Kathrin Hendrich i Barbra Banda

 CHRISTOF STACHE/Afp
VIŠAK TESTOSTERONA

Napadačica s dva gola srušila Njemačku, sad je optužuju da je muškarac: ‘Evo što je pokazala istraga‘

Nogometašica Zambije Barbra Banda našla se uoči Svjetskog prvenstva u epicentru zanimanja
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 10. srpanj 2023. 13:57

Idućeg četvrtka (20. srpnja) na stadionima Australije i Novog Zelanda započinje Svjetsko prvenstvo za nogometašice. U tijeku su posljednje pripremne utakmice sudionica turnira, a jedna od njih privukla je osobitu pozornost (posebice njemačke) nogometne javnosti.

Kada Zambija pobijedi Njemačku (3:2), pa makar i u ženskoj konkurenciji, to je u nogometu uvijek iznenađenje. Premda na ovakve pojavnosti možemo primijeniti i sverašireni lakonski zaključak: "danas svi igraju nogomet".

Ogledna utakmica nogometašica Njemačke i Zambije našla se u epicentru zanimanja ponajprije zbog kontroverznog detalja. Dvostruki strijelac za afričku ekipu bila je izvjesna Barbra Banda. Međutim, njemački Bild tvrdi da je Banda zapravo - muškarac!? Njemački medij za spomenutu tvrdnju ima i snažan argument: spomenutoj je osobi zapriječen nastup na Afričkom kupu nacija prošle godine. Razlog: Barbra Banda nije prošla proceduru provjere spola zbog visoke razine testosterona, spolnog hormona kojega muškarci imaju više od žena.

image
KOHEI CHIBAHARA/Afp

Zanimljivo je, međutim, da je Banda nastupila na Olimpijskim igrama u Tokiju, a dobila je dozvolu i za nastup na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Na Bildov upit o "slučaju Banda"; FIFA je ponudila uniformirani odgovor:

"Sudionici Svjetskog prvenstva provode vlastite istrage, koje nedvojbeno pokazuju da su njihove igračice - žene".

Činjenica jest da se takve istrage ne provode zasebno, jer sve igračice imaju ovjerene registracije za nastupanje u ženskim natjecanjima (ligama). Ali ako FIFA ima "sumnjivu osobu" ili prijavu saveza glede dvojbene spolnosti pojedine igračice, Svjetska nogometna organizacija može provesti vlastitu istragu. Riječ je o suvremenim metodama poput DNK testova ili krvnih pretraga, a u iznimnim slučajevima mogu biti i fizičke pretrage. Uglavnom, ne postoji automatizirani ispitni postupak već se situacija rješava od slučaja do slučaja. Prema iskustvima s FIFA-inih natjecanja, igračice su vrlo rijetko izložene provjeri spola, barem u posljednje vrijeme.

"Rečeno nam je da se ne smijemo brijati"

Njemačka nogometašica Kathy Hendrich komentirala je da je Banda "izuzetna".

- Njezina brzina i fizikalije su nešto posebno. Bilo je uzbudljivo iskustvo igrati protiv nje. To će nam pomoći i za Svjetsko prvenstvo.

Uoči Svjetskog prvenstva za žene u Njemačkoj 2011. sve su igračice morale liječnicima (koje je FIFA angažirala) dokazati svoj spolni identitet. Spomenuto traumatično iskustvo nekadašnja je švedska nogometašica Nilla Fischer opisala u svojoj biografiji:

- Rečeno nam je da se sljedećih dana ne smijemo brijati "tamo dolje", jer ćemo liječniku pokazati naše spolovilo.

Očigledno, nogometašice su se u proteklih 12 godina izborile za kontrolu spolnosti pri kojoj nisu izložene "neželjenim pogledima". No, sada imamo situaciju koju problematizira njemački Bild, jer uoči Svjetskog prvenstva za žene nemamo odgovor na pitanje - je li Barbra Banda muško?

Linker
20. svibanj 2024 13:46