

"Osigurat ćemo jačanje sigurnosnih mjera na nogometnim događajima. Uz podršku FIFA-e i CONCACAF-a implementirat ćemo bolje protokole koji jamče mir navijačima i svima koji su uključeni u nogometne događaje", stoji u nastavku priopćenja.

Linker
28. travanj 2024 09:04