Rokas Pukštas protiv Schalkea

 DUJE KLARIC Cropix
BLIZU PRVIH 11

‘Neće taj više Solin vidjeti...‘: Hajdukov dečko iz Oklahome najbolje je iskoristio Schalke i Auxerre

Pukštas je nedvojbeno iskoristio svoju šansu, premda nije odigrao spektakularni nogomet
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. prosinac 2022. 07:19

Neće Pukštas više vidjeti tvog Solina, poručio mi je jedan prijatelj nakon što je odgledao još jedno solidno izdanje 18-godišnjeg Amerikanca u dresu Hajduka u Auxerreu.

Pukštas je ove jeseni odigrao pet utakmica za Solin u novoformiranoj Prvoj ligi, pri čemu je postigao tri pogotka uz dvije asistencije. Sigurno mu je i dvojna registracija za Modre s Jadra puno koristila, jer Pukštas je u oba test susreta, sa Schalkeom i Auxerreom, odigrao po 90 minuta. Jedini uz Melnjaka koji je dobio punu minutažu, jer Karoglan je redovito mijenjao pružajući prigodu i po 20-orici igrača.

Pukštas je nedvojbeno iskoristio svoju šansu, premda mladić iz Oklahome nije odigrao spektakularni nogomet. Nema mjesta pretjerivanju i kićenju silnim epitetima, jer Pukštasova zadaća ionako nije spektakl, već se od njega traži gomila obavezne igre. Puno trke i defenzivnih zadataka iznad svega. S obzirom na to da je Hajduk proklamirao šansu za mlade, što se u test dvobojima i potvrdilo, Pukštas je sigurno na pole positionu.

U prvom redu za proljetni start, tim više što je i jesen završio pogotkom igrajući za prvu postavu Bijelih u Koprivnici. Konkurencija na njegovoj poziciji veznjaka još uvijek je snažna (Grgić, Vuković, Kalik), ali očito je da je Pukštas igrač iza kojeg struka čvrsto stoji.

Uz Pukštasa, velika se prigoda ponudila njegovom vršnjaku, tri mjeseca starijem stoperu Dominiku Prpiću. U oba dvoboja dobio je Prpić ulogu startnog stopera zajedno s Awaziemom. Raskidom ugovora s Dimitrovom i činjenicom da su dva stopera na posudbi (Awaziem i Borevković), treći pod ugovorom do kraja sezone (Simić), a Elez na višemjesečnom oporavku nakon operativnog zahvata na kuku, jasno je da se šansa pruža Prpiću.

image

Dominik Prpić

DUJE KLARIC Cropix

Dolazi iz juniorske škole, ima kvalitetu koju treba brusiti i uz sve pozitivne karakteristike, status konkurenata daje mu za pravo nadati se minutaži i na proljeće. Logika govori da je za klub uvijek najbolje razvijati svog mladog igrača koji sutra može postati klasa i napuniti blagajnu na Poljudu. Nitko ne jamči da će to biti slučaj i s Prpićem, ali razvidno je da mu se pruža golema šansa za proljeće.

Ulogu startera u oba susreta imao je i 19-godišnji Ivan Ćubelić. Ofenzivni vezni, koji je jesen proveo na posudbi u Varaždinu, vratio se na Poljud i konkurira za prvu momčad. Ćubelić, za razliku od Pukštasa i Prpića, ima najveću konkurenciju, s obzirom da Hajduk uglavnom igra s dva krila i središnjim špicem, pa inače nema mjesta za "polušpica", odnosno "lažnu devetku".

Hajduk je inače u Auxerreu nastupio s momčadi koja je imala prosjek od 24 godine, što je puno niže od uobičajenog prosjeka Bijelih s Livajom, Lovrom i Nikolom Kalinićem te Elezom. U drugom dijelu prosjek starosti momčadi bio je još niži jer su ušli juniori Vrcić, Hrgović i Antunović.

Linker
30. travanj 2024 13:25