Patrik Mijić

 Screenshot: NK Rogaška/Facebook
NEVJERICA NA KRAJU SEZONE

Najbolji hrvatski strijelac doživio šok: ‘Da mi je netko to rekao, kazao bih mu da se prestane drogirati‘

‘Na kraju je došao taj šok, odbili su našu žalbu i uskratili nam licencu‘, priča nam Patrik Mijić
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. svibanj 2024. 18:36

Damir Krznar je kao trener Celja proslavio naslov prvaka Slovenije, gdje je prošlog petka sezona okončana finalom Kupa na stadionu Stožice u Ljubljani. Imena finalista potpuno iznenađujuća, četvrti drugoligaš ND Gorica protiv osmoplasiranog prvoligaša Rogaške, koja je nakon 0:0 u 90 minuta i 1:1 u 120, slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca.

U raspucavanju je za momčad koju je vodio trener Oskar Drobne poentirao i njen najbolji igrač, 25-godišnji Hrvat, 186 centimetara visoki napadač iz Slavonskog Broda, Patrik Mijić. Snažni centarfor koji iza sebe ima polusezonu karijere.

- Napravili smo velik uspjeh za malo mjesto poput Rogaške Slatine iz koje je na finale stigao ogroman broj navijača, čak 1500-2000. Finale kao finale, nema tu favorita, probudili smo se u drugom poluvremenu i na kraju slavili u raspucavanju jedanaesteraca. Osvojili smo prvi trofej u povijesti Rogaške i lijepo smo ga proslavili - priča Mijić.

Izborili su ostanak, osvojili Kup, ali u klubu iz grada s čuvenim lječilištem nije sve ispisano svijetlim bojama. Rogaška, naime, nije dobila licencu za sljedeću sezonu i od njenog plasmana u kvalifikacije za Europsku ligu te nastavka igranja u elitnom razredu, neće biti ništa. Očekuje se izbacivanje kluba u 4. ligu, no najvjerojatnije će Rogaška pauzirati, njeni seniori se nakon ovog udarca neko vrijeme neće natjecati.

- Na kraju je došao taj šok, odbili su našu žalbu i uskratili nam licencu. Objavili su to dva dana prije finala Kupa, ali skupili smo glave i ispisali povijest kluba. Izborili smo Europu, no ništa od toga, umjesto nas ide četvrtoplasirani iz prvenstva, Bravo - priča Mijić.

Iako je u Sloveniji proveo manje od pet mjeseci, Mijić je izabran u idealnih 11 sezone u izboru SPINS-a, slovenskog sindikata profesionalnih igrača. Članovi sindikata, kolege igrači iz 1. slovenske lige, više od 800 trenera, novinari i navijači, izabrali su ga u momčad u kojoj su, između ostalog, i Josip Iličić te El Arabi Hilal Soudani. Doprvak Maribor u 11 ima šestoricu igrača, prvak Celje trojicu, treća Olimpija jednog. Mijić je, eto, jedini predstavnik "ostatka lige" izvan kadrova tri najbolje momčadi prvenstva. Cijena mu je na TM-u sa 150.000 skočila na 400.000 eura, a s 14 pogodaka najefikasniji je hrvatski strijelac iz redova nekog prvoligaškog kluba (golovi u svim natjecanjima) u 2024. godini. Nije loše...

- Da, nije. Da mi je netko prošle zime rekao da će ovo biti rezime moje sezone, rekao bih mu da se prestane drogirati, he, he...

Jesenas, bome, nije baš izgledalo optimistično. Mijić je iz austrijskog drugoligaša Horna preselio u redove slovačkog prvoligaša Zlate Moravce i u 14 ligaških nastupa odradio tek 342 minute, bez postignutog gola. Zabio ih je, doduše, tri u Slovačkom kupu, ali nije bilo smisla ostati. U siječnju je došao u Rogašku, u tom trenutku uvjerljivo najlošije momčadi elitnog slovenskog ranga. Mijić je bio ključ bijega s dna na, mislilo se, spasonosnu osmu poziciju, u 17 kola zabio je 11 golova. U Kupu je u četiri utakmice zabio triput.

- Ništa se nije promijenilo u mom pristupu, samo sam u Rogaškoj dobio priliku kod trenera Drobnea i sve je sjelo na svoje mjesto. Na zimu smo zaostajali osam bodova do ostanka i na travnjaku sve nadoknadili - kaže Mijić.

Rogaška će Mijiću zauvijek ostati u sjećanju, no ona je za njega već sada prošlost. Puno se u slovenskom medijskom prostoru piše o ponudama za njegove usluge, kao ozbiljni mogući novi poslodavac ističe se prvak Celje, čiji je trener Krznar javno naglasio da razmišlja o dovođenju hrvatskog napadača. No raspituje se ljubljanska Olimpija, kao i Botev Plovdiv, Gornik Zabrze, ZTE, St. Gallen, CFR Cluj, Hartberg, Groningen...

- Da, sada sam slobodan igrač i piše se dosta o mom transferu. Vidjet ćemo tko će službeno poslati ponudu i onda ću odlučiti što je najpametnije za moju karijeru. Želim, jasno, otići u klub u kojem ću nastaviti s ovakvom minutažom, nastaviti zabijati i napraviti novu odskočnu dasku za dalje. Ugodno je čuti komplimente gospodina Krznara, vidjeti interes klubova jer to znači da radim nešto dobro i da to moram što dulje nastaviti raditi - zaključio je Mijić.

Gdje će dalje, uskoro ćemo doznati, svojim je igrama i golovima sam sebi napravio idealnu reklamu. Pod Krznarom s Celjem u borbu za Ligu prvaka? Uopće nije nemoguće...

Najbolji hrvatski strijelci u 2024.

1. Patrik Mijić (Rogaška) 14

2. Mario Ćuže (Zrinjski) 13

3. Duje Čop (Lokomotiva) 12

4. Ante Budimir (Osasuna) 9

Andrej Kramarić (Hoffenheim) 9

Marin Ljubičić (LASK) 9

Antonio Mance (ZTE) 9

Napomena: U konkurenciji su samo igrači prvoligaških klubova s golovima u svim natjecanjima u kojima su igrali.

Linker
08. rujan 2024 02:21