YUKI IWAMURA Afp
VELIKE PROMJENE

Najmasovniji Mundial ikad: U skupinama će se primijeniti sistem po kojem se igrala i ex-YU liga!?

Prvi put u povijesti nastupit će 48 momčadi. Tko će i kako izboriti nokaut fazu još se razmišlja
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 15:37

Šest godina je prošlo otkako su čelnici Fife odlučili kako će Svjetsko prvenstvo 2026. igrati čak 48 reprezentacija, odnosno 16 više nego što ih je trenutno u Kataru, a još nije odlučeno u kakvom će se formatu igrati najmasovniji Mundijal u povijesti. Manje od četiri godine prije idućeg SP-a čelnici Fife još nisu načisto. Na stolu su tri opcije između kojih će čelnici svjetske kuće nogometa odlučiti iduće godine.

Isprva je plan bio da 48 reprezentacija bude raspoređeno u 16 skupina od po tri momčadi i da nokaut fazu nastave dvije najbolje momčadi iz svake grupe. Ta ideja ima, međutim, jednu veliku manu zbog čega će se vjerojatno i odustati od nje. Bude li se turnir igrao po tom sistemu, jedna će reprezentacija biti slobodna u posljednjem kolu što bi ostavilo veliki prostor špekulacijama.

Zbog toga se razmišljalo i o uvođenju kaznenih udaraca za one utakmice u skupinama koje bi nakon 90 minuta završile bez pobjednika. Oni stariji pamte kako se po tom sistemu igralo koncem 1980-ih u nekadašnjoj jugoslavenskoj ligi. Međutim, čak ni ta mogućnost da ne bude utakmica u skupini koje bi završile neodlučeno ne bi posve uklonila mogućnost tempiranja rezultata.

Početni prijedlog stoga je ubrzo evoluirao u plan od 12 skupina s po četiri reprezentacije, pri čemu bi dvije najbolje momčadi te osam najboljih trećeplasiranih išli dalje. Treća, i zasad posljednja ideja, je da bude 12 skupina sa po četiri reprezentacije, ali koje bi bile podijeljene na dva potpuno odvojena kostura natjecanja sa po šest grupa. Pobjednici bi na kraju igrali finale.

Svjetsko prvenstvo 2026. osim što će biti najmasovnije, bit će i prvo kojeg će organizirati tri zemlje. Utakmice će se u SAD-u igrati u New Jerseyu, Los Angelesu, Dallasu, San Franciscu, Miamiju, Atlanti, Houstonu, Kansas Cityju, Seattleu, Philadelphiji i Bostonu, u Kanadi će domaćini biti Vancouver i Toronto, a u Meksiku Monterrey, Guadalajara te Mexico City na legendarnom Azteca stadionu, na kojem su se dosad već igrale utakmice Svjetskog prvenstva 1970. i 1986.

Stadion na kojem je Maradona zabio jedan od najslavnijih golova u nogometnoj povijesti, uz pomoć "Božje ruke", s kapacitetom od 87,523 gledatelja, bit će i najveći na kojem će se igrati Mundijal 2026.

Linker
03. svibanj 2024 07:06