OLI SCARFF Afp
PORAŽAVAJUĆA BROJKA

Napadač od 75 milijuna eura još nema pogodak u prvenstvu, iza svega stoji nevjerojatan razlog

Højlund je posljednji na listi od svih napadača u ligi po primljenim dodavanjima od svojih suigrača
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 18. prosinac 2023. 07:20

Manchester United igra sezonu za zaborav. Nakon obećavajuće prošlogodišnje kampanje u kojoj je momčad Erika ten Haga osigurala treće mjesto u Premier ligi i osvojila Liga Kup, očekivalo se da će Crveni vragovi uz par dobrih pojačanja nastaviti biti konkurenti na svim frontovima.

Jedna od pozicija koja je okarakterizirana kao prioritet bio je dolazak novog napadača, prave devetke koja će olakšati posao Marcusu Rashfordu koji je vukao United prošle sezone sa svojim golovima. Odabrana zvijezda prvobitno je bio Harry Kane, a kada je uprava Uniteda saznala kako Daniel Levy ne planira poslovati s engleskim klubovima, fokus je promjenjen na mladog Danca, Rasmusa Højlunda.

Højlund je okarakteriziran kao sljedeća ‘velika stvar‘, mladi robusni napadač sa svim kvalitetama da ubuduće vodi prednju liniju jednog tako velikog kluba. United je Danca platio ‘preskupih‘ 75 milijuna eura, i tako odmah stavio pritisak na 20-godišnjaka s velikom cifrom na leđima. I dok je Højlund svoj talent pokazao u Ligi prvaka postigavši pet pogodaka, u ligaškom prvenstvu nakon 12 odigranih utakmica Danac nema niti jedan gol, što je površno gledajući jako zabrinjavajuća statistika.

Iza Højlundovog ‘neuspjeha‘ krije se fascinantan, gotovo nevjerojatan podatak koji na svojim stranicama objavila Opta, jedna od vodećih stranica za analitiku u nogometu. Prema njihovom modelu, izračunato je da je Højlund posljednji na listi od svih napadača u ligi po primljenim dodavanjima od svojih suigrača.

U 12 odigranih utakmica u Premier ligi Danac je loptu primio u manje od 150 situacija, dok je za usporedbu Heung-Min Son iz Tottenhama dočekao pas svojih suigrača u malo manje od 400 situacija.

Ovaj podatak samo ukazuje na to koliko je igra Uniteda nazadovala u ovoj sezoni. Taktika nizozemskog stručnjaka nije proizvela sustav u kojem je prioritet iskoristiti svojeg centralnog napadača, a pogled na listu govori kako je u istoj situaciji i Anthony Martial, drugi napadač Uniteda koji je na navedenoj listi odmah iznad Højlunda. Odgovor na problem Ten Hag će morati pronaći uskoro, s obzirom na to da bi mu budućnost mogla postati upitna ako Crveni vragovi ne počnu pružati konkretnije partije u prvenstvu.

Linker
16. svibanj 2024 13:58